Viața refugiaților blocați în Grecia nu este deloc ușoară. Încearcă să le-o mai îndulcească unii localnici, mișcați de disperarea celor care și-au părăsit locurile de baștină, pentru a înfrunta necunoscutul, în căutarea unei lumi mai bune.

Atenția lui Vasilis Țarțanis a fost captată de un grup de oameni care mergeau pe câmp, în apropiere de o cale ferată ce leagă Grecia de restul Balcanilor. Se întâmpla într-o zi caldă de septembrie, în 2014, în apropierea orășelului, de obicei liniștit, Idomeni. S-a oprit pentru a vedea mai bine. A văzut trecând un alt grup. Și un alt grup. Cei din al treilea grup i-au povestit despre o rută care, un an mai târziu, avea să fie definitorie pentru criza refugiaților din Europa.

Țarțanis nu a stat prea mult pe gânduri. Le-a oferit refugiaților hrană, apă și ceva haine. Cu mult timp înainte ca organizațiile internaționale să-și îndrepte atenția spre Idomeni, Țarțanis și alți localnici au sărit în ajutorul refugiaților.


Vasilis Țarțanis nu s-a limitat la oferirea de lucruri de primă necesitate. A început să scrie politicienilor și autorităților, pledând pentru refugiații ale căror povești le știa mai bine decât mulți alții. A fost invitat să se adreseze Parlamentului European. El nu a avut în spatele lui o organizație mare și poate că în asta a constat forța lui. A fost un localnic ce a sărit în ajutorul celor ajunși în zonă. A beneficiat doar de încrederea acordată de comunitatea din care face parte.

În prezent, Țarțanis organizează în mod regulat misiuni pentru parlamentari și guvernanți din UE în taberele pentru refugiați din Grecia, fiind implicat în mod activ în eforturile de relocare a refugiaților în alte state membre UE. (Sursa: www.opensocietyfoundations.org)

Voluntari greci, premiați de ONU

Vasilis Țarțanis este doar unul dintre grecii implicați în eforturile de sprijinire a refugiaților.

Anul trecut, Efi Lațoudi, activistă pentru drepturile omului, și echipa de voluntari Hellenic Rescue Team (HRT) au fost recompensați cu Premiul Nansen pentru Refugiați, pentru ajutorul oferit pe parcursul anului 2015 refugiaților ajunși în Grecia. 

"În 2015, pentru mulți refugiați, eforturile umanitare eroice ale voluntarilor greci au mers mult dincolo de aducerea la țărm a supraviețuitorilor. Ei i-au ajutat (pe refugiați) să facă primii pași către o viață normală", nota Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) într-un comunicat de presă. 


"Pe parcursul anului 2015, HRT a efectuat misiuni non-stop pentru a salva refugiați și migranți aflați în dificultate pe mare. Lațoudi a arătat compasiune și grijă pentru cei mai vulnerabili dintre refugiații care au ajuns pe insula Lesbos”, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.

Premiul Nansen pentru Refugiați recunoaște contribuțiile extraordinare aduse  cauzei refugiaților și a persoanelor strămutate, fiind înmânat pentru prima dată în 1954 lui Eleanor Roosevelt, soția președintelui american Franklin D. Roosevelt. Premiul a primit numele lui Fridtjof Nansen, explorator norvegian, om de știință, diplomat și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Nansen a fost primul Înalt Comisar pentru Refugiați la Liga Națiunilor, predecesorul Națiunilor Unite. (Sursa: www.un.org)

Grădina afgană a Eladei

De partea cealaltă, refugiații încearcă să dea și ei ceva grecilor care i-au primit, deși nici ei nu o duc prea bine.

Fazel Ahmad (43 de ani) vindea pantofi în Afganistan, înainte de a ajunge pe insula Lesbos, la centrul pentru refugiați din Kara Tepe. Alături de alți refugiați, Fazel are grijă de o grădină în care cultivă roșii, fasole, vinete, ceapă și alte legume.

Grădina este o inițiativă a Humanitarian Support Agency (HSA), o mică organizație non-profit din Grecia, parteneră a UNHCR în această țară.

"Este o șansă pentru oameni să investească într-un loc în care stau, mai ales că vor trăi aici o perioadă", spune Shareen Elnaschie de la HSA.

Legumele proaspete ajung la localnicii care au nevoie de ajutor. Grecia se confruntă de ani de zile cu o criză economică resimțită dureros și pe insula Lesbos, locul de intrare în UE pentru circa 500.000 de refugiați, de la începutul anului 2015 până în prezent. 

Grădina de legume - explică Elnaschie - este modul în care refugiații pot mulțumi grecilor de pe insulă pentru găzduire și ajutor. Într-o săptămână, recolta este suficientă pentru a asigura hrana a circa 10 familii grecești.

Între timp, HSA a extins suprafața pentru cultivarea legumelor, furnizând refugiaților unelte și semințe, precum și cunoștințe de horticultură, astfel încât, pe lângă ajutorul oferit localnicilor, să-și poată asigura singuri necesarul de legume. (Sursa: www.unhcr.org)