„Urmărim finalizarea acestei inițiative în cel mai scurt timp”, au precizat oficialii Fiscului pentru HotNews.ro.

Discuțiile între ANAF și Institutul Național de Cercetare în Informatică (ICI) pentru încheierea unui protocol privind colectarea datelor deținătorilor de domenii .ro continuă, urmând să fie respectate toate procedurile legale și de asigurare a transparenței decizionale, au precizat luni pentru HotNews.ro oficialii Fiscului.

„În ceea ce privește termenul semnării protocolului, precizăm că nu există un anumit termen, însă urmărim finalizarea acestei inițiative în cel mai scurt timp având în vedere necesitatea îndeplinirii atribuțiilor ce ne revin și anume prevenirea și combaterea evaziunii și fraudei fiscale”.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor Personale a anuntat in 15 februarie ca a declansat o investigatie din oficiu in cazul demersului ANAF de a incheia un protocol cu ICI pentru colectarea automata a datelor detinatorilor de domenii .ro, aspect semnalat anterior de presa.

Autoritatea a precizat pentru HotNews.ro ca a desfasurat investigatia in data de 27 februarie la sediul ANAF si ca a finalizat ancheta in aceeasi zi, in conditiile in care protocolul era in faza de proiect, nefiind finalizat intre parti. Inainte de a inchide investigatia, Protectia Datelor le-a recomandat celor doua parti sa respecte legea.

O decizie a Curtii Europene de Justitie interzice transmiterea datelor personale intre autoritati ale administratiei publice fara ca persoanele vizate sa fie informate in prealabil, avertizase anterior Autoritatea nationala pentru protectia datelor (ANSPDCP), intr-un raspuns furnizat in 15 februarie catre HotNews.ro, referindu-se la demersul ANAF de a incheia un protocol cu ICI pentru obtinerea datelor despre proprietarii de site-uri .ro. Autoritatea, care formuleaza recomandari si avize pe teme legate de protectia datelor personale, nu a primit o solicitare in acest caz, motiv pentru care a anuntat atunci ca va demara o investigatie din oficiu.

Culmea este ca cele trei documente lansate in data de 14 februarie in consultare publica de catre ANAF sunt prezente inca in aceeasi forma pe site-ul Fiscului. Nu se stie in prezent daca cele doua parti au agreat o forma finala a acestui protocol.

Noile reguli UE de protectie a datelor, destinate sa restabileasca controlul cetatenilor asupra datelor lor personale si sa creeze un nivel inalt si uniform de protectie a datelor in UE, adaptat erei digitale, au fost aprobate in data de 14 aprilie 2016 de catre eurodeputati. Reforma stabileste si standarde minime pentru utilizarea datelor in scopuri judiciare sau politienesti.

Votul Parlamentului European a incheiat procesul de peste patru ani de reforma a regulilor UE pentru protectia datelor. Reforma va inlocui actuala directiva privind protectia datelor, care dateaza din 1995, cand internetul era inca incipient, cu un regulament care va conferi cetatenilor mai mult control asupra informatiilor lor private in lumea digitizata a telefoanelor inteligente, mediilor sociale, bancilor online si transferurilor globale.

Citiți articolul complet pe HotNews.ro.