Viaţa refugiaţilor blocaţi în Grecia nu este deloc uşoară. Încearcă să le-o mai îndulcească unii localnici, mişcaţi de disperarea celor care şi-au părăsit locurile de baştină, pentru a înfrunta necunoscutul, în căutarea unei lumi mai bune.

Atenţia lui Vasilis Ţarţanis a fost captată de un grup de oameni care mergeau pe câmp, în apropiere de o cale ferată ce leagă Grecia de restul Balcanilor. Se întâmpla într-o zi caldă de septembrie, în 2014, în apropierea orăşelului, de obicei liniştit, Idomeni. S-a oprit pentru a vedea mai bine. A văzut trecând un alt grup. Şi un alt grup. Cei din al treilea grup i-au povestit despre o rută care, un an mai târziu, avea să fie definitorie pentru criza refugiaţilor din Europa.

Ţarţanis nu a stat prea mult pe gânduri. Le-a oferit refugiaţilor hrană, apă şi ceva haine. Cu mult timp înainte ca organizaţiile internaţionale să-şi îndrepte atenţia spre Idomeni, Ţarţanis şi alţi localnici au sărit în ajutorul refugiaţilor.


Vasilis Ţarţanis nu s-a limitat la oferirea de lucruri de primă necesitate. A început să scrie politicienilor şi autorităţilor, pledând pentru refugiaţii ale căror poveşti le ştia mai bine decât mulţi alţii. A fost invitat să se adreseze Parlamentului European. El nu a avut în spatele lui o organizație mare şi poate că în asta a constat forţa lui. A fost un localnic ce a sărit în ajutorul celor ajunşi în zonă. A beneficiat doar de încrederea acordată de comunitatea din care face parte.

În prezent, Ţarţanis organizează în mod regulat misiuni pentru parlamentari şi guvernanţi din UE în taberele pentru refugiaţi din Grecia, fiind implicat în mod activ în eforturile de relocare a refugiaţilor în alte state membre UE. (Sursa: www.opensocietyfoundations.org)

Voluntari greci, premiaţi de ONU

Vasilis Ţarţanis este doar unul dintre grecii implicaţi în eforturile de sprijinire a refugiaţilor.

Anul trecut, Efi Laţoudi, activistă pentru drepturile omului, şi echipa de voluntari Hellenic Rescue Team (HRT) au fost recompensaţi cu Premiul Nansen pentru Refugiaţi, pentru ajutorul oferit pe parcursul anului 2015 refugiaţilor ajunşi în Grecia. 

"În 2015, pentru mulți refugiați, eforturile umanitare eroice ale voluntarilor greci au mers mult dincolo de aducerea la ţărm a supraviețuitorilor. Ei i-au ajutat (pe refugiaţi) să facă primii pași către o viață normală", nota Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un comunicat de presă. 


"Pe parcursul anului 2015, HRT a efectuat misiuni non-stop pentru a salva refugiați și migranți aflaţi în dificultate pe mare. Laţoudi a arătat compasiune și grijă pentru cei mai vulnerabili dintre refugiații care au ajuns pe insula Lesbos”, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

Premiul Nansen pentru Refugiați recunoaște contribuţiile extraordinare aduse  cauzei refugiaților și a persoanelor strămutate, fiind înmânat pentru prima dată în 1954 lui Eleanor Roosevelt, soţia preşedintelui american Franklin D. Roosevelt. Premiul a primit numele lui Fridtjof Nansen, explorator norvegian, om de știință, diplomat şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Nansen a fost primul Înalt Comisar pentru Refugiați la Liga Națiunilor, predecesorul Națiunilor Unite. (Sursa: www.un.org)

Grădina afgană a Eladei

De partea cealaltă, refugiaţii încearcă să dea şi ei ceva grecilor care i-au primit, deşi nici ei nu o duc prea bine.

Fazel Ahmad (43 de ani) vindea pantofi în Afganistan, înainte de a ajunge pe insula Lesbos, la centrul pentru refugiaţi din Kara Tepe. Alături de alţi refugiaţi, Fazel are grijă de o grădină în care cultivă roşii, fasole, vinete, ceapă şi alte legume.

Grădina este o iniţiativă a Humanitarian Support Agency (HSA), o mică organizaţie non-profit din Grecia, parteneră a UNHCR în această ţară.

"Este o şansă pentru oameni să investească într-un loc în care stau, mai ales că vor trăi aici o perioadă", spune Shareen Elnaschie de la HSA.

Legumele proaspete ajung la localnicii care au nevoie de ajutor. Grecia se confruntă de ani de zile cu o criză economică resimţită dureros şi pe insula Lesbos, locul de intrare în UE pentru circa 500.000 de refugiaţi, de la începutul anului 2015 până în prezent. 

Grădina de legume - explică Elnaschie - este modul în care refugiaţii pot mulţumi grecilor de pe insulă pentru găzduire şi ajutor. Într-o săptămână, recolta este suficientă pentru a asigura hrana a circa 10 familii greceşti.

Între timp, HSA a extins suprafaţa pentru cultivarea legumelor, furnizând refugiaţilor unelte şi seminţe, precum şi cunoştinţe de horticultură, astfel încât, pe lângă ajutorul oferit localnicilor, să-şi poată asigura singuri necesarul de legume. (Sursa: www.unhcr.org)