România este victima unei mentalități prin care victimele agresiunilor sexuale sunt transformate în vinovați, iar stigmatizarea victimelor de către societate le îndeamnă practic pe acestea să nu raporteze autorităților abuzurile sexuale suferite.

Afirmațiile îi aparțin ministrului muncii și protecției sociale, Raluca Turcan, într-o conferință de presă cu ocazia inaugurării, la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), a primului centru integrat de intervenție pentru victimele violenței sexuale. 

"Violența domestică constituie una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel global. În România, acest fenomen este puțin raportat, însă cifrele pe care le avem ne spun că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete și 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei și fete. Față de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor. Dincolo de cifre sunt drame și cel mai grav este că cifrele reflectă doar o parte din realitate, pentru că multe dintre astfel de agresiuni nu sunt raportate. România este victima unei mentalități prin care în privința agresiunilor sexuale, violurilor, victimele adesea sunt transformate în vinovați, iar societatea se comportă stigmatizând victimele acestor situații și, mai mult decât atât, comportamentul societății le îndeamnă practic să nu raporteze", a afirmat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Centrul de la Spitalul Universitar funcționează în baza unui protocol de colaborare încheiat între SUUB și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse dintre Femei și Bărbați (ANES), Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, proiectul fiind susținut de Inspectoratul General al Poliției Române, potrivit Ministerului muncii.

În cadrul centrului deschis la SUUB, victimele violenței sexuale vor beneficia gratuit de următoarele servicii de suport: asistență medicală de urgență, asistență post-traumatică, prelevare de probe biologice, consiliere psihologică și juridică, sprijin pentru inițierea procedurii legale de formulare a unei plângeri penale, asistență socială prin decontarea costurilor aferente eliberării certificatelor medico-legale, orientare către servicii sociale adecvate în vederea găzduirii.