Iordan Bărbulescu și Barbara Knowles sunt laureații României la Premiul Cetățeanului European 2016, distincție acordată de către Parlamentul European.

Biroul de Informare al Parlamentului European în România a organizat vineri ceremonia națională de decernare a Premiului Cetățeanului European 2016.

Premiul Cetățeanului European al Anului este o distincție oferită de Parlamentul European pentru cetățenii cu realizări excepționale în direcția consolidării spiritului european.

Acesta a fost în 2016 acordat lui Iordan Bărbulescu, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, decan al Departamentului de Relații Internaționale de Integrare Europeană și președinte al ARRISE/ ECSA România.

Totodată, premiul l-a primit și Dr. Barbara Helen Knowles, căreia distincția i-a fost acordată post-mortem.

Cei doi fac parte dintr-un grup de 50 de persoane și organizații din întreaga Uniune Europeană cărora li s-a acordat această distincție, în urma unei decizii a Cancelariei Premiului European adoptate la începutul lunii iunie.

Premiul a fost acordat sub forma unei medalii de onoare și are o valoare simbolică.

Printre cei prezenți la ceremonia de decernare a premiilor au fost prezenți Ioan Mircea Pașcu, vice-președinte al Parlamentului European, membru al Grupului S&D, Csaba Sogor, membru al grupului PPE, Victor Negrescu, membru al Grupului S&D, Mihai Lisețchi, secretar de stat la Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și Rodics Gergely, directorul Asociației Microregionale Pogány, apropiat al Barbarei Knowles.

Iordan Bărbulescu a fost propus de către deputatul Victor Negrescu (S&D). El ocupă funcțiile de Director al Departamentului de Relatii Internaționale și Integrare Europeană în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și de Președinte al Senatului SNSPA.

Cred că acest premiu încununează un sfert de secol din viață dedicată ideii europene. Cred că e o recunoaștere, dar nu numai a activității mele, ci și a învătământului de calitate din România, din Universitățile noastre. Este un moment important pentru școală românească, de a merge mai departe, de a restarta ce facem. Cred în această Europa de 25 de ani,

a spus Bărbulescu în cadrul ceremoniei.

În motivația care a însoțit propunerea este menționată activitatea desfășurată în mediul academic și diplomatic românesc în general, și activitatea în cadrul SNSPA, în mod special.

Printre rezultatele profesorului Bărbulescu sunt amintite reformarea Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA, inițierea în România a unor cursuri despre instituțiile, politicile și procesul decizional al UE, precum și extinderea programelor de studii dedicate cercetării Uniunii Europene.

Barbara Knowles a fost propusă de către un grup de trei deputați - Iuliu Winkler (PPE), Csaba Sógor (PPE) și Catherine Bearder (ALDE) – care au menționat în motivație activitatea sa privind identificarea și conservarea habitatelor și a speciilor din peisaje agro-pastorale din Transilvania, implicarea în protecția biodiversității peisajelor agricole tradiționale românești și influențarea politicilor UE privind agricultura ecologică.

Activitățile care au dus la nominalizarea sa s-au desfășurat din pozițiile de cercetător la Universitatea din Cambridge, consilier în domeniul Politicii Științei la Royal Society of Biology din Marea Britanie, membru fondator al organizației Natural Capital Initiative și al proiectului "Arbori remarcabili din România" (lansat de ASR Prințul Charles) și mentor în cadrul Asociației Microregionale Pogány-havas din Miercurea Ciuc.

Barbara Knowles a decedat în aprilie 2016, premiul fiindu-i acordat post-mortem.

O ceremonie centrală pentru toți laureații este programată la Bruxelles în octombrie, fiind precedată în această toamnă de ceremonii naționale în statele membre, conform Biroului de Informare a Parlamentului European.