„Văd Turnul Eiffel în doliu, un punct de reper pentru noi toți”, spune Nicoleta, o tânără plecată din România și stabilită, de peste patru ani, la Paris. Dar luminile stinse ale Turnului Eiffel nu sting dorința oamenilor de a trăi o viață normală.

Nicoleta, o româncă stabilită la Paris, ar fi trebuit să ajungă în vinerea neagră a Franței, la concertul de la Bataclan, la invitația unui prieten. A renunțat însă în ultima clipă și a rămas acasă. Nicoleta trăiește de patru ani și jumătate în Franța și, cu un gol în stomac, va încerca să își continue viața după atentatele care au zguduit întreaga Europă.

Șocul a fost puternic, mai ales că a aflat că prietenul care o invitase la concert este rănit. „Ne uităm la știri și ne sunăm prietenii. Am un gol în stomac. Nu îmi imaginam viața la Paris în acest fel”, a povestit Nicoleta pentru EurActiv.ro. 

Turnul Eiffel, întotdeauna luminat noaptea, a fost în doliu, așa cum l-a văzut Nicoleta pe geam sâmbătă spre duminică. 

„Trebuia să merg la job, sâmbătă, în drumul spre tren am vazut oameni pe stradă ca în orice sâmbătă dimineață - dar cu capul plecat. Angajatorul m-a contactat și mi-a spus să mă întorc acasă, că este mai sigur așa”, spune tânăra. 

„Am câteva cunoștințe musulmani, nu mă las manipulată de extremiști sau alte intoxicări. Cei pe care îi știu sunt oameni "de treabă", foarte calzi și gata să te ajute când ai nevoie. Despre oamenii din jurul meu... nu am nimic de semnalat, nu am fost martora niciunei scene de discriminare sau ceva de gen. În cercurile în care mă învârt, oamenii sunt toleranți și iubitori de diversitate."

Ca reacție a oamenilor, Nicoleta aseamănă situația cu ceea ce s-a întâmplat în România după tragedia din clubul Colectiv: cozi la centrele de donare de sânge, mesaje de solidaritate și mobilizare pe Facebook. 

"Nu mă voi baricada în casă, în zilele următoare. O să ies, să-mi continuu viața, voi lua metroul și trenul, îmi voi vedea prietenii. Viața trebuie să meargă înainte”.