Miron Cozma i-a turnat timp de cinci ani la Securitate pe minerii din Valea Jiului. S-a dus din proprie inițiativă și a semnat angajamentul de colaborare cu securiștii. După Revoluție, sursa Paul s-a confruntat în centrul Bucureștiului cu sursa Ioan.

„Subsemnatul Cozma Miron, născut în 25 august 1954, în localitatea Derna, județul Bihor, fiul lui Gheorghe și al Ana, cu domiciliul în Lonea, mă angajez să sprijin și să informez organele de Securitate în activitatea lor, în mod secret și organizat, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor îndreptate împotriva securității statului, precum și combaterea oricăror manifestări care afectează interesele orânduirii noastre socialiste, mă angajez să depun eforturi susținute pentru căutarea informațiilor ce interesează securitatea statului și furnizarea lor la timp prin sistemul de legătură ce va fi stabilit.

Mă angajez să lupt cu consecvență pentru aflarea adevărului, respectarea cu strictețe a legii, să manifest combativitate, hotărâre și fermitate pentru comiterea oricăror infracțiuni, precum și împiedicarea săvârșirii faptelor ce prezintă pericol iminent securității statului.

Să manifest vigilență, să dovedesc sinceritate și obiectivitate în furnizarea informațiilor, corectitudine în raporturile de muncă cu organele de Securitate, să nu abuzez în nici un fel de această colaborare secretă, indiferent de persoana, funcția și grad de rudenie.

Animat de dorința de a-mi aduce întreaga contribuție atât în cadrul serviciului, cât și în afara lui, pentru a putea traduce în viață prezentul angajament, înțeleg pe deplin consecințele dăunătoare de a asigura securitatea statului în caz de nerespectare a angajamentului luat.

07.09.1977 Miron Cozma”.

Este declarația de colaborator al Securității semnată de liderul minerilor, publicată de adevărul.ro.

Liderul minerilor din Valea Jiului, care i-a condus pe mineri la București in iunie 1990, îi turna pe mineri la Securitate, înainte de Revoluție. Scria despre fiecare care nu își făcea treaba, despre „sectanți”, adică cei care erau de altă religie: iehoviști, penticostali.

„Vă informez că la sect. I personalul de întreținere (lăcătușii și electricienii) în schimburile II și III dat fiind faptul că nu iau suficiente măsuri sunt supravegheați și controlați, nu-și fac datoria în sensul că ei în aceste schimburi ar trebui să verifice dacă aerajul este corespunzător și dacă mai sunt nevoie să fie montate încă tuburi de aeraj, apoi trebuie să facă revizie la cratere, dacă acestea funcționează, dacă au ulei la angrenaje, dacă nu au lanțul rupt (...). În cazul în care aceste lucrări sunt efectuate, ei au menirea de a aproviziona locurile de muncă cu materiale necesare schimbării ce urmează. Citez dintre cei care nu-și fac datoria la sectorul I, lăcătușii D. și I.P. Lupeni / 27.08.1977 / Paul”.

Este doar una din multele note informative date de sursa „Paul”, cel care mai târziu avea să se confrunte cu sursa „Ioan” (studentul de atunci Marian Munteanu) la București, în sângeroasa mineriadă din 13-15 iunie 1990.

După multiple note informative despre cei ce aveau să-l urmeze în toate și în tot, Miron Cozma „Paul” a fost abandonat ca sursă de Securitate după ce a devenit membru PCR.

Dar activitatea sa de informator a fost apreciată de Securitate:

„Numitul Cozma Miron, de naționalitate și cetățenie română, în prezent subinginer miner la Mina Lonea, a fost recrutat în calitate de colaborator al organelor noastre la data de 07.09.1977, având numele conspirativ «PAUL» și posedând dosar personal și mapă anexă nr. 0013889. În perioada scursă de la recrutare și până în prezent, colaboratorul a furnizat un număr însemnat de materiale informative, care au fost exploatate la momentul potrivit și în baza cărora au fost întreprinse măsuri specifice muncii de securitate în cadrul obiectivelor economice. Din luna octombrie 1983, susnumitul a devenit membru PCR, fapt pentru care propunem abandonarea colaboratorului și folosirea lui în continuare ca sursă, cu aprobarea organelor de partid”, scrie adevărul.ro.