Care este gradul de implicare al bancilor in sprijinirea proiectelor cu finantare europeana? Ce solutii de co-finantare, pre-finantare si garantare pot oferi bancile romanesti? Care sunt dificultatile in accesarea fondurilor si implementarea proiectelor, si posibilele solutii? Florian Filat, directorul Bancpost de Programe ale Municipalitatilor, Entitatilor de Stat si Uniunii Europene, raspunde intrebarilor cititorilor EurActiv.ro si HotNews.ro.

Florian Filat are o experienta de peste 8 ani in domeniul proiectelor cu finantare europeana. In calitate de consultant, a fost implicat in pregatirea a peste 150 proiecte pe diferite programe de finantare atat pentru clienti privati cat si publici pe o varietate larga de domenii de la infrastructura, dezvoltarea afacerii pana la societate civila.

Timp de 4 ani, a fost managerul diviziei de consultanta din cadrul Mercury360 unde a implementat proiecte complexe de consultanta/asistenta tehnica pentru organisme guvernamentale promovand programele de finantare nerambursabila ale Uniunii Europene sau Guvernului Romaniei.

Din 2007, este managerul diviziei pentru Programe ale Municipalitatilor, Institutiilor de Stat si Uniunii Europene din cadrul Bancpost si este responsabil cu dezvoltarea activitatilor bancii in domeniul proiectelor derulate cu fonduri publice (guvernamentale sau ale UE).

Experienta ampla cu diferite categorii de clienti (companii, municipalitati, ministere, ONG-uri) din multiple perspective (consultanta, banca, autoritati) ii ofera o intelegere asupra oportunitatii fondurilor europene precum si a solutiilor de accesare si finantare a proiectelor.

 

Intrebarile cititorilor HotNews.ro / EurActiv.ro:

  • fonduri disponibile (Miercuri, 6 mai 2009, 20:46)

    Claudiu MINEA [anonim]  In anul 2009 vor exista fonduri nerambursabile disponibile pentru sectorul confectiilor? Concret, e vorba de o firma de confectii care doreste sa ii infiinteze un centru de proiectare si design pentru confectii textile (hard+soft pentru proiectare produse, pentru dezvoltare documentatie tehnica, pentru realizare diagrame de croire etc ).

Raspuns - Florian Filat: In functie componentele investitiei si valoare, proiectul se incadreaza pe 2 programe de finantare:

    - daca este vorba doar de soft + hard, atunci puteti sa aplicati la POS Competitivitate Axa 3, DMI 331 “Sprijin pentru sisteme TIC integrate si alte aplicatii electronice pentru afaceri”, la care sprijinul nerambursabil este de maxim 300.000 EUR (echivalent lei) si acopera 50-70% din valoarea proiectului. Relansarea programului pentru 2009 se asteapta in aceasta vara.

    - in cazul in care centrul de design necesita si lucrari de amenajare a cladirii si eventual echipamente mai complexe pentru testare, atunci proiectul s-ar putea incadra si la POS Competitivitate – Axa 1, Investitii mici (pana la 1.075.000 RON) sau mari (pana la 6.450.000). Apelul de propuneri s-a lansat ieri, iar proiectele se pot depune incepand cu 08.06.2009

Succes!

  • credite (Miercuri, 6 mai 2009, 19:47)

    Gigi [anonim] Buna seara,

    S-a anuntat de curand simplificarea procedurilor pentru obtinerea de fonduri de la buget/UE. Bancile vor face deasemenea un efort suplimentar in acest sens, de inlesnire in acordarea de cofinantari.

Raspuns - Florian Filat: Pentru proiecte europene, documentatia solicitata de banca se bazeaza in foarte mare masura pe documentatia solicitata de autoritati. Deci, o simplificare a documentatie pentru fondurile UE atrage dupa sine o simplificare a documentatiei de credit. Exista totusi o serie de documente care in general nu sunt cerute la aplicatiile pe fonduri UE si totusi banca le solicita pentru a face analiza de credit. Acestea sunt legate in principal de situatia financiara a companiei si garantiile aduse. In ceea ce priveste termenul de evaluare, avem in vedere scurtarea acestuia, prin introducerea unei evaluari preliminare (cu un raspuns de principiu daca creditul are sanse de aprobare si o oferta indicativa si), urmat de evaluarea propriu-zisa si aprobarea in comitetele de credit relevante.

  • Finantari fonduri europene (Joi, 7 mai 2009, 10:37)

    Ioan Radoi [anonim]

    Sunt proiecte care au semnat contractul de finantare si se plimba din banca in banca pentru a obtine un credit ca sa demareze proiectul, dar nimeni nu ii mai acorda. Sau daca ii acorda conditiile sunt atat de grele (dobanzi, garantii etc) incat nu mai poti duce proiectul la bun sfarsit. In acest fel se pierd banii europeni si bancile sunt raspunzatoare pentru rata mica de absorbtie. Cum comentati?

