Pe de altă parte, șeful statului consideră că nu este vorba de o imixtiune a Comisiei Europene în justiția din România.

Răspunzând unei întrebări cu prilejul participării la Consiliul European de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că premierul Viorica Dăncilă nu l-a consultat înainte de a cere explicații Comisiei Europene cu privire la o scrisoare din 2012 în care autoritățile europene se interesau în legătură cu soarta unor dosare penale aflate pe rol.

”E o scrisoare prin care se cer clarificări, nu se face nicio acuzație acolo și din acest punct de vedere scrisoarea nu este greșită”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a declarat că președintele CE, Jean-Claude Juncker, l-a abordat în legătură cu scrisoarea.

 

”Am spus că e o preocupare legitimă din partea opiniei publice și opiniei politice din România. l-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată seriozitatea și toată profunzimea asupra chestiunii și să ne lămurească”,

 

a explicat Klaus Iohannis, adăugând că el nu crede că este vorba de o imixtiune în actul de justiție.

”Nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei. I-am rugat, de asemenea, să trateze chestiunea exhaustiv și să vină cu niște răspunsuri pertinente pentru întregul demers, fiindcă, până la urmă, de aici rezultă o creștere a credibilității MCV la noi acasă sau o scădere a încrederii în acest mecanism. Eu cred că lucrurile se vor lămuri și repede și bine”, a conchis președintele României. 

Guvernul a publicat miercuri seara scrisoarea transmisă de Viorica Dăncilă liderului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema interesului manifestat de Executivul de la Bruxelles pentru dosarele de mare corupție aflate pe rol.

”Având în vedere relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relație bazată pe transparență și încredere, vă adresez, domnule președinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt și de drept cu privire la documentul în cauză. Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat”, i-a scris Viorica-Vasilica Dăncilă lui Jean-Claude Juncker. 

Tonul scrisorii din engleză este ceva mai moderat decât cel al variantei în limba română. 


Dermersul a fost efectuat după ce Antena 3 a ”dezvăluit” o scrisoare a Comisiei din 2012. În realitate, se știa încă din acel an de conținutul documentului. Mona Pivniceru, pe atunci ministru al Justiției, explica că nu se poate vorbi de o ingerință în actul de justiție a faptului că reprezentanți ai Comisiei Europene au cerut anumite date privitoare la mai multe dosare din instanțele românești.