Anul 2016 a fost cel mai cald conform înregistrărilor, cu temperaturi care se apropie de plafonul stabilit de aproape 200 de națiuni pentru limitarea încălzirii globale, conform unui raport al programului european Copernicus de monitorizare a Terrei.

Aceste date sunt primele din 2017 care confirmă multe proiecții potrivit cărora 2016 va depăși 2015 ca cel mai cald an de când au început să se facă înregistrări oficiale, în secolul al XIX-lea, se arată în raportul publicat joi, la Oslo, relatează Agerpres.

Arctica este regiunea care arată cea mai clară creștere a temperaturilor, în timp ce multe alte zone ale globului, inclusiv părți din Africa și Asia, s-au confruntat, de asemenea, cu o căldură neobișnuită. Câteva părți din America de Sud și Antarctica au fost mai reci decât în mod normal.

Temperaturile de suprafață la nivel mondial în 2016 au fost în medie de 14,8 grade Celsius, ceea ce înseamnă cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decât se estima înainte ca Revoluția industrială să fie însoțită de utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili, menționează organismul UE.

În 2015, aproape 200 de națiuni au convenit la summitul de la Paris să limiteze încălzirea globală la "mult sub" 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius, prin trecerea de la combustibilii fosili la energii curate.

Temperaturile de anul trecut au depășit recordul din 2015 cu aproape 0,2 grade Celsius, spune Copernicus, fiind amplificate de o acumulare de gaze cu efect de seră în atmosferă și de un eveniment meteorologic natural, El Nino, în Oceanul Pacific, care eliberează căldură în atmosferă.

Doar în februarie 2016, temperaturile au fost cu 1,5 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială, conform studiului.

Creșterea temperaturilor este considerată responsabilă pentru incendii de vegetație, valuri de căldură, secetă, inundații și alte fenomene extreme.