O mai bună gestionare a solicitanților de azil, lupta contra terorismului și a fraudei fiscale, protejarea drepturilor consumatorilor,precum și a conținutului online pe piața digitală,sunt teme majore pe ordinea de zi a PE în prima jumătate a anului.

Limitarea emisiilor și energia curată pentru cetățenii europeni - dosare-cheie pentru a menține rolul de lider al UE în lupta împotriva schimbărilor climatice - se vor afla și ele pe agenda Parlamentului European din prima jumătate a anului 2017.

Migrația

Este de așteptat ca Parlamentul European să voteze noul regulament Dublin în 2017. Comisia propune declanșarea automată a mecanismului corectiv de alocare atunci când se atinge un anumit număr de solicitanți de azil. Cu toate acestea, criteriul "prima țară în care au ajuns refugiații" se va aplica în continuare pentru cererile lor de azil.

Eurodeputații vor să asigure recunoașterea comună a criteriilor și procedurilor de azil, precum și un mecanism obligatoriu pentru distribuirea solicitanților de azil între toate statele membre.

Lupta împotriva evaziunii fiscale

Până la sfârșitul primăverii anului 2017, comisia de anchetă care verifică spălarea de bani, evitarea sarcinilor fiscale și evaziunea va da un raport despre dezvăluirile Panama Papers, scandalul de evaziune fiscală care implică companii și persoane fizice din Europa.

Comisia de anchetă a fost creată în iunie 2016 pentru a evalua modul în care statele membre au luptat împotriva spălării de bani și evaziunii fiscale.

Terorism 

Finalizarea directivei privind combaterea terorismului - această directivă va permite incriminarea, peste tot în UE, nu numai a atacurilor teroriste, ci și a altor infracțiuni legate de terorism, cum ar fi călătoriile în scopuri teroriste, facilitarea unei astfel de călătorii, precum și orice finanțare a activităților teroriste. Parlamentul a ajuns la un acord cu Consiliul, la finalul lunii noiembrie.

Votul final în plenul PE, semnarea de către Consiliu și intrarea în vigoare ar urma să aibă loc la începutul anului 2017.


Piața unică digitală 

Europarlamentarii vor vota eliminarea nejustificată a geo-blocării, pentru a se asigura că, atunci când consumatorii cumpără produse și servicii într-o altă țară din UE, în special on-line, au aceleași drepturi ca și consumatorii cu sediul în acea țară (se bucură de aceleași prețuri, au acces la aceleași metode de plată), cu excepția cazurilor care au motive obiective la bază, cum ar fi TVA.

Și drepturile de autor privind conținutul digital se află pe agenda deputaților. Operatorii de radiodifuziune ar obține mai ușor autorizația de a transmite programe on-line în alte state membre, lucru care ar permite celor care călătoresc să continue să urmărească emisiunile preferate în străinătate.

De asemenea, companii de hosting precum YouTube, Google, Facebook sau alte site-uri de hosting video vor trebui să verifice dacă utilizatorii oferă materiale cu drepturi de autor.

Energie și climă

Sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră este probabil cea mai mare legislație privind schimbările climatice, care urmează să fie adoptată în timpul acestei legislaturi. Ea reprezintă, de asemenea, primii pași concreți pe care îi face UE pentru a se conforma cu limitele stabilite la COP21. Acesta va contribui la reducerea emisiilor și la încurajarea industriilor să treacă la surse regenerabile de energie sau cu emisii reduse de carbon.

Energie curată pentru toți europenii: proiectul a fost prezentat de Comisie în noiembrie 2016 pentru a atinge obiectivul ambițios de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, iar discuțiile în Parlament vor începe în 2017.

Propunerile includ, printre altele, eficientizare energetică, energia regenerabilă, ecoproiectare, securitatea aprovizionării cu energie electrică și regui de guvernanță pentru uniunea energetică.