Ambasadorul britanic la Uniunea Europeană, Tim Barrow, îi va înmâna miercuri personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Marea Britanie notifică blocul comunitar de intenția sa de a părăsi UE.

15:10 "Acum este timpul să strângem rândurile și să fim uniți în această cameră (din parlament — n.r.) și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți', a declarat premierul May în Camera Comunelor, după ce Marea Britanie a notificat oficial Bruxellesul cu privire la ieșirea din blocul comunitar, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

''Procesul legat de articolul 50 este acum în desfășurare și în concordanță cu dorințele poporului britanic, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric din care nu poate exista cale de întoarcere'', a afirmat Theresa May în fața membrilor Camerei Comunelor.

14:35 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit scrisoarea de notificare privind lansarea procesului de ieșire a Marii Britanii din UE.

Scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului i-a fost înmânată, personal, miercuri, în jurul orei 14:30 (ora României) președintelui Consiliului European de către ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow.

Scrisoarea a fost înmânată la sediul Consiliului European din Bruxelles. Conținutul scrisorii va fi prezentat de Donald Tusk într-o conferință de presă prevăzută pentru ora locală 13:45 (14:45 ora României), potrivit informațiilor postate pe site-ul Consiliului.

Brexitul începe oficial.

+++

Odată ce scrisoarea va fi înmânată, va începe numărătoarea inversă a ''divorțului'' britanic, prevăzut pentru 29 martie 2019, la finalul unei perioade de doi ani de negocieri, scrie presa britanică, preluată de Agerpres.

Donald Tusk a scris pe Twitter că va primi scrisoarea la ora 13:20 (14:20 ora României).

Tot miercuri, premierul Theresa May va informa Parlamentul britanic că Marea Britanie a declanșat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona care stabilește termenii negocierilor dintre Londra și Bruxelles.

+++

13:35 Un grup interpartinic de deputați britanici s-a angajat să o considere responsabilă pe Theresa May, premierul britanic, pentru respectarea unui așa-numit ''Contract pentru Brexit'', care acoperă zece promisiuni-cheie asumate de guvern și de liderii conservatori ai campaniei pentru ieșirea țării din UE.

13:00  Eurodeputații vor să le spună britanicilor că se pot răzgândi și pot rămâne în UE, după ce Theresa May va declanșa procesul de negociere privind părăsirea spațiului comunitar.

Potrivit unui draft de rezoluție consultat de Reuters, Parlamentul European intenționează să permită stoparea procesului de ieșire din UE, cu condiția ca statele membre să fie de acord.

Textul rezoluției nu este finalizat, dar europarlamentarii vor să ofere o mână de ajutor britanicilor care nu doresc Brexitul. 

11:30 Theresa May i-a sunat, marți seară, pe Angela Merkel, pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, și pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înainte de a semna scrisoarea de notificare prin care Londra va declanșa oficial ''divorțul'' de Uniunea Europeană.

Discuțiile au avut ca scop ''să-i pună la curent înainte ca scrisoarea ce va notifica intenția Marii Britanii de a se retrage din UE să fie înmânată mâine (miercuri—n.r.)'', a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic. 

11:15 Lira sterlină s-a depreciat miercuri în cursul tranzacțiilor derulate pe piețele asiatice, pe măsură ce investitorii se pregătesc pentru doi ani de negocieri la finalul cărora Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, informează Bloomberg.

29/03 Premierul britanic, Theresa May, a semnat scrisoarea oficială care va fi prezentată miercuri la Bruxelles pentru a marca declanșarea de către Regatul Unit a procesului de ieșire din Uniunea Europeană, potrivit unei fotografii difuzate marți, la ora 21,00 GMT, de biroul acesteia, transmite AFP, preluată de Agerpres.

În această fotografie oficială difuzată de Downing Street, poate fi văzută Theresa May la momentul semnării scrisorii de activare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisă în cursul zilei de miercuri președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

+++

Parlamentul scoțian a votat marți în favoarea planului premierului Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum privind independența Scoției la sfârșitul anului 2018 sau în 2019, de îndată ce termenii ieșirii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană vor deveni clari.

Rezultatul votului din legislativul de la Edinburgh îi oferă Nicolei Sturgeon mandatul de a obține de la Parlamentul britanic permisiunea de a face demersuri în vederea pregătirii referendumului, scrie Agerpres.

Într-un prim referendum, organizat în 2014, Scoția a votat contra independenței, dar Sturgeon susține că între timp circumstanțele s-au schimbat întrucât Regatul Unit a decis să părăsească UE, în timp ce scoțienii au votat masiv — la referendumul britanic din 23 iunie anul trecut — pentru rămânerea în blocul comunitar.

 

+++

20:20 Parlamentul scoțian l-a autorizat pe premierul Nicola Sturgeon să ceară Londrei organizarea unui nou referendum pentru independență. 

19:00 Parlamentul European își va exercita dreptul de veto împotriva unui acord Bruxelles-Londra care va împiedica europenii stabiliți în Marea Britanie în următorii doi ani să aibă aceleași drepturi ca cetățenii britanici.  

18:00 Irlanda de Nord are dreptul de a părăsi Regatul Unit după Brexit și să se alăture UE, ca parte a Republicii Irlanda, scrie The Times, citând funcționari britanici. Aceștia consideră că Irlanda de Nord nu trebuie să depună cerere de readerare la UE, în cazul unei reunificări cu Irlanda. 

14:58 Președinții grupurilor politice din Parlamentul European vor dezbate miercuri poziția pe care această instituție o va adopta la negocierile privind ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

14:33 Primarul Londrei, Sadiq Khan, aflat marți într-o vizită la Bruxelles, cu o zi înaintea declanșării procedurii de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a avertizat că 'pedepsirea' Regatului Unit în negocierile pentru Brexit va avea consecințe nefaste pentru ambele părți, transmite AFP.

Potrivit lui Khan, dacă firmele vor trebui să părăsească Londra, unul din principalele centre financiare din lume, ele se vor îndrepta spre New York și Singapore, nu spre alte țări din Europa.

”Un Brexit rău este cu adevărat o situație perdantă” pentru toată lumea, a mai spus Khan.

+++

Se așteaptă ca Tusk să facă o scurtă declarație prin care să anunțe că a intrat în posesia scrisorii, urmând ca joi președintele Consiliului European să pună în circulație între cei 27 de membri ai UE un proiect de document care va prevedea liniile directoare de negociere cu Marea Britanie, conform The Guardian.

Aceste linii directoare vor fi adoptate oficial la summitul special care va avea loc la 29 aprilie la Bruxelles.

Tim Barrow, care a fost director politic în Ministerul de Externe britanic înainte de a fi numit reprezentant permanent al Marii Britanii la Bruxelles, l-a înlocuit în ianuarie pe Ivan Rogers, care a demisionat ca urmare a dezacordurilor cu guvernul lui May.

Britanicii au votat în favoarea Brexit-ului la referendumul desfășurat la 23 iunie 2016 și ar putea ieși din UE în prima parte a anului 2019, când România va deține Președinția rotativă a Uniunii.

Marea Britanie este prima țară care decide să părăsească Uniunea Europeană.