Mesajul Ambasadei Austriei vine după luări de poziție similare din partea altor misiuni diplomatice ale aliaților României, care au atras atenția asupra periclitării progreselor în privința statului de drept prin intrarea în vigoare a OUG 13.

”Ordonanța de Urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea slăbi serios legislația privind lupta anticorupție, punând în pericol progresele realizate", potrivit unei postări pe contul de Facebook al Ambasadei.

"Buna guvernare și statul de drept sunt, printre altele, cele mai importabte precondiții pentru dezvoltarea economică", se mai arată în mesajul care reamintește progresele ”considerabile” realizate de România în ultimii ani în ceea ce privește întărirea statului de drept și independența sistemului judiciar.


Ambasada Austriei cere Guvernului găsirea unei soluții acceptabile pentru toate părțile implicate în această chestiune.

Săptămâna aceasta mai multe ambasade au făcut apel la autoritățile române să nu fragilizeze lupta anticorupție.

Belgia, Canada, Franța, Germania, Olanda și SUA au ransmis, într-un mesaj comun, Guvernului român să nu dea înapoi lupta împotriva corupției.

Ambasada Marii Britanii la București și-a exprimat îngrijorarea că ordonanța de urgență anunțată pe 31 ianuarie ar putea să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție.

Ambasada suedeză și-a exprimat speranța ca guvernul României să reconsidere decizia recentă care slăbește legislația de urmărire penală a abuzului în serviciu.

"În noaptea trecută, guvernul României a emis două ordonanțe de urgență pe care le cunoaștem în linii mari și care aduc modificări Codului penal, precum și amnistii penale. Este foarte evident că prin intermediul acestor decizii, guvernul României a trecut peste îndoielile majore ale președintelui României, ale justiției și ale unei largi părți a populației. Urmărim cu o oarecare îngrijorare aceste evoluții", este mesajul Guvernului de la Berlin, transmis prin intermediul Ambasadei de la București.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a precizat că ”SUA sunt profund îngrijorate de măsurile recente ale Guvernului României, ce subminează statul de drept și slăbesc responsabilitatea pentru fapte penale de natură financiară sau de corupție". 

Vineri, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a susținut că oamenii din ambasade nu citesc actele normative, atunci când dau o reacție, informându-se inclusiv prin mijloace mai puțin ortodoxe.