Eugen Teodorovici, fost ministru al fondurilor europene și apoi al finanțelor din partea PSD și șef al Comisiei de buget-finanțe a Senatului, a lansat un atac la adresa actualului ministru al fondurilor europene și a premierului Mihai Tudose.

„Mă uitam în timpul ședinței Comisiei de buget-finanțe la o intervenție tipică a domnului Tudose în ședința de Guvern. Asistăm din ce în ce mai des la astfel de declarații care parcă fac parte dintr-un spectacol așa... nu cunosc un anumit subiect, dar vorbesc între ei. În speță, era vorba de fonduri europene. Domnul ministru în funcție spunea ceva de două miliarde de euro disponibile până la finalul acestui an. Disponibil înseamnă că poți cheltui acele două miliarde de euro și dânsul vorbea către interlocutorul lui, care știa la fel de multe ca și domnia sa, de faptul că semnează sau că a semnat contracte de finanțare”, a afirmat Teodorovici, potrivit Agerpres.

Senatorul PSD a arătat că, de fapt, acești bani vor putea fi utilizați abia când vor fi atribuite contractele de achiziție, adică peste câteva luni sau chiar ani.

„Le spun celor doi actori ai acestei piese de teatru că a semna un contract de finanțare este un pas neimportant. Ceea ce contează este contractul de achiziție publică. Când atribui un contract de achiziție, de atunci poate curge plata și acele două miliarde pot fi cheltuite. Între momentul invocat de ministrul fondurilor europene, de semnare a unui contract de finanțare, și până se semnează contractul de atribuire durează luni, poate chiar ani de zile. Așa că ăia două miliarde să înțeleg de la domnul ministru că vor rămâne neutilizați până la final de an”, a continuat Teodorovici.

Ministrul Marius Nica a anunțat în debutul ședinței de guvern de miercuri: „Domnule prim-ministru, cu sprijinul colegilor din guvern, am publicat astăzi calendarul finanțărilor europene și până la sfârșitul acestui an avem 2 miliarde de euro disponibili”. Ministrul a continuat, exemplificând cu proiecte ce ar putea finanțate din banii UE, precum reabilitarea, modernizarea creșelor, grădinițelor sau școlilor și dotarea și modernizarea tuturor ambulatoriilor din țară, investiții în aeroporturi, în infrastructura aeroportuară, spunând că „este un semn că acest guvern tratează cu prioritate fondurile europene”.

De asemenea, ministrul fondurilor europene a promis că săptămâna viitoare va veni cu un plan de simplificare și de accelerare a procesului de obținere a finanțării. „Suntem în discuție cu Ministerul de Finanțe și, cu siguranță, săptămâna viitoare vă vom prezenta un plan care ne va permite să nu mai cerem atât de multe documente beneficiarilor, să analizăm strict proiectul, urmând ca documentele însoțitoare să ni le furnizeze pe parcursul derulării procedurii de achiziție”. Premierul Mihai Tudose a închis subiectul: „dacă domnul ministru de finanțe e dispus la dialog pe tema asta”.

Probleme în accesarea de fonduri UE

Eugen Teodorovici a mai spus că ministrul Nica ar trebui să vorbească despre problemele reale pe care le are România în ceea ce privește accesarea de fonduri comunitare.

„Să nu mai mințim poporul! Oamenii, dacă nu cunosc unele lucruri, nu înseamnă că tu ai dreptul să vii să dezinformezi. Ori primul-ministru a fost dezinformat prin ceea ce i-a spus ministrul fondurilor europene. Dar trebuie să spun foarte clar că banii europeni intrați în România în acest an și anul viitor sunt mare parte din ei pentru proiectele fazate, cele fazate în 2014, nu mai târziu... Ministrul fondurilor europene să vorbească despre riscul de neacreditare, să vă dea public concluziile ultimei reuniuni cu cei de la Comisia Europeană pe probleme mari de infrastructură, vedeți acolo care sunt riscurile. Sistemul nostru auditat de Comisia Europeană riscă să primească nota 2 din 5, ceea ce arată un risc ridicat, deci să spună care sunt problemele reale”.

Parlamentul nu este dispus să scoată din foc castanele aruncate de Guvern

Senatorul PSD a mai spus că Guvernul ar trebui să dea o nouă Ordonanță pentru a corecta problemele din OUG 79 de modificare a Codului Fiscal. „Speranța ar fi doar la bunul-simț al Guvernului să înțeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă OUG, ar fi și calea mai rapidă. Guvernul să înțeleagă și să-și asume anumite modificări, să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare printr-o ordonanță de urgență și să nu se aștepte ca Parlamentul să legifereze”, a spus Teodorovici, după ședința Comisiei de buget-finanțe.

Una dintre modificările susținute de senatorii din Comisie este ca impozitul pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor să fie opțional, nu obligatoriu. 

„Trebuie să lași opțional, pentru că ăsta este spiritul de piață - lasă-l pe agentul economic să-și aleagă forma care pentru el e cea mai benefică (...) Sincer, nu am o speranță că Ministerul Finanțelor, astăzi, poate gândi un asemenea mecanism care să fie mult mai atractiv decât cel al celor din jurul nostru ca și țări”, a declarat fostul ministru de finanțe. 

De altfel, nu este prima dată când Teodorovici critică măsurile impuse de Ministerul Finanțelor pentru modificarea fiscalității, el fiind unul dintre cei care au susținut eliminarea obligativității de plată a TVA defalcat pentru toate companiile, poziție pentru care și-a atras chiar ironiile șefului de partid, Liviu Dragnea.

Comisia de buget a Senatului s-a reunit, miercuri, pentru a da raportul privind OUG de modificare a Codului Fiscal, în condițiile în care PNL a inițiat moțiunea de cenzură ca urmare a adoptării ordonanței, iar Guvernul este dispus să accepte unele modificări la forma inițială, dar membrii comisiei au decis să mai amâne cu încă o săptămână elaborarea raportului, scrie Mediafax.

Inițial, raportul pe noua formă a Codului Fiscal ar fi trebuit dat săptămâna trecută, însă a fost adoptarea acestuia a fost amânată pentru o săptămână, după ce partidele coaliției de guvernământ au arătat că sunt dispuse să modifice anumite prevederi față de forma în care ordonanța de urgență a fost adoptată în Guvern.