EURACTIV.ro a transmis LIVE-VIDEO prima zi a dezbaterilor Școlii Române de Dezvoltare
În perioada 26-28 iunie 2019 are loc cea de-a 11-a ediție a Școlii Române de Dezvoltare, ”From words to action: Fostering synergies for achieving the Sustainable Development Goals”.
Urmărește
transmisia LIVE-VIDEO în această pagină sau pe pagina noastră de Facebook.
Pe scurt
Sally Nicholson, din partea CONCORD Europa, Șef al Politicii de Dezvoltare și al Finanțelor, WWF Biroul de politici europene și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cauzele degradării mediului. Defrișările sunt cauzate 80% de necesitatea producerii hranei.
László Borbély a spus că este necesară o asumare clară de către noua Comisie Europeană a unor acțiuni concrete în privința Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
- nu aveam o nouă strategie
- este necesar să fie implementate acțiuni concrete, să se depășească nivelul strategiei
- strategia nu este obligatorie, dar fiecare stat membru și-a asumat-o.
László Borbély, Consilier de Stat, coordonator Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Guvernul Romaniei: Avem tornade în România. Pentru prima oară, un document a fost pregătit o strategie clară la nivelul Uniunii Europene: Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Să fim mândri că ambele camere ale Parlamentului au exprimat punctul de vedere politic român: Da, vrem să implementăm Agenda 2030. A fost primul Parlament național care și-a exprimat dorința de a implementa această agenda.
Din culise: exemple din cadrul negocierilor
Cu două minute înainte de termenul-limită, unul dintre statele membre a hotărât să iasă din procedura de aprobare tacită. Ne-a trimis un mesaj prin care ne anunța că nu își poate asuma raportul-sinteză publicat de Comisia Europeană, a povestit Radu Butum. Domnia sa a făcut exerciții cu audiența încercând să găsească soluții pentru aceste situații întâmpinate.
Agenda Strategică 2019-2024 a fost adoptată pe 20 iunie, după informarea statelor membre din cadrul Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai.
În tr-un alt exemplu, românul care a fost parte a grupului de lucru pentru a pregăti concluziile Consiliului, a arătat cât este de important fiecare cuvânt. Domnia sa a explicat că formula de compromis, care a salvat un alt eventual blocaj în negocieri a fost You need to consider în locul unei formulări mai rigide, de tipul you need to..., you should do etc.
Dezvoltarea durabilă, un capitol important al Agendei Strategice
Agenda pentru Dezvoltare Durabilă este menționată în capitolul 4 al Agendei Strategice 2019-2024. Puncte importante ale acestui document:
- provocările de sustenabilitate/durabilitate care schimbă peisajul global
- creșterea durabilă și inclusivă
- tranziția verde
- energie sustenabilă și accesibilă financiar
- agricultură sustenabilă
- dezvoltare sustenabilă și implementarea Agendei 2030.
Radu Butum, Vice-Președinte, International Cooperation for Development (CODEV), Working Party and Agenda 2030 for Sustainable Development Working Party, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană povestește despre culisele de organizare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, munca din spate, planificarea, pregătirea întâlnirilor.
Soluția fericită este să te asiguri că fiecare este în mod egal "unhappy" - a spus Butum, despre cât de dificil este să asiguri consensul și câtă muncă este în spatele obținerii unui rezultat agreat de toate statele membre.
A fost misiunea noastră să vorbim despre prioritățile Agendei 2030 la nivelul UE, a adăugat Butum, care a mai vorbit despre rolul întâlnirilor informale, la nivel tehnic, pentru pregătirea subiectelor importante.
O întâlnire informală importantă pentru Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a avut loc în 17 aprilie 2019, la București. Aceasta a stabilit: structura și elementele Strategiei de implementare, valoarea adăugată la nivelul strategiei UE, monitorizare și raportare.
Istvan Jakab, consilier economic, Reprezentanța Comisiei Europene a amintit prioritățile pe care raportul Semestrul European le precizează pentru dezvoltarea viitoare a României: reforme structurale, dezvoltare sustenabilă în acord cu prioritățile Agendei 2030.
Sustenabilitatea trebuie privită în toate aspectele, a spus Jakab. Alte idei din discursul consilierului economic, Reprezentanța Comisiei Europene:
- Comisia Europeană privește dezvoltarea sustenabilă în corelare cu statul de drept (rule of law), bună guvernanță, punerea cetățeanului în centrul politicilor. Jakab a vorbit în perspectiva schimbării de la vârful Comisiei Europene: activitatea de consultări va fi preluată de noua conducere.
- Sunt trei scenarii de lucru cu privire la decizia care va fi luată de statele membre cu privire la cât se va implica Uniunea Europeană cu privire la politica dezvoltării durabile. Este de asemenea posibil un mix al acestor scenarii.
- 1. o strategie cu un puternic control din partea Uniunii Europene
- 2. continuarea unei politici de supervizare a atingerii obiectivelor de către statele membre
- 3. al treilea scenariu pune accent pe acțiunile externe (asistență, sprijin pentru țări pentru a-și atinge obiectivele pe linia dezvoltării durabile).
