Doi miniștri cu probleme penale sunt propuși pentru a face parte din noul guven ce urmează a fi votat luni în Parlament. Este vorba despre ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, și de Rovana Plumb, care revine în executiv.

Rovana Plumb și-a dat demisia, odată cu Sevil Shhaideh, din guvernul condus de Mihai Tudose pe motive de integritate. Ambele nume apar în dosarul „Belina”, aflat în lucru la DNA.

Liviu Dragnea și CEx au decis reinstalarea Rovanei Plumb în noul guvern ce va fi condus de Viorica Vasilica Dăncilă. Rovana Plumb va fi ministru pentru Fonduri Europene.

Plumb a scăpat de ancheta DNA după ce colegii din Camera Deputaților au refuzat să-i ridice imunitatea. Procurorii doreau să o ancheteze în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Deși nu poate fi annchetată, situația nu este definitivă. Au mai fost cazuri în care DNA a reușit să ancheteze persoane cărora colegii parlamentari au refuzat inițial ridicarea imunității. Votul poate fi reluat în urma unei noi cereri a DNA, dacă apar acuzații noi. Rovana Plumb mai poate fi anchetată dacă își dă demisia din Camera Deputaților.

Acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, bun de ministru la Mediul de Afaceri

Senatorul PSD Radu Ștefan Oprea este propus pentru a conduce ministerul Mediului de Afaceri, iar dosarul său în care este judecat pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani nu pare să fi fost o problemă.

Procurorii susțin că senatorul Radu Oprea și partenerul său de afaceri Mihail Ștefănescu, în calitate de administratori de drept ai companiilor SC Urban Electric SRL și SC ICIM SA, au ajutat societățile comerciale SC M.C. SRL Ploiești și SC SSWA SRL și pe reprezentanții legali și/sau de fapt ai acestora să deruleze și să înregistreze operațiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziție de contracte de prestări servicii și lucrări fictive și emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligațiilor fiscale către stat.

Acuzarea mai spune că Oprea și Ștefănescu au dispus și dirijat transferul de sume de bani, cunoscând că ele provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, rezultat al încheierii unor contracte de lucrări și prestări servicii care au permis înregistrarea în contabilitate a unor operațiuni comerciale fictive, sume transferate din conturile societăților comerciale pe care le administrau în conturile unor societăți cu comportament tip 'fantomă', cu care doar au simulat operațiuni comerciale, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

Conform anchetatorilor, prejudiciul cauzat bugetului statului prin faptele de evaziune fiscală comise este de 223.631 lei.

Rămân în guvern ceilalți miniștri asupra cărora planează suspiciuni: Lia Olguța Vasilescu, la Ministerul Muncii, a cărei dosar se plimbă între DNA și instanțe, dar și Viorel Ilie, cel căruia parlamentarii nu i-au ridicat imunitatea la cererea DNA, care dorea achetarea lui într-un caz de fraudare a unui concurs de angajare. Viorel Ilie va fi tot la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.