Procuror General al Statelor Unite, Jeff Sessions, a discutat a discutat detalii ale campaniei prezidențiale ale lui Donald Trump cu ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak, relatează Washington Post.

update Președintele american Donald Trump a condamnat, pe Twitter, dezvăluirile făcute de Washington Post.

"O nouă scurgere de informații de la Amazon Washington Post, de data aceasta împotriva Procurorului General Jeff Sessions. Aceste scurgeri ilegale trebuie să se oprească, asemenea lui Comey!", a scris Trump.

***

Ambasadorul Rusiei de la Washington, Serghei Kisliak, le-a dezvăluit superiorilor săi de la Moscova că a discutat subiecte ce țin de campania republicană, inclusiv probleme politice importante pentru guvernanții ruși, în timpul întâlnirii controversate pe care a avut-o anul trecut cu actualul Procuror General al Statelor Unite, Jeff Sessions, scrie Washington Post, citat de News.ro.

Dezvăluirile ambasadorului rus despre două conversații purtate cu Sessions - care era atunci consilier pe politică externă al prezidențiabilului republican Donald Trump - au fost interceptate de către agențiile de spionaj americane, care se ocupau cu monitorizarea comunicațiilor oficialilor ruși de rang înalt, atât în Statele Unite, cât și în timpul întoarcerii acestora în Rusia, dezvăluie Washington Post.

Inițial, Sessions nu a dezvăluit întâlnirile pe care le-a avut cu Kisliak în timpul unei audieri pentru confirmare din Senatul Statelor Unite, dar, după ce presa americană a publicat detalii despre o asemenea întâlnire, Procurorul General s-a văzut forțat să se recuze din ancheta cu privire la presupusele contacte ale asociaților campaniei Trump cu agenții Kremlinului, scrie News.ro, citând publicația americană.

Atunci când secretarul american a recunoscut întâlnirile pe care le-a avut cu Kisliak, acesta a promis că nu a discutat despre campania prezidențială a republicanului Donald Trump, însă, un oficial american a dezvăluit că Sessions a avut declarații înșelătoare și care sunt contrazise de alte dovezi, atunci când a depus mărturie și a precizat că nu-și amintește despre întâlnirea din aprilie 2016 cu ambasadorul rus de la Washington, Serghei Kisliak, potrivit surselor citate.

Un fost oficial a precizat că interceptările agențiilor de informații dezvăluie că Sessions și Kisliak au purtat discuții ”substanțiale” despre o serie de subiecte care privesc poziția lui Trump vizavi de probleme de interes pentru Rusia și perspectiva relațiilor ruso-americane în timpul administrației republicane de la Casa Albă.

Sessions a dezmințit în repetate rânduri că a discutat cu oficialii ruși subiecte legate de campania Trump, susținând că s-a întâlnit doar în capacitatea sa de senator cu Serghei Kisliak.

"Nu am avut niciodată întâlniri cu agenți ruși sau intermediari ruși despre campania Trump", a declarat, în martie, Sessions, atunci când și-a anunțat decizia de a se recuza din orice problemă care ține de ancheta FBI cu privire la interferențele ruse în campania prezidențială și presupusele contacte dintre asociații lui Trump și reprezentanții Kremlinului.

Oficialii americani, însă, susțin că această declarație este în contradicție cu dezvăluirile lui Kisliak despre cele două întâlniri pe care le-a avut cu Sessions în timpul campaniei republicane pentru Casa Albă, mai scrie Washington Post.

Prima întâlnire dintre cei doi a avut loc în aprilie 2016, înainte de un discurs major al miliardarului republican cu privire la politica sa externă, iar a doua a avut loc în iulie 2016, în marja Convenției Naționale Republicane.

Kislyak a raportat că a avut o conversație cu Sessions în luna aprilie la Hotelul Mayflower din Washington, unde candidatul Trump a avut primul său discurs de politică externă major, potrivit oficialilor familiarizați cu informațiile despre Kislyak.

Sessions a afirmat, însă, că nu-și amintește nicio întâlnire cu Kislyak la acel eveniment. În declarația sa din iunie din fața Comitetului de Informații al Senatului, Sessions a spus: "Nu-mi amintesc nici o conversație cu niciun oficial rus la Hotel Mayflower". Mai târziu, în această ședință, Sessions a spus că "este posibil să se fi întâmplat asta. Nu-mi amintesc nimic", reamintește Washington Post.

