Proiectul Biroului Parlamentulului European din România, "Promotori pentru democrație europeană" și-a încheiat cea de-a doua ediție printr-o conferință la care au luat parte și europarlamentarii Cristian Dan Preda (PPE) și Victor Negrescu (S&D).

Proiectul Biroului Parlamentului European din România, "Promotori pentru democrație europeană", ajuns la cea de-a doua sa ediție, este un proiect complex care și-a propus să implice în fiecare an câte 30 de tineri, membri ai unor organizații de tineret, în promovarea democrației și a valorilor care îi unesc pe cetățenii Uniunii Europene.

Proiectul vizează dezvoltarea de competențe în rândul participanților printr-o sesiune inițială de workshop-uri, urmată de implementarea la nivel local a unor acțiuni de comunicare proprii și a inclus o vizită de studiu la Parlamentul European și un eveniment final de prezentare a rezultatelor activităților desfășurate de participanți.

Pe parcursul lunii mai 2016, tinerii voluntari participanți la proiect au organizat o serie de acțiuni de comunicare locală, în București și mai multe județe din România, cu sprijinul organizațiilor din care fac parte, cu scopul de a disemina în rândul tinerilor din comunitățile lor valorile democratice care definesc Uniunea Europeană.

Participanții au încercat să găsească modalități originale de a-i antrena în dialog pe colegii lor de generație, să dezbată împreună principiile care stau la baza construcției europene, rolul Parlamentului European la păstrarea acestora, dar și care poate fi contribuția tinerei generații la procesul decizional european și consolidarea valorilor democratice în Uniunea Europeană.

Proiectul Biroului de Informare al Parlamentului European în România în cadrul căruia 30 de tineri au participat la sesiuni interactive despre valori și principii europene, democrația europarlamentară și modalități practice de implicare în viața publică a fost realizat cu ajutorul Ministerului Tineretului și Sportului, Asociației Pro Democrația și Asociației Group of the European Youth for Change.

De asemenea, promotorii selectați au avut ocazia să-și pună în practică cunoștințele prin realizarea unor acțiuni de comunicare europeană care se adresează tinerilor din propriile comunități.

Acțiunile propuse au abordat cele două teme obligatorii, "9 Mai - Ziua Europei" și "Funcționarea Parlamentului European și a sistemului de instituții ale Uniunii, ca garant al democrației, păcii, bunăstării și solidarității între cetățenii europeni".

La conferința de final a proiectului "Promotori pentru democratie europeana", ținută pe 11 noiembrie 2016 la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European, a avut loc și un dialog cu deputații români în Parlamentul European Cristian Dan Preda (PPE) și Victor Negrescu (S&D) în legătură cu temele europene de actualitate, dar și despre posibile măsuri și acțiuni necesare a fi implementate la nivel european care să răspundă nevoilor tinerilor.

Cristian Preda

Marine Le Pen va candida în Franța la alegerile prezidențiale. Nu de puține ori a afirmat că va organiza un referendum pentru a decide dacă Franța va rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Credeți că acest scenariu este posibil, ca Marine Le Pen să câștige și să se organizeze referendumul?

Populismul se folosește de multe ori de idei care nu sunt extremiste și de lucruri care sunt foarte banale. Iar unul dintre aceste lucruri este referendumul. Referendumul a ajuns să fie astăzi o armă în mâna populiștilor, iar acest lucru se poate vedea după ce tipuri de referendumuri se organizează acum în Europa și după evoluția lor cantitativă.

În ultimii ani, țări care nu aveau deloc o tradiție în organizarea refendumului, au început să îl folosească sub presiunea unor forțe politice și cu interese cel mai diverse.

Referendumul a devenit în țările Uniunii Europene în acest moment un instrument folosit de populiști. Referendumul de care a pomenit Marine Le Pen este propus în alte forme și de alte țări. E un foarte bun exemplu pentru a arăta cum anume instrument care ar trebui să dea stabilitate, furat de populiști, este sistematic o opoziție la Uniunea Europeană, la politici comune, la sprijin, la solidaritate.

Întâmplarea face ca Marine Le Pen să fie și o veche extremistă. Dacă celelalte două partide din Franța nu vor prezenta candidați serioși, într-adevăr este posibil ca ea să meargă pe urmele tatălui său și să intre în turul doi.

Atenție la cum referendumul este folosit pentru a distruge instituții sau valori importante pentru noi. Vă invit să vă uitați la aceste procese politice și să vedeți sensul lor profund. În ultimul timp, referendumul este folosit pentru a construi o opoziție la Uniune. E greu de imaginat cum tabăra pro-Europeană câștigă un astfel de referendum. Toate referendumurile care au avut ca miză contrazicerea Europei au câștigat.

Democrația este regimul imprevizibilului. Confruntarea pe care o avem de dat în acest moment este între populism și extremism.

Este clar că ne confruntăm cu un grad scăzut de încredere în Uniunea Europeană. Cum s-a ajuns aici și ce am putea facea noi și ce fac parlamentarii europene ca să crească credibilitatea UE? De ce cetățenii simpli nu mai au încredere în Uniune?

Există diverse explicații. Una dintre ele este aceea că Uniunea nu mai este credibilă pentru că s-a extins prea mult. Sunt foarte mulți cetățeni din UE care cred că extinderea a fost o greșeală. Există cețățeni și politicieni care cred că Uniunea trebuie să se întoarcă la cei șase membri fondatori.

Alții consideră că Uniunea nu mai este credibilă pentru că elitele politice nu înțeleg societățile și, în particular, nu înțeleg întoarcerea la politică națională. (..)



Victor Negrescu

"Diferența dintre politică și societatea civilă este că dacă faci politică, indiferent dacă faci bine, tot ești criticat. Dacă nu sunteți dispuși să suportați astfel de critici, mergeți către societatea civilă unde niciodată nu sunteți criticați", le-a spus Victor Negrescu promotorilor pentru democrația europeană.

Democrația românescă, dar și în ansamblul său, este astăzi atacată de niște oameni care cred că trebuie să fie împotriva democrației pentru a căștiga voturi. Astăzi este ușor să spui că ești împotriva curentului. Dar eu vin să vă spun că astăzi că curentul este tocmai să spui tocmai că ești împotriva curentului.

A fi un om serios, competent, înseamnă să muncești pentru ceea ce crezi și să lupți pentru ceea ce crezi chiar când alții nu îți împărtășesc viziunea. Nu este simplu să ai rezultate, nu este simplu să crezi atunci când alții nu cred același lucru. Asta înseamnă să faci într-adevăr ceva.

Parlamentul European este limitat ca instituție în ceea ce constă competențele în a rezolva probleme tinerilor. Dar într-adevăr acolo ne luptăm pentru a găsi mijloace prin care putem schimba soarta tinerilor.

Chiar dacă tinerii sunt mai pro-europeni decât cei dinaintea lor, riscul este ca acest lucru să se schimbe sau cel puțin ca noi să ne schimbăm peste câțiva ani.

Sesiunea de întrebări: