Liviu Dragnea acuză Guvernul Cioloș de ”lipsa” a 10 miliarde de lei din buget, dar promite că PSD se va ține de programul de guvernare. În acest timp, Guvernul Grindeanu continuă numirile controversate în fruntea unor instituții importante.

Deși nu a cheltuit cu mult mai mult decât ar fi trebuit să o facă, România a încasat în decembrie venituri mult mai mici decât a planificat Ministerul Finanțelor în noiembrie, astfel că PSD și-a bazat promisiunile electorale pe estimări mult prea optimiste. 

Chiar dacă acuză ”lipsa” a circa 10 miliarde de lei în bugetul pe 2017, Liviu Dragnea a dat asigurări că Guvernul se va ține de programul de guvernare. 

Readusă de PSD în fruntea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Cristiana Barbu este acuzată de eurodeputatul PPE Siegfrid Mureșan de incompetență și corupție.

”În cei patru ani în care s-a aflat la conducerea ANOFM, Cristiana Barbu a dat nenumărate dovezi de incompetență și suspiciuni de corupție, așa cum se arată în mai multe rapoarte ale Comisiei Europene și ale Curții de Conturi a României”, spune eurodeputatul, care cere social-democraților să numească un nou președinte în baza unui concurs transparent.

Probleme cu numiri pe bază de incompetență avem și în Educație, unde noul ministru a decis ca persoanele care au picat concursul de anul trecut pentru funcțiile de directori de școli, să poată conduce instituții de învățământ, dacă au fost directori înainte de concurs. Motivul: școlile nu pot rămâne fără directori.

Administrația Prezidențială vrea o situație a numirilor prin derogare, consilierul de stat Ligia Deca subliniind că măsura este "un semnal extrem de negativ", pentru că îi răsplătește pe cei care nu performează.

Pe plan extern, șeful diplomației turce îndeamnă UE să relanseze procesul de aderare a țării sale, susținând că Europa este incompletă fără Turcia. Cu doar două luni în urmă, Parlamentul European a avut o opinie contrară, adoptând o rezoluție prin care a cerut o înghețare temporară a negocierilor de aderare la UE cu Turcia.

Dacă tot vorbim de Parlamentul European, acesta are o agendă încărcată în prima jumătate a anului. O mai bună gestionare a solicitanților de azil, lupta contra terorismului și a fraudei fiscale, protejarea drepturilor consumatorilor, precum și a conținutului online pe piața digitală, sunt teme majore pe ordinea de zi. De asemenea, eurodeputații vor acorda atenție limitării emisiilor și energiei curate pentru cetățenii europeni.

Recomandarea de lectură a redacției: The Washington Post despre numirea ginerelui lui Trump în poziția de consilier de rang înalt la Casa Albă.