Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice, un proiect-pilot de 500.000 de euro, ce are ca scop reducerea costurilor și eficientizarea politicilor publice europene, inițiat de Siegfried Mureșan, a fost lansat la sediul Comisiei Europene.

Proiectul-pilot își propune, în primul rând, să creeze cadrul în care specialiștii în politici publice să facă schimb de experiență pentru ca, apoi, să se poată elabora politici publice mult mai eficiente și mai puțin costisitoare.  

În prima etapă a acestui proiect-pilot, aducem la aceeași masă laboratoarele de inovare în materie de politici publice din statele Uniunii Europene. Sunt țări care au multe astfel de laboratoare, cum ar fi Olanda, Belgia și Franța, și țări care au mai puține sau deloc, cum este cazul României. În această etapă, se vor schimba bune practici în politici publice, vor afla cum pot coopera mai bine și cum pot fi sprijinite statele care au mai puțină experiență în inovarea politicilor publice. Dacă Germania, spre exemplu, are o politică publică inovatoare care a contribuit la aducerea șomajului în rândul tinerilor la sub 10%, de ce să nu-și împărtășească experiența cu celelalte state, precum România, unde șomajul în rândul tinerilor este astăzi de 20%,

 a explicat eurodeputatul român Siegfried Mureșan, după lansarea proiectului-pilot.

„Primul pas a fost punerea împreună a acestor laboratoare de inovare în politici publice din unele state membre, scopul fiind ca aceste proiecte publice să se cunoască și să învețe cum pot coopera, să învețe unele de la altele pentru ca noi apoi să elaborăm un plan de acțiune pentru lansarea acestor laboratoare în fiecare stat membru al UE în care nu există astfel de proiecte, ca de exemplu în România”, a punctat Siegried Mureșan.   

„În a doua etapă se dorește crearea unui laborator de inovare la nivel european, scopul fiind acela de a vedea cum putem obține mai multe rezultate în materie de politici publice europene. Avem nevoie în Europa de creștere economică, de crearea de noi locuri de muncă, de sporire a securității, dar nu avem cum să sporim alocările financiare pentru a îndeplini aceste obiective. De aceea, ceea ce putem face este să elaborăm politici publice europene mai eficiente și mai puțin costisitoare, acesta fiind, de altfel, principalul obiectiv al proiectului în cea de-a doua etapă”, a adăugat europarlamentarul PPE.

Siegfried Mureșan este de părere că aceste laboratoare trebuie ancorate în  sectorul public însă ele ar trebui să atragă cât mai multă expertiză de la actori inovatori, de la ONG-uri și de la sectorul privat: „dacă există inițiative de succes private care propun reducerea birocrației și susțin o mai mare transparență în actul de guvernare, în politici publice, atunci ele trebuie susținute iar guvernul trebuie să își asume un rol, să își asume implementarea propunerilor venite de la ONG-uri prin asemenea laboratoare.”

România va avea mult de câștigat de pe urma acestui proiect-pilot.

”În primul rând, va învăța de la alte state membre cu experiență cum se inovează în materie de politici publice. Apoi, va primi sfaturi despre cum să creeze un laborator și în țara noastră - și aici aștept de la viitorul Guvern să demareze un astfel de proiect la nivel național. Nu în ultimul rând, va beneficia de pe urma faptului că politicile la nivel european vor fi mai eficiente datorită rezultatelor oferite de acest laborator (...) există foarte puține laboratoare sau niciunul în state noi ale UE, precum Bulgaria, Croația, Slovenia, Ungaria, Cehia, Slovacia și doar două în Polonia, în timp ce există foarte multe în vechile state ale Uniunii Europene iar noi ne propunem reducerea decalajului competitiv dintre  noile și vechile state ale Uniunii Europene. Pentru asta există politica de coeziune și există foarte multe fonduri alocate și nu putem reduce decalajul dacă decalajul în materie de calitate a politicilor publice nu poate reduce calitatea politicilor publice, într-un ritm mai rapid decât noi”, a menționat Siegfried Mureșan.  

Mai concret, a explicat eurodeputatul român pentru EurActiv.ro, „de îndată ce noul guvern își va începe activitatea după alegeri și de îndată ce vom identificare ariile în care există politicilor publice în alte state ale Uniunii Europene ce pot fi extrapolate și pot fi extinse către alte state și de îndată ce identificăm puncte comune privind buna funcționare a laboratoarelor existente, în statele în care acestea deja fucnționează, se va trece la elabora un proiect despre cum să lansezi un laborator de inovare în politici publice, un fel de ghid care va fi pus la dispoziția tuturor statelor membre (...) mă voi implica personal, după alegerea noului guvern, să îi fie explicată necesitatea unor astfel de proiecte pilot și în România.” 


Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Buget și Resurse umane, Kristalina Georgieva, și comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, și-au exprimat susținerea pentru acest proiect.

Prezentă la eveniment, Kristalina Georgieva a declarat că țările comunitare în care nu există astăzi laboratoare de inovare în politici publice trebuie sprijinite pentru înființarea acestora: 

Lumea se transformă foarte repede, iar instituțiile se adaptează mai greu. Ca să facem posibilă adaptarea instituțiilor, trebuie să lucrăm la implementarea deciziilor, la creativitate și la anticipare. Nu este un lucru ușor de făcut. (...) Vedem o hartă a laboratoarelor privind politicile publice. Vedem țări unde acestea există și țări unde sunt absente. Avem o mare responsabilitate să le implementăm acolo unde lipsesc.

 „Cu toții trebuie să putem anticipa lucruri despre care nici nu știm că există sau la care nu ne gândim, de aceea avem nevoie de o creștere a capacităților administrative și de politici publice inovative (...) fiind responsabilă în cadrul Comisiei Europene de buget și de resursele umane, știu că trebuie să le oferim cetățenilor noștri un mediu propice în care să își poată desfășura activitățile în cadrul Uniunii (...) însă trebuie să îi determinăm pe oameni să aibă capacitatea să intre în legătură unii cu alții, să învețe și să facă schimb de experiență unii cu alții și să îmbrățișeze inovația, din punct de vedere al sectorului administrativ”, a subliniat Kristalina Georgieva. 

Inițiatorul acestui proiect, europarlamentarul Siegfried Mureșan a acordat un interviu pentru EurActiv România:

 Agenda completă a evenimentului și informații suplimentare sunt disponibile aici.