Eurodeputații au aprobat marți asistența macro-financiară de 100 milioane euro pentru R. Moldova, în vederea sprijinirii refacerii țării după criza economică și politică. Chișinăul trebuie însă să respecte o serie de condiții.

Uniunea Europeană va oferi o combinație de granturi și împrumuturi în valoare de 100 milioane euro pentru a sprijini nevoile financiare externe ale R. Moldova.

Ce trebuie reținut:

  • asistența macro-financiară (MFA) ar trebui să sprijine angajamentul Moldovei pentru un management corect al finanțelor publice, pentru lupta împotriva corupției și spălării banilor, pentru depolitizarea administrației publice, pentru o justiție independentă, pentru libertatea presei.
  • Parlamentul European, CE și Consiliul UE au emis o declarație comună, care subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism și statul de drept, precum și garantarea drepturilor omului sunt precondiții pentru primirea asistenței.
  • aceste condiții vor trebui legate de plata fiecărei tranșe, iar Comisia va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite. 

"Acest vot confirmă că UE este alături de poporul Republicii Moldova atunci când acesta are nevoie. Cred cu tărie că pachetul de reformă care însoțește asistența financiară are un potențial adevărat de transformare a economiei și societății moldovenești. Încurajez autoritățile din Moldova să ia în seriosrecentele recomandări ale Comisiei de la Veneția, în contextul dezbaterii privind reforma electorală, care va fi, fără îndoială, în centrul monitorizării - așa cum rezultă din declarația comună adoptată de către cele trei instituții" , a declarat raportorul Sorin Moisă (S&D). 

Combaterea corupției

Siegfried Mureșan (PPE / PMP), responsabil (raportor) din partea Comisiei pentru bugete a Paramentului European pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, a explicat că banii vor fi acordați doar dacă autoritățile de la Chișinău vor îndeplini condiționalitățile legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit.

”Am cerut, în calitatea mea de responsabil din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, ca banii să fie acordați cu condiția ca autoritățile de la Chișinău să îndeplinească mai multe condiționalități legate de progrese concrete în domenii precum combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept, a sistemului bancar și respectarea sistemului parlamentar pluripartit”, a explicat Mureșan.

”Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că acești bani sunt meniți să-i ajute pe ei, și nu pe oligarhi, iar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii din Republica Moldova să facă proba voinței lor de a lupta cu corupția și de a întări statul de drept și sistemul de justiție. Republica Moldova are nevoie de acești bani ca să-și finanțeze cheltuielile curente, să-și stabilizeze economia, acesta este și motivul pentru care Uniunea Europeană oferă acest ajutor, iar eu vreau ca banii să fie livrați cât mai repede. Trebuie să ne asigurăm, însă, că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova nu ajunge în buzunarele politicienilor corupți, ci că ei sunt utilizați acolo unde este cu adevărat nevoie de ei, în folosul oamenilor de rând”, a mai spus europarlamentarul român, după votul din plenul PE.

Și Monica Macovei (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni) a evidențiat condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova pentru a primi banii.

”În primul rând, proiectul de lege din Parlament privind schimbarea sistemului electoral trebuie retras. A spus și Comisia de la Veneția, sistemul mixt de alegeri nu face decât să ajute partidele bogate și politicienii bogați.În al doilea rând: banii trebuie să susțină partidele și mai mici, și mijlocii, cât mai multe partide, pentru că asta este democrația. Nu să-i înșurubeze la putere, în Republica Moldova, pe Plahotniuc și Dodon pe vecie.În al treilea rând, mesajul meu este: dacă veți retrage acest proiect de lege din Parlament, dacă veți lupta eficient cu corupția, evaziunea fiscală și frauda, dacă veți face o justiție independentă, atunci prima tranșă din cele 100 de milioane de euro va veni în Banca Națională a Moldovei”, a spus Macovei, în intervenția sa în plenul de la Strasbourg.