Ministrul Justiției dă explicații în Senat cu privire la raportul critic realizat de experții Grupului Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO).


Răspunsurile lui Tudorel Toader:

A fost o dezbatere politică pe o temă juridică și fără argumente specifice domeniului.

Toader vorbește de numeroase erori judiciare și achitări.

Eu sunt membru în Comisia de la Veneția de 4 ani. Ministurl Justiției nu are dreptul legal să sesizeze Comisia de la Veneția.

Nu se pune problema activări articolului 7, pentru că în Polonia este o altă situație.

Titus Corlățean (PSD):

GRECO face niște recomandări care pe mine m-au stupefiat. 

Traian Băsescu (PMP):

Legile au fost aduse la limita de constituționalitate. Se leagă multă lume de secția de investigare a magistraților. Dar ea există în interiorul DNA. Doar se mută într-o zonă mai neutră decât este acum.

Ce s-a făcut în perioada 2004-2014 este un progres enorm față de cum era în 2004, când la sediul din Kiseleff stabileați voi cui faceți dosare și cui nu.

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE):

DNA a avut o medie de 600 de condamnări pe an. Deci producția la hectar este îndeplinită. Dar corupția este la fel. Anticorupția s-a transformat într-o luptă politică.

Protocoalele dintre SRI și DNA, CSM nu vă preocupă? Haideți să continuăm lupta anticorupție așa cum era acum 10 ani, când a început.

Laura Scântei (PNL):

Este prima dată când GRECO a constatat că România riscă să încalce grav standarde anticorupție.

Robert Cazanciuc (PSD):

E o colecție de bârfe, spune senatorul PSD despre raportul GRECO. 

Tudorel Toader:

„Raportul GRECO a fost transformat într-o temă politică cu multe inexactități!”

Tudorel Toader are 5 minute să explice concluziile raportului și să răspundă întrebărilor. Toader vorbește deja de 3 minute despre procedura de publicare a raportului GRECO.

Toader îndeamnă la demnitatea de legiferare respectând standardele constituționale.

Toader spune că speră ca raportul a fost doar al experților GRECO și nu cu influențe din țară. Spune că a vorbit cu experți GRECO și nu i-au creat convingerea că se ridică la nivelul raportului.

Raportul GRECO este unul facultativ, de orientare și nu poate să treacă peste voința legiuitorului național, a încheiat Toader.

***** 

Alina Gorghiu a vorbit în numele grupului parlamentar PNL și a cerut ministrului Justiției să răspundă cu da sau nu dacă acceptă concluziile raportului GRECO, dacă vor aștepta răspunsul Comisiei de la Veneția.

***** Textul inițial

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, va fi audiat, miercuri, în plenul Senatului, la "Ora Guvernului".

Raportul lui Tudorel Toader va fi prezentat la Senat la solicitarea PNL.

„Este prima dată când în calitate de ministru particip la ce se numește "Ora Guvernului" și am discutat chestiuni de procedură pentru că doar nu era să-i prezint răspunsurile ce le voi da mâine, cu atât mai mult cu cât mâine voi răspunde la întrebările pe care le voi primi mâine. Nu am primit întrebările dinainte ca să știu nici întrebarea, nici răspunsul”, a declarat Tudorel Toader, după întâlnirea cu președintele Senatului.

Grupul statelor anticorupție al Consiliului Europei a publicat raportul privind legile Justiției modificate controversat de comisia lui Florin Iordache. Tonul raportului este unul critic legat de legile Justiției.