Eveniment cu tradiție în domeniul cooperării pentru dezvoltare, Școala Română de Dezvoltare a fost organizată pentru prima oară de Ministerul Afacerilor Externe în 2008 și, începând cu 2010, de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare - FOND România. Ediția din 2019 își propune să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare și sprijin pentru politici deschise, echitabile și durabile în ceea ce privește implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cooperarea pentru dezvoltare, drepturile omului și spațiul societății civile.
Implementarea Agendei 2030 este o prioritate pe agenda politica a Președinției Consiliului UE, în perioada 2019-2020, respectiv perioada trioului România, Finlanda și Croația. Acest lucru reprezintă o excelentă oportunitate pentru ONG-urile active în domeniul cooperării pentru dezvoltare, din cele trei țări de a intensifica eforturile de promovare și advocacy pentru accelerarea procesului de implementare a Agendei 2030 și a Obiectivelor sale de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Primele două sesiuni ale evenimentului din data de 26 iunie sunt transmise LIVE-VIDEO de EURACTIV România - partener media al evenimentului:
09:30 AM – 11:30 AM | Sesiunea de Deschidere: Coordonarea și punerea în aplicare a Agendei 2030 la nivelul UE. Momente cheie în timpul Președinției române a Consiliului UE
Scopul principal al sesiunii este punerea în discuție a modului în care Agenda 2030 și ODD-urile vor fi preluate și implementate la nivel european și național, ce cadre strategice trebuie stabilite și modul în care diferitele grupuri interesate vor fi implicate în procesul de coordonare, monitorizare și implementare.
Obiective:
- Să reflecte asupra progreselor înregistrate până în prezent în timpul Președinției României în ceea ce privește promovarea unui cadru strategic pentru ODD-uri la nivelul UE;
- Să exploreze principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană în direcția unui viitor mai durabil, subliniind domeniile în care sunt necesare acțiuni suplimentare și modul în care acestea pot fi abordate prin parteneriate multiple;
- Să împărtășească cele mai bune practici ale politicilor și inițiativelor care se desfășoară deja pe teren;
Moderator: Ștefan Cibian, Președinte, FOND România
Vorbitori:
- László Borbély, Consilier de Stat, coordonator Departamentul de Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei
- Istvan Jakab, Consilier Economic, Reprezentanța Comisiei Europene în România
- Radu Butum, Vice-Președinte, International Cooperation for Development (CODEV), Working Party and Agenda 2030 for Sustainable Development Working Party, Permanent Representation of Romania to the European Union
- Sally Nicholson, din partea CONCORD Europa, Șef al Politicii de Dezvoltare și al Finanțelor, WWF Biroul de politici europene - intervenție video
12:00 PM – 13:30 PM | Finanțarea implementării ODD-urilor: rolul asistenței oficiale pentru dezvoltare
În 2018, Uniunea Europeană, împreună cu statele sale membre, a continuat să fie principalul donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD), care a investit peste 74 de miliarde de euro - peste jumătate din eforturile mondiale de dezvoltare. Cu toate acestea, la nivelul UE, trebuie să se facă foarte mult pentru a atinge obiectivul colectiv de 0,7% AOD ca venit național brut. În ultimii doi ani, tendințele europene pentru cheltuielile cu AOD au urmat o pantă din ce în ce mai scăzută, în principal legată de o deviere acestei finanțări către obiectivele interne emergente.
Obiective:
- Identificarea și discutarea principalelor tendințe AOD emergente la nivel european, în special în noul mediu european de dezvoltare, marcat de următorul cadru financiar multianual;
- Să sublinieze rolul României ca țară donatoare AOD, cu accent special pe nivelul regional · Să evidențieze cele mai bune practici și lecțiile învățate în ceea ce privește parteneriatele între instituții și CSO în ceea ce privește implementarea ODD-urilor prin intermediul AOD.
Moderator: Sonja Grigat, Policy Adviser, Asociatia ONG-urilor germane pentru Dezvoltare și Ajutor Umanitar - VENRO
Vorbitori:
- Luca de Fraia, Secretar General Adjunct, ActionAid Italia
- Jan Van de Poel, Policy and Advocacy Manager, Eurodad - the European Network on Debt and Development
- Angela Sima, Consilier, Departmentul Programe, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare - RoAid
Background
FOND este o federație formată din organizații neguvernamentale, persoane juridice de drept român, implicate în programe de cooperare internationala pentru dezvoltare și ajutor umanitar.
Federatia isi propune sa contribuie la întărirea capacitatatii organizatiilor neguvernamentale din Romania de a acționa în campul cooperarii internationale pentru dezvoltare si al ajutorului umanitar pentru atingerea urmatoarelor scopuri:
a) promovarea implicarii organizatiilor neguvernamentale din Romania in politica nationala si europeana de cooperare internationala pentru dezvoltare;
b) sprijinirea organizatiile neguvernamentale din Romania de a contribui efectiv la dezvoltarea sustenabila in tarile mai putin dezvoltate;
c) constientizarea cetatenilor romani asupra principiilor solidaritatii internationale si a coperarii internationale pentru dezvoltare ca mijloace de combatere a saraciei, de promovarea libertatii si drepturilor omului si de ajutor in caz de crize umanitare pretutindeni in lume.
34 de organizații nonguvernamentale sunt membre FOND
de Anonim 31 Iul 2019 13:30