Previziuni sumbre pentru animalele sălbatice de pe întreg mapamondul. Potrivit celui mai recent și amplu raport întocmit de World Wildlife Fund (WWF), până în 2020 fauna sălbatică va scădea cu aproape 70%.

Două treimi din populația animală riscă să dispară complet în următorii patru ani, avertizează cercetătorii care au întocmit raportul Planeta Vie 2016. Risc și reziliență într-o eră nouă. Aceștia atenționează că lipsa unor măsuri rapide și concrete care să favorizeze conservarea habitatelor speciilor de animale sălbatice, favorizează extincția în masă a acestora.

Totodată, prezența tot mai pregnantă a omului în cadrul acestor biotopuri încurajează distrugerea resurselor naturale necesare supraviețuirii speciilor pe cale de dispariție. 

Comparativ cu perioada 1970 – 2012, când declinul numărului de animale sălbatice a înregistrat 58%, WWF susține că, în următorii patru ani, procentul va fi de 67%, ca urmare a poluării, braconajului, vânatului necontrolat, schimbărilor climatice, agriculturii, exploatării forestiere și distrugerii intenționate a habitatelor naturale. Acest fapt semnalează necesitatea modificării obiceiurilor alimentare și a utilizării resurselor energetice.

Cele mai afectate specii sunt cele care trăiesc în zonele muntoase, de pădure, cele care trăiesc în râuri sau mări însă, în primejdie sunt și speciile pe cale de dispariție, precum elefanții, gorilele, vulturii, salamandrele etc.).

Autorii raportului susțin că omenirea se află într-o nouă eră geologică, intitulată Antropocen, dominată de oameni:

Nu mai trăim într-o lume mică pe o planetă mare. Acum suntem o lume mare pe o planetă mică, unde am atins un punct de saturație,

crede Johan Rockström, directorul executiv al centrului Stockholm Resilience, citat de The Guardian.

Dacă omenirea ar deveni mai responsabilă și dacă angajamentele asumate de semnatarii acordului climatic de la Paris în 2015 (COP21), privitoare la conservarea biodiversității, vor fi respectate atunci speciile sălbatice de pe tot pământul ar avea șansa să supraviețuiească, susține directorul WWF România, Magor Csibi, citat de National Geografic România:

(…) Am ajuns (…) în punctul în care schimbările din jurul nostru vor afecta decisiv calitatea vieții noastre și specii cu care eram obișnuiți acum câțiva ani devin o raritate sau chiar dispar. Când (…) copiii noștri vor citi despre tigri sau elefanți ca specii spectaculoase care nu mai există în natură sau când migrația oamenilor va atinge cote inimaginabile azi, ne vom da seama că felul în care ne-am construit societatea nu poate fi susținut.

Braconajul, pescuitul nesustenabil și vânătoarea necontrolată au condus la nimicirea multor specii de mamiefre care în prezent sunt pe cale de dispariție. Astfel, din pricina braconajului, cifrele indică o scădere de 60% (în doar cinci ani) a efectivului de elefanți din reginunile tanzaniene.

În aceeași măsură, populația de vulturi din Asia de Sud-Est s-a redus aproape în întregime în șapte ani (99%), din pricina unui antiimflamator cu care oamenii tratează vitele. Hrănindu-se cu resturile carcaselor de vită, vulturii se îmbolnăveau astfel de insuficiență renală și mureau. La rândul ei, speciile din mediul marin au fost decimate cu 36% în ultimii ani, cele mai afectate fiind rechinii și pisicile de mare.

Totuși, raportul menționează și exemple pozitive în cazul cărora eforturile oamenilor pentru conservarea unor specii pe cale de dispariție au avut efectul dorit iar efectivele au intrat pe o pantă ascendentă. De amintit în acest sens sunt tigrii, urșii panda, furnicarul, palisandrul, râsul (în Franța) sau castorul (în Polonia), care au devenit în unele cazuri specii ocrotite prin lege.  

În contextul noilor obiective de dezvoltare durabilă, secolul al XXI-lea vine cu o dublă provocare, după cum menționează raportul: conservarea resurselor naturale, sub toate formele lor și  crearea unui cămin echitabil pentru toți oamenii, pe o planetă cu resurse finite. Astfel, noile obiective de dezvoltare durabilă, puse pe agenda 2030 a Națiunilor Unite, combină dimensiunile economică, socială și ecologică necesare pentru susținerea societății umane aflată în Antropocen. în acest sens, raportul îndeamnă la un consum moderat al resurselor naturale, oamenii fiind sfătuiți să folosească mai multe materiale sustenabile și să consume mai puțină carne.

Evoluția speciilor de vertebrate a fost măsurată de specialiștii din cadrul WWF și ai Societății Zoologice londoneze, începând cu 1970, luând ca etalon 14.152 populații ce aparțin unui număr de 3.706 specii, informează The Guardian, citat de digi24. Totuși, unii experți sunt de părere că datele pe care se bazează studiul nu sunt complet corecte, însă admit faptul că fauna sălbatică este într-un declin constant. 

Surse consultate: Digi24.roNational Geografic RomaniaRaportul Living Planet 2016 – Risk and Resilience in a new areaThe Guardian