PSD, ALDE și UDMR speră ca miercuri să voteze ultimele două proiecte de lege prin care se modifică legile Justiției. Raluca Turcan a cerut de la tribună sistarea ședinței, în contextul în care tot astăzi este adus în țară trupul regelui Mihai I.

 

UPDATE 20 A fost adoptat și proiectul de lege privind modificarea Legii 317 privind CSM, cu 177 de voturi "pentru" și 78 "împotrivă". Legea merge la Senat, camera decizională. 

UPDATE 19 Legea 304 a fost votată și va merge la Senat, for decizional. 177 de deputați au votat "pentru" și 79 "împotrivă".  


UPDATE 18 În jurul orei 20:00 a început votul prin apel nominal, mai întâi la Legea 304. Fiecare deputat rămâne în bancă și-și strigă votul - "pentru", "contra" sau abținere.  UPDATE 17 Deputații PSD-ALDE-UDMR au votat cu viteza luminii și legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Mâine, Iordache propune alte subiecte controversate.

UPDATE 16 Se trece la dezbaterea pe amendamente. Stelian Ion (USR) își susține amendamentele. Acestea sunt respinse la foc automat.

Din sală i se spune lui Stelian Ion că este caraghios. „De ce sunt caraghios? Că susțin niște amendamente în Parlamentul României?”.


UPDATE 15 Stelian Ion (USR): „Nu e ok ce faceți. A venit Tudorel Toader cu niște variante, ați bătut în retragere. Ați venit cu ideea de Consiliu de Integritate, o bazaconie, o inepție. (În fundal se aude Iordache: „Dă drumul la timp, că ăsta vorbește pe timpul lui”). O scamatorie pe care o faceți cu justiția și cu România. Ultima variantă cu Inspecția Judiciară este cea mai nocivă. Inspectorul șef devine un super om care numește adjuncții, inspectorii, face normele și regulamentele”.

„Este trist, revoltător, îngrijorător ce se întâmplă acum”.

Iordache a preluat conducerea ședinței și l-a oprit pe Stelian Ion.

Ion Cupșa (PNL): „PNL va vota împotrivă. Am remarcat că ați supus românii la un adevărat test. Profesioniști, asociații de magistrați, opoziția, parteneri externi s-au opus, au răspuns acestui test. Sper să aveți suficientă minte ca amendamentele pe care le-ați păstrat să nu fie votate la Senat. Vă bateți joc, stricați un mecanism foarte sensibil”.

Cătălin Predoiu (PNL): „au fost discutate cam 18 articole pe oră. Asta nu e legiferare, cci vandalizare. Totul a plecat de la un vis al lui Tudorel Toader, care a vrut să ia IJ la minister, nu a putut și a lăsat pe preș aici proiectele”.

„UNJR este o extensie juridică a voastră”

Bacalbașa (PSD): „Omagiez pe Donald Trump care a dezvăluit rețeaua de paianjen care este #rezist”.

UPDATE 14 Deputatul Ion Cupșa (PNL) cere retrimiterea la comisie a proiectului care modifică legea CSM. Cererea a fost respinsă prin vot. Florin Iordache citește raportul pentru legea 317/2004.

UPDATE 13 Legea 304/2004, privind organizarea judiciară, a fost votată în regim de viteză maximă. Urmează dezbateri pe legea 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii.

UPDATE 12 De precizat că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu a fost nicio clipă prezent la ședința de miercuri a camerei.

UPDATE 11 Începe votul pe amendamentele admise în comisia „Iordache”.

UPDATE 10 Stelian Ion revine și spune că dacă nu ar exista comunicarea procurorilor, nimeni nu ar fi știut despre dosarele „Belina” sau „Tel Drum”.

UPDATE 9 Stelian Ion cere reintroducerea independența procurorilor. Deputatul USR susține că joi se va propune în comisia speială condusă de Iordache ca procurorii să nu mai dea informații din dosarele penale.

Iordache nu îl contrazice, ci susține că acele comunicate de presă sunt o formă de presiune asupra inculpaților și că este afectată imaginea inculpaților.

UPDATE 8 Ședința s-a reluat, dar defecțiunile la sistemul de vot nu au fost remediate. Se va vota clasic, prin ridicarea mâinilor.

UPDATE 7 Ședința s-a suspendat pentru că nu funcționează sistemul de vot. Se reia dezbaterea la 15:20.

UPDATE 6 Stelian Ion a cerut să fie admis amendamentul să, care prevede că independența procurorilor să rămână.

Cătălin Predoiu PNL: „Asta este toată miza: ca ministrul Justiției să poată interveni în dosarele procurorilor. Nu veți putea schimba acel spirit care s-a instalat în sistemul judiciar”.

UPDATE 5 Încep discuțiile pe marginea proiectului de modificare a legii 304 privind organizarea judiciară.

PNL a cerut ca raportul Comisiei speciale să fie recitit de către Florin Iordache în calitate de președinte al comisiei, așa cum prevede regulamentul. Acesta a refuzat, spunând că el a desemnat un vicepreședinte să facă asta.

