Guvernul condus de Ludovic Orban a primit sâmbătă votul de învestitură al Parlamentului.

UPDATE 

17:45 Președintele Klaus Iohannis a semnat sâmbătă decretul pentru numirea Guvernului României.

17:00 Votul a avut loc în condiții excepționale, parlamentarii votând pe rând într-o sală special dezinfectată, motiv pentru care procedura s-a întins pe parcursul mai multor ore.

Au votat în total 310 deputați și senatori. Au fost 286 voturi pentru, 23 contra și o abținere.

Miniștrii au fost audiați prin teleconferințe, iar premierul desemnat nu a participat la eveniment, fiindcă se află în auto-izolare, după ce un senator PNL a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

15:30 Parlamentul României își suspendă activitatea pentru o săptămână, cu posibilitatea de prelungire, în contextul crizei generate de coronavirus, a declarat pentru Mediafax, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Activitățile vor fi, însă, desfășurate în mediul online, atât timp cât este posibil, a mai spus Marcel Ciolacu.

13:30 S-a încheiat votul la Senat. Au votat 59 de senatori PSD, 11 senatori USR, câte patru de la PNL și UDMR, adică 78 din 136.

12:45 Prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, a adresat în scris Parlamentului României un discurs.

”România traversează o perioadă dificilă de provocări economice și sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece țara cu bine printr-o criză internațională severă, generată de pandemia globală de Coronavirus. Guvernul României a acționat ferm și cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere și a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu Coronavirus în țara noastră. Până în prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate în situații de carantină și autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Direcțiile de Sănătate Publică. Acest fapt arată că măsurile impuse de Guvern au reușit să limiteze și să țină sub control evoluția infecțiilor cu Coronavirus din țara noastră. În continuare, însă, România rămâne expusă riscurilor de răspândire a virusului COVID- 19 și are nevoie de un Guvern stabil cu toate instrumentele legale și constituționale la dispoziție pentru a face față evoluțiilor impredictibile în plan international și national generate de această pandemie”, le transmite Orban în discurs parlamentarilor.

El e convins că Partidul Național Liberal va reuși să gestioneze cât mai bine situația provocată de pandemia COVID-19.

”Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată a materialelor sanitare și a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19. În același timp, instituțiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale și umane disponibile pentru controlul, monitorizarea și sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecție cu COVID-19”, spune Ludovic Orban, făcând apel la implicarea tuturor, instituții publice, centrale și locale, societăți comerciale și organizații neguvernamentale, cetățeni de toate vârstele.

”Să demonstrăm cu toții că suntem o țară de oameni responsabili, uniți în lupta cu o amenințare nouă și necunoscută”, afirmă Orban.

El mai spune că pandemia de coronavirus va trece, dar efectele sociale și economice negative imediate pot fi de durată ”în absența unor măsuri corespunzătoare care să limiteze riscurile economice pentru companiile și angajații din România”.

Orban afirmă că în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 în România, Guvernul urmând să folosească toate resursele posibile din fonduri publice și europene, rambursabile și nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de coronavirus.

”Vom iniția negocieri cu Comisia Europeană, cu instituțiile financiare internaționale și cu entitățile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România. În același timp, obligațiile de plată ale statului către cetățeni și companii vor fi onorate fără întărziere și fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităților, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligații fiscale și bugetare datorate de persoanele fizice și juridice din România. Niciun cetățean român, nicio companie din România și niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de COVID-19”, promite Orban.

”Toate își au vremea lor și fiecare lucru își are timpul lui. În aceste momente dificile pentru țară, este timpul ca bătăliile politice să înceteze și responsabilitatea fiecăruia dintre noi să primeze în fața intereselor personale sau de partid. Responsabilitatea noastră politică individuală și a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecțiilor cu Coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate și votul de învestitură pentru a trece împreună țara prin această criză”, își încheie discursul Orban, aflată în izolare la Vila Lac 1. 

12:00 Votul va dura câteva ore.

11:21 Marea întrebare azi este dacă se găsesc 233 de parlamentari care să vină să și voteze, având în vedere că parlamentul este un imens focar de infecție? Unii parlamentari au spus deja că nu mai intră în clădire de frica coronavirus”, scrie pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.


