Un europarlamentar USR PLUS a sesizat Comisia Europeană după uciderea ursului Arthur
Europarlamentarul USR PLUS Nicu Ștefănuță a adresat o interpelare Comisiei Europene în legătură cu uciderea ursului Arthur de către un prinț din Austria.
"Prințul Arthur de România. Am sesizat Comisia Europeană! Am primit știrea împușcării ursului trofeu prin derogare de la legile naționale și europene de către prințul de Liechtenstein. Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli. Eu nu vreau însă ca țara să fie destinație de safari pentru niciun prinț al lumii", a scris Ștefănuță pe pagina lui de Facebook.
El a adăugat că "răspunsul premierului, care a făcut un soi de mișto de prost gust – credeam că mă întrebați de finanțe – combinat cu remarca că nu era cel mai mare urs – de parcă suntem toți obsedați de mărime ca Donald Trump – arată din păcate preocuparea minimă a lui pentru mediu și biodiversitate".
Astfel, eurodeputatul a a adresat o interpelare Comisiei Europene următorul text:
"Către: Comisarul European Virginijus Sinkevicius,
Prin Directiva habitatului și legislația existent în România, vânătoarea de urși este interzisă.
Ministerul Mediului aprobă însă cote de vânătoare cu scopul de a reduce efectivele considerate prea numeroase și dăunătoare populației.
Aceste derogări de la legislația română și europeană permit însă împușcarea în scopuri recreative prin partide de vânătoare și vânători de trofee care costă între 5000 și 20000 de euro.
Astăzi, mass media română arată că un urs a fost împușcat ca trofeu într-un sit Natura 2000, un urs care, conform agențiilor de mediu ce îl monitorizau, nu aducea niciun pericol populației umane.
1. Are Comisia Europeană un recensământ detaliat al urșilor în Europa sau intenționează să aibă un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ?
2. Pot Statele membre să ofere derogări fără a avea un astfel de recensământ și fără a avea cunoașterea exacta a efectivelor?
3. Poate un stat membru să dea o derogare pentru uciderea unui animal fără a implementa măsuri de prevenție pentru specia respectivă?
4. Poate un stat membru să ofere derogări într-un sit Natura 2000 dacă animalele nu prezintă niciun pericol și vânarea nu respectă criteriile stipulate în Directivă?
5. Ați primit din partea statului român un raport detaliat privind derogările de la Directiva habitat pentru 2019-2020?"
Comentarii