Liderii europeni nu au aprobat joi noaptea propunerea făcută de Franța și Germania privind un summit cu Rusia. Deși nu exclud un dialog, șefii de stat și de guvern au evocat posiblitatea unor noi sancțiuni economice.

În concluziile summitului se arată că Uniunea Europeană s-a angajat în favoarea ”unei abordări europene unitare, pe termen lung și strategice”, Consiliul European invitând Consiliul, Comisia și Înaltul Reprezentant să continue punerea în aplicare deplină a acestora, ținând seama în mod corespunzător de valorile, de principiile și de interesele Uniunii Europene.

În același timp, Consiliul European se așteaptă din partea conducerii Rusiei să dea dovadă de ”o implicare și de un angajament politic mai constructive și să pună capăt acțiunilor împotriva UE și a statelor sale membre, precum și împotriva țărilor terțe”.

De asemenea, Consiliul European invită Rusia să își asume în întregime responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare depline a acordurilor de la Minsk, aceasta fiind ”condiția esențială” pentru orice schimbare substanțială a poziției UE.

Deși nu exclude un dialog în viitor cu Rusia, Consiliul European subliniază necesitatea unui răspuns ferm și coordonat din partea UE și a statelor sale membre la orice nouă activitate răuvoitoare, ilegală și destabilizatoare din partea Moscovei, utilizându-se pe deplin toate instrumentele aflate la dispoziția UE și asigurându-se coordonarea cu partenerii.

În acest scop, Consiliul European invită Comisia și Înaltul Reprezentant să prezinte opțiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv sancțiuni economice.

Consiliul European a reiterat deschiderea Uniunii Europene față de o ”cooperare selectivă” cu Rusia în domenii de interes pentru UE.

Astfel, Comisia și Înaltul Reprezentant sunt invitați să elaboreze în acest sens ”opțiuni concrete, inclusiv condiționalități și pârghii de acțiune, în vederea analizării lor de către Consiliu, cu privire la tematici cum ar fi clima și mediul, sănătatea, precum și cu privire la anumite chestiuni de politică externă și de securitate și chestiuni multilaterale, cum ar fi JCPOA, Siria și Libia”.

Și Consiliul European va explora formate și condiționalități în ceea ce privește dialogul cu Rusia.

Kremlinul ''a aflat cu regret'' respingerea de către Uniunea Europeană a inițiativei franco-germane pentru o relansare a dialogului cu Rusia, printr-un summit cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov.

 Sprijin pentru societatea civilă din Rusia

În concluziile summitului Consiliului European sunt condamnate limitările care afectează libertățile fundamentale în Rusia, precum și restrângerea spațiului de acțiune al societății civile.

Liderii europeni subliniază necesitatea contactelor interpersonale și a unui sprijin continuu din partea UE acordat societății civile, organizațiilor de apărare a drepturilor omului și mass-mediei independente din Rusia.

De asemenea, Consiliul European își reafirmă sprijinul deplin pentru toate eforturile depuse astfel încât, pentru victimele doborârii aeronavei MH17 și rudele apropiate ale acestora, să se stabilească adevărul, să se înfăptuiască justiția și să se dovedească răspunderea și invită toate statele să coopereze pe deplin în cadrul acțiunii juridice în curs.