Parlamentul European oferă câteva sfaturi pentru a identifica și combate informațiile false online, în contextul în care aproape jumătate dintre europeni își iau informațiile de pe rețelele sociale.

Internetul a creat noi oportunități pentru presă, dar a și facilitat distribuția de știri false, care înșeală cititorii.

”Când vorbim despre libertatea presei, trebuie să ne uităm la internet. Este în același timp o sursă de cunoaștere și o sursă de îngrijorare. Aproape jumătate dintre europeni își iau informațiile de pe rețelele sociale. Acest lucru a făcut ca informațiile false să fie distribuite mult prea ușor. Există îngrijorări din ce în ce mai mari despre dezinformare și incitarea la ură, folosite pentru promovarea radicalizării și a fundamentalismului, în special în rândul tinerilor”, atrage atenția președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

  • Pasul 1: Verificați publicația-Cunoașteți publicația? De cine este finanțată? Verificați rubrică "Despre" a site-ului. dacă limbajul este foarte dramatic, trebuie să fiți suspicios. Verificați și ce spun alte surse, de încredere.
  • Pasul 2: Verificați autorul-Există cu adevărat această persoană? Dacă autorul este jurnalist, veți găsi informații despre el efectuând o căutare online. dacă autorul are un nume fals, atunci și restul riscă să fie fals.
  • Pasul 3: Verificați sursele-Folosește autorul surse de încredere? Experții citați sunt specialiști autentici? Dacă autorul folosește surse anonime, informația ar putea fi falsă.
  • Pasul 4: Gândiți de două ori înainte să distribuiți-Citiți articolul integral înainte să distribuiți-titlul ar putea fi atrăgător pentru a obține click-uri. Dacă informația este adevărată, este acoperită și de presă tradițională. Comparați conținuturile și trageți propriile concluzii.
  • Pasul 5: Semnalizați informațiile false-Identificați trucurile utilizate de persoanele care difuzează informații false (Notă: De exemplu, urmăriți @EUvsDisinfo, @StopFakingNews sau @DFRLab). Semnalați conținutul care vi se pare suspect și spuneți mai departe


Fake News RO_fin from European Parliament on Vimeo.