Donald Trump a anunțat că Washingtonul se va retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, susținând că acesta este în dezavantajul SUA și în avantajul altor țări.El a acuzat faptul că termenii acordului afectează economia americană.

UPDATE

Donald Trump a anunțat, joi seara, retragerea din Acordul de la Paris, în aplauzele celor prezenți la Casa Albă.

El a afirmat că va încerca să negocieze o "înțelegere mai bună", dar dacă nu se va ajunge la un alt acord nu este nicio problemă. Trump a susținut că Acordul de la Paris e în avantajul altor țări și în dezavantajul SUA și al muncitorilor americani.

Trump a citat un raport potrivit căruia numeroși americani și-ar fi pierdut locurile de muncă și s-ar înregistra o scădere a PIB-ului, urmare a implementării acestui acord.

Președintele american a susținut că Acordul e ”nedrept” la adresa SUA, în timp ce state precum China și India profită de pe urma lui, la fel și UE.  

”Prin Acordul de la Paris s-ar transfera locuri de muncă în afara SUA, alte țări obținând avantaje financiare în competiția cu America”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a mai susținut că SUA vor rămâne ”cea mai curată” țară din lume. Washingtonul va continua să fie un lider înceea ce privește problema mediului, a mai spus el, acuzând faptul că unii lideri străini au încercat să obțină un avantaj economic față de SUA, dar acest lucru nu se va întâmpla cât timp el este președinte.

De notat că SUA sunt al doilea poluator mondial cu gaze cu efect de seră, după China.

De asemenea, Trump a anunțat că va opri finanțarea pentru Fondul verde pentru climă al ONU, tratat semnat în 1992 de 165 de state. 

+++

Trump va anunța retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, conform unui document citat joi de Reuters.

Președintele american va explica faptul că Acordul de la Paris este ”prea costisitor” pentru SUA și că va încerca să găsească o "înțelegere mai bună", se arată în document. 

Trump va spune că prin această decizie își respectă promisiunea din campanie de ”a pune pe primul plan muncitorii americani”. 

Retragerea din Acordul de la Paris va adânci disensiunile dintre Washington și aliații săi, comentează Reuters.

Și AFP scrie că președintele american este pe punctul de a anunța retragerea SUA din Acordul de la Paris, agenția franceză de presă citând un oficial american sub acoperirea anonimatului.

+++

Președintele Trump este gata să renunțe la Acordul de la din Paris, relatează ABC News, citând un înalt oficial al Administrației americane.

Casa Albă lucrează deja la explicațiile ce vor fi oferite opiniei publice pentru a justifica această decizie.

Informația este publicată și de site-ul Axios, care citează două surse neidentificate.

Potrivit Axios, o echipă mică din care face parte și șeful Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), Scott Pruitt, se ocupă de detalii, urmând să decidă dacă SUA vor iniția o retragere completă - proces care ar putea dura circa 3 ani - sau vor ieși din tratatul subsecvent al ONU referitor la schimbările climatice, un demers mai rapid, dar mult mai categoric.

După summit-ul G7 din Sicilia, președintele Trump a scris, sâmbătă, pe Twitter că-și va anunța decizia în cursul acestei săptămâni.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015 și intrat în vigoare în noiembrie 2016, prevede limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale. 

Trump a afirmat în campania electorală de anul trecut că va lua această decizie, dacă va fi ales președinte.

Dintre statele membre ONU, doar Siria și Nicaragua nu au semnat Acordul de la Paris.