Cu ocazia Consiliului European din 17-18 decembrie 2015, Martin Schulz a subliniat că nu ar trebui să învinuim pe deplin UE pentru problemele de securitate recente și că Europa are de parcurs un drum lung în combaterea terorismului.

„Este  ușor de dat vina pe Europa sau Schengen pentru eșecurile în securitate în statele membre și de a crede în iluzia că retragerea în spatele granițelor naționale ne va proteja de teroriști, aceștia provenind deseori din mediul local (…) Pentru a păstra libertatea de circulație trebuie să acționăm rapid și decisiv”, a declarat președintele Parlamentului European.

Totuși, este de părere Schulz, Europa are în continuare „un foarte lung drum de de parcurs în lupta contra criminalității organizate și a terorismului”, referindu-se în mod special la prevenirea radicalizării și lupta împotriva finanțării terorismului.

Pe lângă problema securității statelor membre și combaterea terorismului, Schulz a mai dezbătut și chestiuni legate de uniunea economică și monetară, politica privind clima și energia, conflictul din Ucraina, migrația și Brexit-ul.

În ceea ce privește relația cu Rusia, Martin Schulz a subliniat necesitatea de a „explora modalitățile pentru implicarea Rusiei în mod constructiv în eforturile internaționale pentru soluționarea conflictul sirian”, dar a avertizat că „Siria și Ucraina nu sunt conectate între ele. Niciun fel de concesii sau compromisuri nu trebuie făcute între cele două”. Schulz a subliniat că „sancțiunile pot fi revizuite numai cu o singură condiție: dacă sunt făcute progrese substanțiale și sunt îndeplinite acordurile de la Minsk”.

Din cei 120,000 de refugiați mai puțin de 200 au fost relocați, motiv pentru care Schulz consideră cifra ca fiind rușinoasă, făcând apel la statele membre care trebuie să își asume responsabilitatea în acest sens. Amintind despre măsurile de combatere a terorismului, președintele a citat acordurile politice cu privire la protecția datelor, modernizarea Europolului și registrul european de pasageri.

Sursa: Parlamentul European