Cătălin Predoiu (PNL): „Acest proiect a început prost, neasumat de ministrul Justiției”.

„Faptul că ministrul Justiției nu se află aici să-și asume ceea ce urmează să votăm, este pentru mine o suspiciune rezonabilă că ministrul Justiției nu achiesează la acest proiect”.

„Constatăm că brusc v-a lovit febra legiferării exact când a apărut și dosarul Belina”

Stelian Ion (USR): Sunt onorat să mă adresez astăzi Marii Adunări Naționale. Este o rușine ce se întâmplă astăzi prin forțarea Parlamentul”.

„În loc să modernizați instanțele ca să nu arate ca în Africa, aveți o altă grijă - să puneți sub papuc sistemul judiciar”.

„Expunerea de motive, pe 13 rânduri, este una jenantă. Noua secție de investigare a magistraților va fi un instrument teribil de presiune asupra magistraților. Ne amintiți de vechea Direcție de Investigații Speciale. 6.000 de magistrați, CSM, Comisia Europeană, GRECO au spus foarte clar că sunt îngrijorați. Toate vi se vor întoarce împotriva dumneavoastră”.

Florin Iordache (PSD): „S-au spus multe neadevăruri de la acest microfon. Noi ne dorim o reală depolitizare, o reală independență pentru magistrați. Da, a existat o dezbatere reală”.

De astăzi încolo, să pune judecătorul acolo unde îi e locul, el ia ultima decizie. Dorim o justiție normală, să nu mai stăm la cheremul șefului”.

Marton Arpad (UDMR): Acest proiect de lege conține majoritatea amendamentelor din partea CSM, UNJR sau AMR. Puteți verifica. Prin ele, s-a aprobat un lucru important: elgalitatea de arme între apărare și acuzare - procuroul să nu fie deasupra avocatului”.

„Trebuie curmată aceaa posibilita ca în momentul în care există o dezbatere între un judecător și un procuror de la DNA, procurorul să poată investiga judecătorul respectiv. Și s-a scos această posibilitate prin înființarea acestei secții”.

Robert Turcescu (PMP): „Este ușor ciudat să-l vedem pe Florin Iordache. De altfel, PMP și-a retras reprezentantul de la acest simulacru de dezbatere”

Cum am putea să credem că nu există diavoli ascunși pe care i-a ascuns această comisie specială. nu avem cum să îl credem pe Iordache, cel cu OUG 13”.

„Partidul Mișcarea Populară se vor retrage de la acest simulacru de dezbatare, așa cum a făcut și la comisie”.


UPDATE 4 Modificările aduse regulamentelor au fost publicate în Monitorul Oficial cu o viteză demnă de Cartea Recordurilor, în doar o oră.

UPDATE 3 Deputații PSD, ALDE și UDMR au votat modificările regulamentului Camerei Deputaților care spune că doar amendamentele admise în comisii vor fi supuse dezbaterii și votului.

„Este finalul democrației”, spun reprezentanții PNL. „Să vă fie rușine”, a spus Raluca Turcan.

Eugen Nicolicea, pe fondul fluierăturilor opoziției: „Puteți să vă exprimați ca deputații, nu ca huliganii”.

UPDATE 2 Opoziția acuză UDMR că a negociat acordarea sprijinului și a obținut înființarea unui liceu maghiar la Târgu Mureș. UDMR neagă.

UPDATE 1 Deputații PMP protestează la tribuna Parlamentului: „Nu votați ca oile lui Daea”.

***** Textul inițial

Partidele din arcul puterii doresc adoptarea schimbărilor controversate din legile Justiției. Ședința plenului Camerei Deputaților are mai multe puncte pe ordinea de zi, dar se vor desfășura pe repede înainte după ce Eugen Nicolicea și Florin Iordache și-au dat mâna pentru schimbarea regulamentului, astfel încât amendamentele opoziției să nu mai poată fi dezbătute, ci doar cele votate inițial în comisia condusă de Florin Iordache.

PNL a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor care nu au raport.

După ce vor schimba Regulamentul, deputații vor continua discuțiile pe mai multe proiecte, printre care și cele de modificare a legilor 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 referitoare la CSM. La finalul acestor dezbateri este programat un nou vot final.

Propunerea social-democratului Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, asumată de către deputatul Eugen Nicolicea, a fost respinsă luni de comisia de specialitate.

Amendamentul, asumat inițial de Eugen Nicolicea și deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusă săptămâna trecută de social-democratul Florin Iordache, alături de Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE), care viza modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, în sensul ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.

Propunerea viza astfel că amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie, după cum se preciza în amendament, inițiatorii invocând dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.

Ajunsă la comisie, propunerea a căpătat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): "În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială".

Cât privește legile în domeniul Justiției care ar urma să fie discutate și votate în plenul de miercuri, comisia parlamentară specială a adoptat luni raportul privind modificările la Legea organizării judiciare.

Tot luni au început dezbaterile în comisie și la proiectul de modificare a Legii CSM, discuțiile continuând și marți în vederea adoptării raportului.