Laptele provenit de la toate fermele din România, precum și produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, susține Andrei Butaru (ANSVSA), în timp ce ministrul Irimescu, după ce a dat vina pe Lactate Brădet, revine asupra declarației.

"Noi nu am avut până la ora aceasta nicio restricție pe fermele de lapte care livrează lapte în România. În acest sens, din controalele efectuate până acum la toate fermele, nu au apărut valori care să depășească valorile normale. Din acest punct de vedere, considerăm că tot laptele provenit din fermele din România și produsele de lactate care se află la raft (...) nu are probleme”, a declarat, joi, la Realitatea TV, președintele ANSVSA, Andrei Butaru.

El a mai spus că laptele de la toate fermele este sigur pentru consum, întrucât dacă ar fi existat rezultate pozitive la anumite ferme, s-ar fi impus restricții.

Despre prezența bacteriei e.coli în brânza de vaci produsă de firma Lactate Brădet, Butaru a explicat că sursa de contaminare putea să apară din alte locuri.

 

Pot să apară contaminări pe flux, în al doilea rând pot prin manipulare, prin transport etc. Noi încă n-am terminat analizele de făcut, dar în momentul respectiv contaminarea putea să fie făcută,

a afirmat șeful ANSVSA.

Rezultatele probelor prelevate de la cele două ferme din Argeș și Dolj, care au furnizat lapte pentru Lactate Brădet, vor fi făcute publice în momentul în care vor fi finalizate, însă primele probe au ieșit negative, iar altele mai sunt în lucru, a declarat, pentru Agerpres, Butaru.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cel care a făcut public numele firmeiîn ale cărei produse s-a găsit bacteria e.coli, a declarat, pe 1 martie, că nu exclude posibilitatea ca sursa contaminării să fi fost laptele livrat de fermele din Dolj și Argeș.

"Este posibil și vom verifica pentru că, potrivit specialiștilor, contaminarea ar fi fost de la lapte. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător și este greu de crezut că în comerț s-ar fi putut realiza contaminarea", a explicat ministrul.

Criticat dur și amenințat de fermieri că va fi dat în judecată pentru că a făcut public numele firmei, deși între brânza de vaci de la Lactate Brădet și îmbolnăvirea bebelușilor nu există o legătură, Achim Irimescu a dat înapoi, precizând că nu a dat vina pe firma din Argeș.

 

Eu nu am spus de niciun fel că laptele este de vină. Eu am spus un singur lucru: că la testele pe care le-a făcut ANSVSA în comerț, nu în fabrica respectivă, a rezultat că 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci este contaminată,

a precizat Achim Irimescu.

"Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovadă. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnaliștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, «pe surse», cum se spune, înainte", a mai spus oficialul, într-o postare pe Facebook.

El a admis că nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile bebelușilor îmbolnăviți, fiind de datoria Ministerului Sănătății să finalizeze ancheta.

Irimescu: Poate am salvat viața unor copii

"Din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă nu a mai fost regăsită nici la producător, nici la unitățile de comercializare. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză se află în frigiderul oamenilor! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e.coli putea face alte victime”, s-a apărat Achim Irimescu, adăugând că poate a salvat astfel viața unor copii.

El și-a exprimat speranța că nu a fost afectat grav un producător.

În schimb, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Dorin Mărășoiu, a catalogat drept iresponsabile afirmațiile ministrului, susținând că ele au fost făcute fără o verificare temeinică.

"Este incredibil că ministrul Agriculturii, un ministru care a lucrat în Uniunea Europeană, vine și, fără să aibă o verificare temeinică, până nu s-a terminat niciun fel de investigație, ieși pe piață și dai numele unei societăți cu capital românesc. Acea societate are acea fabrică făcută pe fonduri europene, investiție europeană care cinci ani trebuie să deruleze afacerea respectivă. În condițiile acestea, cu o astfel de inepție spusă de la nivelul acela (...) omul acela nu are nicio șansă să își mai continue bussinesul. Cine mai plătește fondurile europene? Este iresponsabilă declarația acestui ministru", a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Dorin Mărășoiu.

Elena Ghiță, bunica fetiței de 11 luni din localitatea argeșeană Poiana Lacului, care a murit pe 15 februarie la Marie Curie, a declarat, pentru Mediafax, că este imposibil ca produsele Brădet să fi dus la decesul nepoatei sale pentru că nu au fost consumate deloc în familie.