După rezultatul slab al conservatorilor, lideri de la Bruxelles și presa europeană analizează care va fi efectul asupra negocierilor privind Brexit.

Cum de rezultatul alegerilor anticipate convocate de Theresa May depinde modul în care se vor derula negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE - negocieri care ar trebui să înceapă pe 19 iunie - mai mulți lideri europeni au reacționat imediat, exprimându-și speranța că nu vor mai exista întârzieri.

Negocierile ar fi trebuit să înceapă la scurt timp după invocarea Art. 50 din Tratatul de la Lisabona, dar au fost amânate ca urmare a anticipatelor declanșate de May, cu scopul de a consolida majoritatea Partidului Conservator în Parlament.


Planurile sale au fost însă date peste cap. Nu numai că aceștia nu au obținut mai multe mandate față de precedenta legislatură, ci au pierdut majoritatea, astfel că acum au nevoie de ajutorul unioniștilor nord-irlandezi pentru a forma guvernul.

Iar acest lucru complică și mai mult situația.

Juncker nu vrea ”o întârziere suplimentară”

Președintele Comisiei Europene a fost unul dintre primii lideri europeni care și-au exprimat părerea în legătură cu alegerile. Jean-Claude Juncker și-a exprimat speranța că nu va exista ”cu o întârziere suplimentară în încheierea negocierilor.

Totodată, el speră că rezultatul nu va avea ”un impact major” asupra negocierilor pe care europenii le așteaptă ”cu mare nerăbdare”.

În ceea ce privește Comisia, noi putem începe negocierile mâine dimineață, la ora 09:30”, a mai spus Juncker. 

 

Și președintele Consiliului European a cerut demararea cât mai rapidă a negocierilor pentru Brexit. În scrisoarea de felicitare pe care i-a transmis-o Theresei May, Donald Tusk a subliniat că nu este ”timp de pierdut” pentru demararea negocierilor, în condițiile în care Londra trebuie să iasă din spațiul comunitar în prima jumătate a anului 2019.   

 

”Responsabilitatea noastră comună și sarcina noastră urgentă este să derulăm acum negocierile pentru retragerea Marii Britanii din UE în cel mai bun spirit posibil, asigurând cel mai puțin perturbator rezultat posibil pentru cetățenii, companiile și țările noastre după martie 2019”, a scris Tusk în scrisoare publicată pe site-ul Consiliului European.

Șoc electoral 

Chiar dacă Theresa May a confirmat faptul că negocierile vor începe pe 19 iunie - așa cum se stabilise înainte de alegeri - unii lideri de la Bruxellles au evocat posibilitatea amânării.

Calificând rezultatul drept un ”șoc electoral”, comisarul pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, a apreciat că negocierile ar trebui amânate.

Comisarul german a declarat postul de radio Deutschlandfunk că rezultatul neconcludent al alegerilor ar putea afecta ambele părți în cadrul negocierilor.

El a avertizat că există riscul ca negocierile ”să meargă prost” și pentru Londra, și pentru Bruxelles, în condițiile în care guvernul britanic va fi un partener de negociere slab.

Rezultatul alegerilor privește direct România

Afirmația îi aparține europarlamentarului PPE Siegfried Mureșan și se referă la deținerea de către România a Președinției Consiliului UE.

”Pe 29 martie 2019 se împlinesc doi ani de la activarea Art. 50 privind ieșirea Marii Britanii din UE. Această dată cade în mijlocul Președinției UE deținute de România. Eșecul Theresei May de a obține o majoritate reduce posibilitatea unui acord. Deocamdată, negocierile nici nu pot începe”, a scris Mureșan, care e și purtător de cuvânt al PPE, pe Facebook.

Eurodeputatul avansează două scenarii: ”Fie va fi un Brexit abrupt, fără acord, caz în care va trebui să gestionăm efectele. Fie vom concluziona că negocierile trebuie prelungite cu un an de zile, lucru posibil doar cu unanimitatea celor 27 de state membre. Iar România, ca țară care va deține Președinția, va trebui să organizeze această unanimitate. Va fi foarte greu”.

