Șeful Senatului a propus modificarea ordinii de zi pentru a discuta somația ANAF la adresa posturilor trustului Intact, propunerea fiind aprobată. Călin Popescu-Tăriceanu l-a chemat pe premierul Dacian Cioloș să dea de urgență explicații.

UPDATE 18:40

Aflat la Bruxelles, premierul Dacian Cioloș a spus că va merge miercuri, în plenul Senatului, dar a precizat că nici el, și nici ministrul de finanțe nu au fost întrebați de ANAF privind cazul Antenelor. Prin urmare, premierul nu are ce explicații să dea pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenții "care e în subordinea guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea guvernului pentru anumite decizii".

"Să nu cerem guvernului independent, în câteva luni de zile, să rezolve probleme care au fost lăsate în așteptare de ani de zile, inclusiv chestiunea cu Antena 3 (...) E o decizie judecătorească acolo și ANAF-ul s-a trezit fix acuma să o scoată, pe ultima sută, fără să întrebe pe nimeni. Eu nu am fost întrebat. Nici eu, nici doamna ministru de finanțe — nu că trebuia să fim informați formal — președintele ANAF decide cum aplică legea, trebuia să o aplice mai demult (...) a decis să o aplice fără să mă informeze așa încât nu am eu ce explicații să dau pentru deciziile pe care le ia un responsabil al unei agenții care e în subordinea guvernului, dar care nu trebuie să ceară aprobarea guvernului pentru anumite decizii", a spus Cioloș, marți, la Bruxelles, într-o discuție cu jurnaliștii, relatează Agerpres.

Întrebat de ce se duce, în aceste condiții, miercuri, la Senat, premierul Dacian Cioloș a răspuns: "Mă duc pentru că președintele Senatului m-a invitat. Am cerut o informare și din partea ANAF-ului legat de contextul în care s-a luat decizia asta.(...) Eu pot să înțeleg că în 5 zile e greu să-ți muți lucrurile, pe de altă parte, nu am decis eu lucrul ăsta și nu eu am pus în lege termenul acela de 5 zile".

Propunerea a fost aprobată cu o largă majoritate: 65 de voturi "pentru”, două „împotrivă” și patru abțineri.

Premierul Dacian Cioloș "să vină mâine de urgență în fața Senatului pentru a da explicații referitoare la acțiunea unor instituții aflate în subordinea Guvernului, care nu pot fi puse în registrul economic al recuperării unor sume de bani și aruncă o pată degradantă asupra întregii țări, asupra României ca stat european care pune preț pe libertatea de exprimare a presei”, a susținut Tăriceanu, în plenul Senatului.

Senatorii au aprobat propunerea de chemare a premierului Cioloș în plenul Senatului de miercuri, cu 70 de voturi "pentru", două "împotrivă" și trei abțineri.

El a spus că Senatul nu e interesat de problema recuperării prejudiciului, ci de "gravul atentat la adresa presei”.

Și senatorul UDMR Verestoy Attila a luat apărarea Antenei 3.

"În concepția noastră democrația înseamnă să asigurăm dreptul de a spune părerile celor care nu sunt de accord cu noi, părerile celor care contravin, în anumită parte, intereselor noastre. De aceea considerăm că este un precedent periculos a introduce pe cale administrativă o măsură care, în consecință, înseamnă suprimarea dreptului de expunere a unor opinii în media din țara noastră", a susținut senatorul.

El a calificat acțiunea ANAF drept "o măsură de reprimare" a unui trust de presă, amintind că există și alte instituții media cu probleme, care nu au fost deranjate.

La fel au făcut și senatori ai PNL, UNPR și ALDE.

Cristiana Anghel (ALDE) a spus că va propune o moțiune de cenzură prin care guvernul "să fie trimis la Bruxelles, de unde a venit, pentru că nu este românesc”.

"Pe banii lor, pe banii noștri, nu mai contează pe banii cui. Oricum e totul pe banii noștri. Ceea ce se întâmplă în România este distrugerea pas cu pas, primul pas a fost făcut, cu postul OTV, când nimeni n-a protestat deși era clar o încălcare a dreptului la exprimare”, a afirmat Anghel.

"Suntem ultima redută a democrației și a apărării dreptului la exprimare. Nu luăm atitudine mâine, poimâine vom fi cei doi iepurași care vor striga ajutor și nici măcar populația de acasă nu ne va mai crede că avem nevoie de acest ajutor”, a mai afirmat senatoarea ALDE.

Anghel a susținut că membrii guvernului Cioloș nu dau socoteală Parlamentului, deoarece "știu că nu sunt ai noștri, sunt ai ocultelor, care vor să distrugă această țară”.

Totodată, ea i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să spună public dacă este și cetățean german, așa cum ar fi spus la un moment dat fostul președinte al PNL Crin Antonescu.

PNL și nici eu nu putem să fim de acord cu „acțiunile în care instituțiile statului își depășesc atribuțiunile sau intră într-o zonă a abuzului”, a declarat senatorul liberal Marius Obreja. 

Potrivit unui comunicat de luni al ANAF, posturile tv ale trustului Intact au fost notificate de Fisc să părăsească, în termen de cinci zile lucrătoare, sediile în care funcționează, clădiri confiscate de stat în urma procesului ICA. 

Câteva echipe de inspectori ai ANAF au mers, luni după-amiază, la sediile în care funcționează televiziunile trustului Intact, pentru a transmite somația și pentru a îndeplini diferite proceduri.Antena 3 și-a întrerupt programul normal pentru o transmisiune în direct în care vedetele postului și-au exprimat nemulțumirea față de decizia ANAF de a evacua clădirile în numai cinci zile.

"Ne-au spus că trebuie să evacuăm clădirea în cinci zile”, a spus Mihai Gâdea, directorul postului, în emisiunea „100 de minute” moderată de Sandra Stoicescu.

La rândul ei, moderatoarea a spus că ANAF face "o execuție, nu o executare”.