    Raspuns- Florian Filat: Pare deja un truism sa dai mereu vina pe criza financiara, dar adevarul este ca aceasta a afectat foarte serios atat bancile cat si companiile. Situatia s-a schimbat radical de la momentul la care potentialul beneficiar de finantare si-a elaborat proiectul: costurile echipamentelor au crescut datorita cresterii cursului de schimb, piata de desfacere s-a restrans, ratele de referinta ale dobanzilor au crescut foarte mult, dar, si mult mai important, este ca totul a devenit impredictibil. Ori in aceste conditii, chiar si pentru investitor este extrem de dificil sa ia decizia sa-si continue planurile de investitii. Iar pentru banca, riscul de credit este mult mai mare. In ultima instanta, banca isi plaseaza lichiditatea pe care o atrage catre diverse firme, dar in conditii controlate de risc. Cand vezi in fiecare zi cum clientii actuali au dificultati in a-si rambursa ratele la creditele contractate in trecut pentru proiecte deja implementate, este normal sa fii mai atent la finantarea unor proiecte noi. Totusi in aceasta perioada, au fost finantate proiecte, chiar daca nu la acelasi nivel cu perioada de dinaninte de octombrie 2008. Deci, cred ca exagerata opinia ca bancile sunt raspunzatoare pentru absorbtia redusa a fondurilor europene. Bancile au intr-adevar un rol important dar nu unicul.

  • Finantari Fonduri Europene 2 (Joi, 7 mai 2009, 10:39)

    Ioan Radoi [anonim]

    Am doua intrebari pe care as vrea sa le lamuresc:

    1. Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a putea lua un credit de co-finantare la un proiect UE? Cum poti sa convingi o banca pe perioada de criza sa te mai crediteze?

    2. Dobanda la un credit pentru un proiect UE este mai mica decat la un proiect obisnuit?

    Raspuns - Florian Filat : 1. Obtinerea fondurilor europene este conditionata de respectarea conditiilor impuse de catre Autoritati prin ghidul solicitantului. De regula, pe langa aceste conditii, in vederea acordarii unui credit pentru co-finantare/pre-finantare, banca solicita respectarea si a altor conditii cu specific bancar.

    Cu toate ca fiecare proiect de finantare se analizeaza de catre banca individual, cateva conditii minime sunt in general avute in vedere la aproape toate proiectele:

      *cifra de afaceri in crestere
      *lipsa de incidente CIP, CRB
       *profitul net pozitiv in anul anterior
       * existenta unor garantii suficiente pentru creditului contractat, dintr-o gama larga de garantii acceptate. Garantiile se discuta punctual de la caz la caz.
       *gradul de indatorare mai mic de o anumita limita
       *capacitatea de rambursare a creditului din proiectul finantat

    In aceasta perioada de criza, conditiile sunt ceva mai flexibile, de exemplu se pot accepta si companii cu incidente CIP, CRB care s-au inmultit foarte mult in ultima perioada. Doua elemente foarte importante le luam in calcul:

        *piata de desfacere. Compania trebuie sa demonstreze ca are unde sa-si vanda produsele si sa-si incaseze facturile
        *
    potentialul relatiei.

    Conteaza mai mult potentialul unei relatii dintre client si banca decat oportunitatea acordarii unui credit punctual. In acest sens, la Bancpost incercam sa ne orientam catre acele proiecte/companii cu care se poate face un parteneriat de termen lung pentru un pachet de servicii bancare (creditare, scrisori de garantie, operatiuni, depozite, operatiuni de trezorerie, factoring etc)

    2. Nu in mod necesar. Dobanda depinde de risc si in ciuda unei pareri destul de des intalnita, riscul unui proiect UE nu este in mod necesar mai mic decat la un proiect obisnuit. Dintr-o anumita perspectiva este chiar mai mare pentru ca, de exemplu, datorita nerespectarii unor conditii procedurale, grantul se poate cere inapoi sau cheltuielile se pot rambursa partial ceea ce afecteaza proiectul in ansamblu si capacitatea clientului de a rambursa creditul contractat la banca. Cerintele specifice ale contractului de grant fac de multe ori proiectul UE mai dificil de implementat decat un proiect obisnuit.

  • cofinantare (Miercuri, 6 mai 2009, 19:44)

    Mihai [anonim]  In cazul castigarii unui proiect de finantare fonduri UE in valoare de 300 mii EUR iar cofinantarea solicitata a acestuia este de 200 mii EUR, care sunt conditiile ca banca vs. sa-mi acorde acest imprumut si daca apreciati obtinerea acestuia a fi un proces greoi sau unul usor.