 

”Theresa May a aplicat aceeași rețetă ca David Cameron: a riscat viitorul țării pentru propriul câștig politic. Nu e surprinzător că a obținut același rezultat. Îmi pare rău pentru cetățenii Marii Britanii”,

 a mai comentat Siegfried Mureșan.

Și eurodeputata olandeză Sophie in ‘t Veld (ALDE) a scris pe Twitter despre pariul pierdut al conservatorilor britanici. 

 

Mesajul ei ilustrează cel mai bine sentimentul care domină Bruxellesul în acest moment. Ca și May, liderii europeni au sperat că premierul britanic își va întări poziția în Parlament în urma alegerilor, fapt ce i-ar fi permis să facă unele compromisuri în negocierile cu UE și să reziste presiunilor venite din partea conservatorilor care pledează pentru un Brexit dur, ba chiar pentru o ieșire din UE chiar și în lipsa oricărui acord.

Europarlamentarul german Elmar Brok (PPE) a precizat că în actuala situație May nu va avea spațiu de manevră la negocieri, ”ceea ce face lucrurile și mai dificile”.

Frica de dezastru

Guvernele celor 27 de state membre se tem în special de faptul că Marea Britanie ar putea să înceteze să mai fie membră de facto a UE pe 30 martie 2019 - în conformitate Art. 50 -  fără a se ajunge la un acord privind ”termenii divorțului”. Lipsa unui acord i-ar plasa într-o incertitudine legală atât pe cetățenii europeni din Regatul Unit, cât și pe britanicii din UE.

Acest haos ar afecta, totodată, și companiile, dar și dorința Londrei de a încheia - dacă va dori - un acord comercial bilateral cu UE, după părăsirea spațiului comunitar, notează Reuters, preluată de EurActiv.com. 

Într-o notă către clienții săi, banca elvețiană UBS a avertizat că forța relativă a grupurilor dure pro-Brexit într-un guvern conservator slab ar putea face mai probabil un eșec al negocierilor și ar îngreuna, în același timp, ajungerea la un acord.

Haos total

Înțelegerea cu DUP nu înseamnă neapărat că Marea Britanie va avea imediat un guvern. 

”Fără a avea asigurată majoritatea absolută, Theresa May va trebui să încerce să formeze un guvern, ceea ce ar putea dura mult timp și va fi complicat”, comentează AFP, preluată de Agerpres.

"Este haosul cel mai complet și cel mai total", subliniază profesorul Tim Bale de la Queen Mary University din Londra. Viitorul însuși al Theresei May în Downing Street este problematic. "Aceasta ar putea însemna chiar sfârșitul carierei sale politice", afirmă dr. Mike Finnn, cercetător la Universitatea din Warwick.

Dacă înainte de alegeri, Theresa May susținea un Brexit ”dur”, acum este greu de anticipat cum se va poziționa. Proeuropenii au interpretat rezultatul ca o respingere de către britanici a unui Brexit ”dur”.

”Termenii Brexitului trebuie să fie negociați în mod radical diferit", a afirmat Gina Miller, o eurofilă care a făcut campanie pentru mișcarea "Best for Britain".

 

"Britanicii nu au votat pentru acest Brexit dur, ei nu au votat pentru a părăsi Piața unică",

 

a declarat ea pentru postul ITV.

"Principiul Brexitului nu este repus în discuție. Dar propunerile guvernului da, fără a mai vorbi de calendar. Menținerea în piața unică ar putea reveni la masa negocierilor", a susținut, la rândul său, fostul deputat conservator și director al site-ului "ConservativeHome", Paul Goodman. 

No Brexit at all

”Ce înseamnă acest rezultat pentru negocierile privind Brexit este dificil de evaluat. Dar, din moment ce Partidul Național Scoțian și liberal-democrații doresc ca Marea Britanie să rămână membră a Pieței unice, crește probabilitatea ca Brexitul să nu mai aibă loc”, crede economistul Michael Hewson de la CMC Markets din Londra, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dennis Snower, președintele Institutului pentru Economie Mondială din Kiel, consideră că britanicii au respins un Brexit ”dur” și apreciază că cea mai bună soluție ar fi un nou referendum. De data aceasta, alegătorii ar trebui să fie informați ”în detaliu” în legătură cu detaliile negocierilor și efectele ieșirii din spațiul comunitar.