 

Sessions ar fi avut și o a treia întâlnire cu Kislyak, în biroul său din Senat, în septembrie 2016. Oficialii au refuzat să spună dacă agențiile de informații din S.U.A. au interceptat orice comunicare rusă vizavi de cea de-a treia întâlnire.

Deși rămâne neclar cât de implicat a fost Kislyak în campania secretă a Rusiei pentru a-l ajuta pe Trump, superiorii săi de la Moscova erau dornici să afle informații actualizate vizavi de pozițiile candidatului republican, în special în ceea ce privește sancțiunile SUA asupra Rusiei și disputele îndelungate cu administrația Obama asupra conflictelor din Ucraina și Siria, după cum a povestit un fost oficial american care a citit rapoartele Kislyak și susține că ambasadorul rus a raportat că a vorbit cu Sessions despre chestiuni care au stat la baza campaniei, printre care pozițiile lui Trump cu privire la chestiunile cheie de importanță majoră pentru Moscova, mai relatează Washington Post.

Totodată, însă, trebuie subliniat faptul că oficialii americani recunosc posibilitatea ca Kisliak să fi exagerat natura interacțiunilor pe care le-a avut cu Sessions, atunci când a discutat cu superiorii săi de la Moscova.

Cu toate acestea, oficialii americani cu acces regulat la rapoartele agențiilor de informații susțin că Kisliak - care și-a încheiat recent mandatul de ambasador al Rusiei în Statele Unite - are o reputație de a descrie cu acuratețe detaliile interacțiunilor pe care le-a avut cu politicienii de la Washington.

În orice caz, această discrepanță ar putea să genereze noi probleme pentru Sessions într-un moment în care poziția sa pare să fie din ce în ce mai slabă în administrația Trump.

Președintele Trump și-a exprimat, săptămâna aceasta, nemulțumirea în legătură cu recuzarea lui Sessions din orice anchetă legată de interferențele ruse în alegerile prezidențiale din Statele Unite și presupusele contacte dintre asociații campaniei republicane și agenții Kremlinului. De asemenea, președintele american și-a exprimat regretul în legătură cu nominalizarea lui Sessions pentru conducerea departamentului de Justiție și l-a atacat pe acesta pentru "răspunsurile proaste" pe care le-a dat în timpul audierii pentru confirmare din Senat, reamintește Washington Post, citat de News.ro.

"Cu siguranță, nu pot să comentez cu privire la credibilitatea unor surse anonime care au descris ceva într-o interceptate, dar această interceptare nu a fost văzută de către Washington Post și nu mi-a fost prezentată nici mie", a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului de Justiție, Sarah Isgur Flores, care a insistat că Sessions nu a discutat despre interferențele ruse în timpul campaniei pentru Casa Albă.

De asemenea, trebuie reamintit că Sessions s-a îndepărtat de implicarea directă în ancheta rusească după ce Washington Post a dezvăluit că s-a întâlnit cu Kislyak cel puțin de două ori în 2016, contacte pe care nu le-a dezvăluit în timpul audierii sale de confirmare din ianuarie, reamintește publicația americană.

Trump, avertizat să nu abuzeze de grațieri în ancheta cu Rusia

În acest context, președintele american Donald Trump a fost avertizat de către Senatorul democrat Mark Warner din comisia Senatului SUA care anchetează amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut să nu își grațieze asociații sau membrii de familie care ar putea fi găsiți vinovați, sau chiar pe sine însuși, transmite DPA, citat de Agerpres.

Declarația lui Warner a fost făcută după ce tot Washington Post a relatat că Trump a discutat recent despre atribuțiile președintelui în materie de grațiere.

"Posibilitatea ca președintele să ia în considerare grațierile în această etapă timpurie a investigațiilor în curs este extrem de tulburătoare. Grațierea oricăror indivizi care ar putea fi implicați ar însemna trecerea peste o limită fundamentală", a afirmat senatorul.

Printre cei despre care se crede că ar putea fi anchetați de comisia senatorială, din cauza contactelor lor cu Rusia în timpul campaniei electorale, se numără fiul și ginerele președintelui - Donald Trump Jr. și respectiv Jared Kushner -, fostul manager de campanie Paul Manafort și fostul consilier de campanie și ulterior consilier național pentru securitate, Michael Flynn, potrivit DPA și Agerpres.