Biroul Executiv al PNL a votat marți, la propunerea lui Ludovic Orban, ca data Congresului pentru alegerea noii conduceri să aibă loc pe 25 septembrie.

Numărul de delegați prezenți la Congres va fi de 5.000. Procedura finală de organizare a Congresului va fi finalizată duminică, după convocarea Consiliului Național.

"Congresul nu înseamnă doar conducerea centrală, ci alegerea conducerii la toate nivelele. Între 1 - 15 iunie vor avea loc adunările generale ale organizațiilor locale. 1 iulie - 10 august vor fi conferințele județene, iar între 10 august și 25 septembrie, conform Statutului, este campania pentru Congres. Fiecare candidat merge în filialele județene și își prezintă moțiunea", a anunțat Ludovic Orban.

Ludovic Orban anunță de câteva luni că va candida pentru un nou mandat în fruntea PNL, în timp ce premierul Florin Cîțu ezită să facă un anunț public în acest sens, cu toate că voci din partid spun că el va fi principalul contracandidat al lui Ludovic Orban.

Singurul lucru anunțat clar de premier este că va candida pentru o funcție de conducere în PNL. 

Pe de altă parte, Ludovic Orban susține că se bucură de susținerea a 36 de organizații din țară. 

De asemenea, între Ludovic Orban și Florin Cîțu există, potrivit unor surse din partid, tensiuni în ultima perioadă, cu toate că cei doi neagă acest lucru în public. Aceștia nu mai participă la evenimente comune și nici nu fac deplasări comune în teritoriu. 

Luni, când la vila Florica din județul Argeș a avut loc aniversarea a 146 de ani de la înființarea PNL, premierul a lipsit "motivat" de la eveniment, potrivit lui Orban.

 

”Evident că a fost invitat. Domnul prim-ministru Florin Cîțu se află, în momentul de față, pe ultima sută de metri cu pregătirea Planului Național de Redresare și Reziliență. Practic, lipsește motivat pentru că este dedicat asigurării și coordonării fazei finale a PNRR. ca atare, nu pot să zic că e absent."

Citește și: Rareș Bogdan: Orban va avea contracandidat puternic la Congres. Eu sunt extrem de puternic

Marți, înainte de ședința conducerii PNL, Florin Cîțu a fost întrebat din nou dacă va candida pentru șefia partidului, dar a răspuns că un Congres nu a fost anunțat oficial, iar organizarea lui ține oricum de situația epidemiologică.

Orban a fost întrebat marți cum vede o luptă între el și Florin Cîțu, însă nu a vrut să comenteze, dar a completat că și-ar dori ca Florin Cîțu să facă parte din echipa lui. Liderul PNL a ținut să reamintească faptul că l-a susținut pe actualul premier să ajungă senator, apoi ministru de Finanțe, iar ulterior să preia șefia Guvernului.

Și Ludovic Orban a precizat că Congresul va fi organizat în funcție de evoluția COVID-19, dar oricare ar fi aceasta, delegații vor trebui să fie vaccinați sau să aibă un test negativ. 

Alte voci din partid spun că poziționarea președintelui Klaus Iohannis va cântări mult în alegerea viitoarei conduceri a PNL. Până acum, președintele nu și-a exprimat un punct de vedere referitor la Congres.