    RASPUNS - Florian Filat : Conditiile minime pe care de regula le cerem (pe langa cele specifice programului de finantare europeana) sunt: cifra de afaceri in crestere, fara incidente CIP si CRB (desi in perioada actuala se pot face exceptii), un grad de indatorare sub o anumita limita, o capacitate suficienta de a rambursa creditul in conditiile actuale de piata, plus garantii suficiente care sa acopere creditul luat + dobanzi si comisioane.
    In general, aprobarea unui credit pe fonduri europene nu este diferita semnificativ de aprobarea unui proiect normal, fara fonduri UE. Totusi, avand in vedere ca proiectul este aprobat deja de autoritati si are un anumit grad de maturitate la nivel de documentatie (plan de afaceri, avize etc), aplicatia de creditul bancar este mai simpla, deci intreg procesul va dura mai putin.
    In ceea ce priveste creditul pentru co-finantare, in cea mai mare parte a cazurilor, acesta ar trebui sa fie completat si de unul de prefinantare (pana cand cheltuielile sunt efectiv rambursate de catre autoritati), deci valoarea creditului necesar ar putea ajunge la 300.000 euro (200 pentru cofinantare, si 100 pentru prefinantare)

  • Garantare - Cosmin (07 Mai 2009 13:16)

    In ce masura se pot garanta creditele pentru proiecte din fonduri structurale cu investitia propriu-zisa?
    Care mai e situatia cu programul fermierul?
    Puteti explica mai pe intelesul tuturor formula de calcul pentru reducerea grantului in cazul accesarii programului fermierul?

    RASPUNS - Florian Filat :

1. In cazul proiectelor cu finantare din fonduri structurale, din pacate, investitia (teren, cladiri, echipamente) nu se poate aduce in garantie. Aceasta restrictie este bine de stiut de la bun inceput, pentru ca multi beneficiari au realizat surprinsi acest lucru dupa aprobarea grantului, fiind convinsi ca pot garanta creditul bancar cu investitia propriu-zisa. Cu alte cuvinte, beneficiarul trebuie sa dispuna de alte garantii (fie proprii, fie prin fonduri de garantare). Pe proiectele PNDR (inclusiv programul Fermierul), restrictia nu este valabila si investitia poate fi gajata.

2. Referitor la programul Fermierul, pentru proiecte de investitii, discutiile s-au purtat in jurul implicatiilor dobanzii subventionate asupra ajutorului de stat. Beneficiarul este sprijinit de 2 ori: o data prin grant (procent din proiect) si a doua oara printr-o dobanda subventionata (mai mica decat dobanda pietei). Aceste 2 forme de sprijin trebuie cumulate astfel incat impreuna sa nu depaseasca intensitatea maxima a sprijinului public stabilit pentru programul respectiv. De exemplu: proiect 1 mil EUR, grant 500.000, co-finantare 500.000. Beneficiarul doreste sa ia si un credit cu dobanda subventionata de la Fermierul, atunci subventia la dobanda + grantul trebuie sa fie mai mic decat 500.000 euro. Altfel spus, daca ia si credit 'Fermierul', grantul se va diminua cu subventia la dobanda. A durat destul pana s-a pus la punct metodologia de calcul a acestei subventii la dobanda in acord cu prevederile UE. In acest moment, metodologia, din cate am inteles este in faza finala de aprobare, dupa care se poate demara programul: bancile vor putea acorda credite cu dobanda subventionata. Teoretic si acum pot, dar este elementul de incertitudine in analiza capacitatii de rambursare: cat va fi de fapt grantul? Toate detaliile metodologiei se vor cunoaste in momentul aprobarii ei de catre MADR. Dar principiile mari sunt urmatoarele:
- in functie de detaliile creditului (suma, maturitate, perioada de gratie, etc) se vor genera doua grafice de rambursare:
1) unul cu dobanda Fermierul (care poate diferi de la banca la banca intr 4% si 5%). Aici va rezulta un cost total al creditului intins pe toata perioada de creditare.
2) al doilea cu o dobanda de referinta (formata dintr-o rata de referinta publicata de catre UE + o marja fixa). Aici va rezulta un alt cost total.
- in principiu, diferenta dintre ele este subventia la dobanda. Dar pentru un calcul acurat, ar trebui sa iei in considerare si valoarea in timp a banilor, adica nu poti aduna 100 lei de peste 1 luna cu 100 lei de peste 2 ani si sa obtii un total de 200. Se aplica o corectie (toate fluxurile viitoare se aduc in prezent, la momentul t0) cu o anumita rata de actualizare si se obtine o suma mai mica.
Toate acestea vor fi incluse intr-o macheta de calcul comuna intre partile implicate. Daca, de exemplu, din calcul, subventia la dobanda este 300.000 si grantul initial este de 500.000, beneficiarul va lua credit Fermierul si va incasa grantul de 200.000 (500.000-300.000). Cu cat perioada de creditare este mai mare, cu atat subventia la dobanda este mai mare.

