Companiile de telecomunicații au fost la fel de surprinse ca toată lumea când Jean-Claude Juncker a anunțat că Executivul european vrea toate orașele și satele din UE să ofere WI-FI gratuit până în 2020.

"Am intrat în panică timp de cinci minute. Apoi ne-am dat seama că nu este ceva serios", a declarat, pentru EurActiv.com, o sursă din industria telecomunicațiilor. 

Anunțul privind roaming și internet Wi-Fi gratuit în Uniunea Europeană a fost făcut, miercuri, de președintele Comisiei Europene în cadrul discursului anual privind Starea Uniunii.

Numai că propunerea Comisiei publicată câteva ore mai târziu nu garantează accesul gratuit la WI-FI.

Inițiativa Comisiei este menită să ofere tuturor autorităților locale interesate posibilitatea de a pune la dispoziția cetățenilor conexiuni fără fir gratuite, de exemplu, în interiorul și în proximitatea clădirilor publice, a centrelor medicale, a parcurilor sau a scuarurilor, potrivit unui comunicat al CE.

Doar că bugetul inițial este de 120 de milioane de euro, iar cu acești bani se poate asigura WI-FI gratuit într-un număr destul de mic de localități, și nu în "fiecare sat și fiecare oraș din Europa", așa cum a susținut Juncker.

Porivit unor estimări ale Comisiei, 120 de milioane de euro sunt suficiente pentru WI-FI gratuit în 6.000 până la 8.000 de orașe și sate din spațiul comunitar.

Doi lobby-ști au calificat propunerea drept "o mișcare bună de PR". O sursă citată de EurActiv.com a sugerat că acest anunț s-a dorit a fi o compensare după ce presa a criticat modul în care Comisia a publicat săptămâna trecută mult-așteptatul draft privind eliminarea tarifelor de roaming, pentru ca după câteva zile să-l retragă.

Mai multe surse din interiorul Comisiei au negat acest scenariu, dar au recunoscut că ideea este recentă. 

În discursul despre Starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker s-a referit și la tarifele de roaming, subliniind că Bruxellesul își va ține promisiunea.

 

"Comisia, Parlamentul și Consiliul au hotărât de comun acord să elimine tarifele de roaming pentru telefonia mobilă. Este vorba de o promisiune pe care o vom îndeplini. Și asta nu doar pentru persoanele care se deplasează în străinătate timp de două zile în interes de afaceri. Nu doar pentru turiștii care petrec două săptămâni de vacanță la soare. Ne vom onora această promisiune pentru lucrătorii noștri transfrontalieri. Pentru milioanele de studenți Erasmus care pleacă la studii în străinătate timp de un semestru sau două",

a susținut Juncker în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

El a explicat că propunerea legislativă a fost "elaborată vara aceasta de un funcționar bine intenționat" și nu prezenta nicio eroare de ordin tehnic, dar "lipsea ceea ce se promisese".

Juncker a mai promis că săptămâna viitoare va fi prezentată o nouă propunere, îmbunătățită: "Atunci când utilizăm servicii de roaming, ar trebui să putem telefona ca acasă".