Eliberat condiționat în iulie, el vrea să beneficieze de recursul compensatoriu. Într-o cerere către magistrați, el spune că ar trebui să i se aplice legea care scade din pedeapsă șase zile la fiecare lună petrecută în detenție în condiții improprii.

UPDATE Ministrul Justiției a declarat vineri că deținuții care au fost eliberați anterior intrării în vigoare a recursului compensatoriu nu pot beneficia de lege. 

 

Potrivit Adevărul.ro, Judecătoria Sectorului 5 analizează, joi, cererea lui Dan Voiculescu, în baza Legii recursului compensatoriu.

Legea spune că perioada rămasă după eliberarea condiționată reprezintă o perioadă de supraveghere pentru persoana condamnată care a beneficiat de o astfel de măsură.

Dan Voiculescu a fost eliberat în iunie, magistrații considerând că perioada executată și câștigată de Dan Voiculescu prin activitățile desfășurate în detenție – redactarea unor lucrări științifice, munca făcută în penitenciar – adică peste 1.400 de zile în acest caz, este suficientă. Pedeapsa totală era de peste 3.600 de zile.

Restul – aproximativ 2.200 de zile – ar reprezenta perioadă de supraveghere.

O eventuală aplicare a recursului compensatoriu ar reduce această perioadă de supraveghere. 

Legea recursului compensatoriu intră în vigoare pe 19 octombrie prevede că pentru fiecare 30 de zile în condiții care nu respectă legislația deținutul să beneficieze de șase zile considerate executate.

Potrivit ministrului Justiției, Tudorel Toader, statul va oferi despăgubiri între 5 și 8 euro pentru deținuții care au executat integral pedepsele în condiții necorespunzătoare înainte de intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu. 

Merită reamintit că, deși a fost eliberat, Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul în dosarul ICA și nici măcar cheltuielile de judecată.

Suma totală ce trebuia recuperată se ridică la aproximativ 282 de milioane de lei, din care mai puțin de 40 de milioane de lei au intrat în conturile statului. Pe lângă această sumă, Curtea de Apel București a dispus și confiscarea a alte 40 de milioane de euro, bani ce reprezintă produsele infracțiunii.

Până acum statul a recuperat de la fiicele lui Dan Voiculescu peste 28 de milioane de lei (aproximativ 6,3 milioane de euro), iar de la omul de afaceri s-a recuperat suma de 9 milioane de euro. Și unele imobile au fost recuperate de la Dan Voiculescu și firma pe care o controlează. (Detalii,aici)

În momentul eliberării, Voiculescu a susținut că nu are de achitat niciun prejudiciu.

Întrebat ce se va întâmpla cu prejudiciul stabilit, Dan Voiculescu a replicat: "Nu este niciun prejudiciu acolo, pentru că decizia 888 din 8 august 2014 va fi de către justiția română demontată".

Întrebat dacă va ataca decizia, Dan Voiculescu a spus că este atacată deja.