11:14 A început votul în plen, care se desfășoară în sala Biroului Permanent al Camerei Deputaților.


10:40 Din 16 miniștri audiați, 7 au primit aviz negativ, iar 9 aviz pozitiv. Urmează votul în plen, tot în condiții excepționale.

10:34 Ultimul ministru audiat e cel de finanțe, Florin Cîțu, care a primit aviz negativ.

După ce a renunțat în ultimul moment la funcția de premier, Cîțu a explicat vineri a luat această decizie la gândul că l-ar fi votat Olguța Vasilescu sau Călin Popescu Tăriceanu. Ca ministru de finanțe nu-i o problemă să fie votat de cei doi.

Alfred Simonis, șeful deputaților PSD, l-a întrebat dacă își menține această declarație. Florin Cîțu a evitat răspunsul, preferând să vorbească despre măsurile pe care vrea să le ia ca ministru al finanțelor. 

Aceeași întrebare i-a fost pusă și de Liviu Pop, fără a primi vreun răspuns.


10:31 E audiat prin telefon ministrul propus al dezvoltării, Ion Ștefan, dar legătura e foarte proastă și nu se înțelege nimic din ce spune ministrul. Prin urmare s-a trecut la vot, Ion Ștefan primind aviz negativ.

10:30 Cătălin Predoiu primește aviz negativ, dar i se urează ”multă baftă”.

10:29 Predoiu spune că are o părere ”rezervată” față de propunerea senatorului PSD Șerban Nicolae de a permite unui guvern interimar să dea ordonanțe de urgență.

10:28 Audierile sunt transmise acum live și de Camera Deputaților.

10:23 Ministrul propus al justiției, Cătălin Predoiu, a venit în sala de audieri.

10:18 Ministrul propus al mediului, Costel Alexe, a primit vot negativ. 

10:16 Jurnaliștii nu sunt prezenți în Parlament, iar transmisia live a Camerei Deputaților a picat, astfel că unii parlamentari, precum Iulian Bulai, transmit live pe Facebook.

10:15 E audiat ministrul propus la agricultură, Adrian Oroș. El a primit aviz pozitiv.

10:10 Deși ar fi trebuit să fie în autoizolare, Victor Costache, ministrul propus al sănătății, a venit în sala unde se află parlamentarii care audiază miniștrii. El a primit aviz negativ, spunându-i-se că votul e unul politic.

Florian Bodog l-a intrebat pe Costache de ce nu respectă procedurile, răspunsul fiind unul stupefiant: ”Dacă stăm dupa proceduri, nu mai facem nimic”.

10:05 Lucian Bode, ministrul propus al transporturilor, a primit aviz favorabil.

+++

Fiecare ministru are la dispoziție 7 minute.

Monica Anisie și Violeta Alexandru au primit aviz negativ, ultima pentru că nu s-a putut stabili legătura telefonică cu ministrul propus al muncii. 

Marcel Boloș, ministru al fondurilor europene, Ionuți Stroe, ministrul propus al tineretului și sportului, Bogdan Gheorghiu, ministrul propus al culturii, și Virgil Popescu, ministrul propus al economiei, Bogdan Aurescu, ministrul propus de externe (prezent în sală), au primit avize pozitive.

Și Nicolae Ciucă, propus la apărare, a fost avizat favorabil.

Audierea miniștrilor propuși se desfășoară între orele 9:00-11:00, iar de la ora 11:00 urmează ședință de plen reunit pentru a vota învestirea Guvernului Orban 3. 

Votul cu bile se va desfășura în sala Barbu Catargiu (sala Biroului Permanent al Camerei Deputaților). 
Primii vor vota senatorii, în grupuri de circa 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute.

În sala de vot vor fi prezenți permanent chestorul care înmânează bilele și secretarul care consemnează prezența parlamentarilor la vot.

Aceste audieri inediate au loc după ce senatorul PNL Vergil Chițac, confirmat cu coronavirus, a participat la sedința conducerii PNL din 9 martie, astfel că toți liderii partidului, inclusiv premierul interimar Ludovic Orban, au anunțat vineri că sunt izolați la domiciliu.

Rezultatele testelor pentru COVID-19 au fost negative atât pentru Ludovic Orban, cât și pentru miniștri.