Donald Trump a acuzat China și OMS de răspândirea noului coronavirus, pe motiv că nu au însțiințat din timp asupra pericolului. OMS neagă acuzațiile, iar o televiziune israeliană susține că serviciile secrete americane știau din noiembrie.

Președintele american Donald Trump a acuzat în mai multe rânduri China că nu a informat din timp despre situația de la Wuhan, fapt ce a permis răspândirea rapidă a noului coronavirus în întreaga lume. 

"Lucrurile s-ar fi desfășurat mai bine dacă am fi știut asta cu câteva luni mai devreme. Ar fi putut fi ținut sub control în regiunea din China de unde a pornit...Lumea plătește prețul ridicat pentru ceea ce au făcut ei", a declarat la mijlocul lunii trecute liderul de la Casa Albă.

"Dacă a fost o greșeală, o greșeală este o greșeală. Dar dacă ei au fost responsabili cu bună știință, da, vreau să spun, atunci sigur că ar trebui să fie consecințe", a spus Trump, după care secretarul de stat Mike Pompeo a declarat pentru FoxNews că SUA efectuează "o anchetă exhaustivă asupra a tot ceea ce putem afla despre modul în care acest virus s-a propagat”. 

Un articol apărut recent în Washington Post afirmă că Ambasada SUA la Beijing ar fi alertat Departamentul de Stat american în urmă cu doi ani despre măsurile de securitate insuficiente într-un laborator din Wuhan care studia coronaviruși la lilieci.

Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că există zone de umbră în gestionarea pandemiei de coronavirus de către China, în timp ce Marea Britanie a avertizat China că va trebui să răspundă unor "întrebări dure" legate de gestionarea epidemiei.

Nemulțumirea lui Trump s-a îndreptat nu doar împotriva Chinei, ci și asupra Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acuzând-o că ar fi o organizație "centrată pe China".

Prin urmare, președintele american a decis suspendarea finanțării Organizației Mondiale a Sănătății pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea ”profund eronată și ascunderea răspândirii coronavirusului".

Criticii președintelui susțin că Donald Trump încearcă să atragă atenția de la propriile declarații și decizii în privința COVID-19. 

La sfârșitul lunii februarie, Trump caracteriza epidemia drept ”noua farsă” a democraților, deși la acea dată erau deja 3.000 de morți din cauza COVID-19.


Americanii cred că Trump a luat târziu măsuri contra noului coronavirus

Circa două treimi dintre americani sunt de părere că Donald Trump a întârziat să ia măsuri decisive în fața amenințării coronavirusului care se răspândea în alte țări, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută, notează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit Centrului de cercetare Pew, 65% dintre persoanele chestionate au criticat gestionarea debutului crizei sanitare de către președintele american, care a minimizat timp de mai multe săptămâni gravitatea pandemiei apărute la sfârșitul lui decembrie 2019 în China și impactul acesteia asupra Statelor Unite.

SUA sunt cea mai lovită țară de pe glob de pandemia de COVID-19 (aproape 660.000 de cazuri pozitive și cel puțin 32.000 de morți), dar o mare majoritate a americanilor (73%) afirmă că "ce este mai grav urmează să vină".

Respondenții nu par să-l aprobe pe președintele care dorește să repornească rapid prima economie mondială, 66% afirmând că sunt îngrijorați de ridicarea prea rapidă a restricțiilor, în timp ce numai 32% se tem că este prea lentă.

Când au aflat serviciile americane de virusul din Wuhan?

Serviciile de informații din SUA au alertat Israelul în legătură cu focarul de coronavirus din Wuhan încă din noiembrie, potrivit postului israelian de televiziune Channel 12.

Serviciile americane au aflat în a doua săptămână din noiembrie 2019, perioadă în care nu apăruseră în spațiul public informații despre prezența unui nou coronavirus în Wuhan. Se pare că doar Guvernul chinez deținea la acea dată informații despre situația din capitala provinciei Hubei. 

Serviciile secrete au informat Administrația Trump, care ”nu a considerat-o de interes informația”. În schimb, americanii au informat NATO și Forțele Armate Israeliene (IDF), relatează Times of Israel.

Oficialii militari israelieni au discutat despre posibilitatea răspândirii virusului în regiune și modul în care acesta ar afecta Israelul și țările vecine. Informația a ajuns și la Ministerul sănătății și alți factori de decizie din Israel, dar ”nu s-a făcut nimic”, potrivit postului tv. 

Și ABC News a dezvăluit, citând surse anonime, că un raport din noiembrie al Centrului Național pentru Informații Medicale (NCMI) - aflată în subordinea Agenției de Informații a Departamentului Apărării (DIA) - informa despre o boală infecțioasă în Wuhan care reprezintă o amenințare la adresa populației.

Raportul a fost realizat pe baza interceptării comunicațiilor electronice din China și a analizei imaginilor obținute de sateliții americani.

Nu e clar dacă e vorba de același raport prezentat de Channel 12.

Directorul NCMI, colonelul Shane Day, a negat existența acestui raport, în timp ce Consiliul pentru Securitate Națională nu a dorit să comenteze.

Sursele ABC News susțin însă că raportul NCMI a circulat în comunitatea americană de informații. Informațiile și avertismentul că liderii chinezi erau conștienți de faptul că epidemia a scăpat de sub control ar fi ajuns și la Administrația Trump. 

Cum se apără OMS de acuzațiile lui Trump

Mai mulți experți americani, detașați la Organizația Mondială a Sănătății, au avertizat Guvernul SUA despre epidemia izbucnită în China la sfârșitul anului trecut și au transmis informații în timp real, relatează Washington Post, citat de Business Insider.

Peste 12 medici, cercetători și experți în sănătate au informat Administrația Trump despre focarul izbucnit la Wuhan, susțin surse oficiale americane, citate de Washington Post. Publicația nu precizează când a fost dat avertismentul.