Între 1980 și 2020, 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit AEM. Dacă nu se va face nimic, cifrele vor crește.

Dacă nu se va face nimic pentru a o preveni, 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza valurilor de căldură până la sfârșitul secolului în cea mai mare amenințare pentru sănătate legată de climă, a avertizat Agenția Europeană pentru Mediu (AEM), relatează Le Figaro.

"Fără măsuri de adaptare și în cadrul unui scenariu de încălzire globală de 3°C până în 2100, 90.000 de europeni ar putea muri din cauza valurilor de căldură în fiecare an", a punctat AEM. Cu o încălzire de 1,5°C vizată de Acordul de la Paris, această cifră este redusă la 30.000 de decese pe an", a subliniat AEM, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 și 2020, aproximativ 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare puternică în perioada recentă. Combinația dintre valurile de căldură mai frecvente, îmbătrânirea populației și urbanizarea sporită îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturi ridicate, în special în sudul continentului, a subliniat agenția europeană.

Luni, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 15.000 de decesele din Europa au fost direct legate de valurile de căldură severe din vara anului 2022. Pe lângă valurile de căldură repetate, schimbările climatice fac ca regiunea să fie din ce în ce mai propice pentru apariția și transmiterea bolilor infecțioase.

Anumite specii de țânțari, vectori ai malariei și febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează AEM. Creșterea temperaturilor favorizează și proliferarea bacteriilor în apă, în special în Marea Baltică a bacteriilor Vibrio, dintre care cea mai cunoscută este responsabilă de holeră. Măsurile de prevenire și monitorizare ar trebui să permită reducerea acestor consecințe morbide asupra sănătății.

"Trebuie implementată o gamă largă de soluții, inclusiv planuri de acțiune eficiente pentru căldură, ecologizarea orașelor, proiectarea și construirea de clădiri adecvate și adaptarea orelor și a condițiilor de lucru", estimează raportul, potrivit căruia o mare parte a deceselor cauzate de căldură pot fi prevenite în Europa. (Sursa: RADOR)