In ultima instanta, beneficiarul va avea de ales intre (1) a plati rate mai mari (la dobanda pietei) si grant integral si (2) a plati rate mai mici (la dobanda subventionata) si grant mai mic. Sper sa fi fost suficient de clar.

  • Suma minima? (Miercuri, 6 mai 2009, 20:28)

    Popescu [anonim]

    Exista o suma minima care poate fi finantata?

    Spre exemplu, am in vedere o afacere necesitand un capital investitional de aproximativ 2000 EUR. Evident ca am toti banii, e o suma ridicola pentru o afacere, dar cata vreme pot recupera 35% din ei inca de la inceput, ar fi ilogic sa nu incerc sa obtin finantarea.

    Intrebarea este daca sunt eligibil la finantare pentru o astfel de suma minuscula in valoare absoluta, dar semnificativa in valoare relativa.

    >> Un comentariu colateral: este vorba de un start-up, si ma astept sa-mi amortizez investitia in aproximativ un an, adica estimez totalul *veniturilor* in urmatorul an la =~ 2000 EUR. Noul impozit feudal, pardon, forfetar, imi cere 500 EUR, fara sa intereseze nivelul *veniturilor*. Adica 25% din venituri, deci nici vorba de 16% "cota unica". Si daca am ghinion si *incasez* doar 500 EUR? Statul imi ia tot! 100% din venituri, nemernicii naibii.

    E matematica de clasa a 4-a ca pentru un minim de echitabilitate sau pur si simplu bun simt, cota forfetara de 500 EUR trebuia aplicata doar intreprinderilor care realizeaza *venituri* de peste 500 EUR / 16% = 3125 EUR.

    Asa ca finantarea europeana de 35% oricum nu ar fi pentru mine ci pentru feudalii locali, dar macar n-as da din buzunarul meu. 

    Raspuns- Florian Filat: Cateva observatii generale:

    - in cazul companiilor, pe niciunul dintre programe, finantarea nerambursabila nu ajunge la 100% din valoarea proiectului, deci nu va puteti recupera integral valoarea investitiei

    - exista in cazul investitiilor mici, limitari la nivelul sumei minime a proiectului (5000 euro pe programul destinat microintreprinderilor in mediul rural si 20.000 euro in cazul programului destinat microintreprinderilor in mediul urban din cadrul POR)

    - start-up-urile fara activitate sunt acceptate la finantare doar in cadrul programului pentru microintreprinderi din mediul rural – Masura 312. Eligibilitatea depinde si de codul CAEN al investitiei, pe care il puteti verifica aici  (ghidul este din 2008 dar probabil conditiile vor ramane aceleasi)

    - procentul de 35% la care faceti referire se refera la suma pe care o puteti primi in avans din grantul pe care il solicitati si nu la toata suma grantului. De exemplu: proiect 10.000 euro, grant 5.000 euro, avans 35% x 5000 = 1750 euro, diferenta de 3250 euro o primiti dupa ce efectuati investitia.

    Pentru a avea sanse, ar trebui sa verificati intai pe care dintre cele 2 programe destinate microintreprinderilor (rural sau urban) se incadreaza ideea de proiect si, in cazul in care indepliniti conditiile de eligibilitate, sa cresteti valoarea proiectului pana la valoarea minima acceptata.

  • fonduri nerambursabile
    CP (07 Mai 2009 13:36)

    De unde si cum/ in ce conditii se pot obtine fonduri nerambursabile pentru o ferma? Dar pentru o firma de cursuri de pregatire profesionala?

    Raspuns  Florian Filat - Fermele (vegetale si animale) sunt finantate pe masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" din cadrul PNDR. Mai multe informatii puteti gasi aici. Fondurile pot fi acordate atat pentru modernizare cat si pentru infiintarea unei ferme noi. Apelul de propuneri nu este inca deschis dar se asteapta lansarea in perioada urmatoare (deja este publicata varianta de consultare pe site, unde puteti gasi detalii cu privire la conditiile ce trebuie indeplinite si modalitatea de accesare).
    - Firma de cursuri profesionala ar putea fi eligibila la programul Dezvoltarea Resurselor Umane, cel mai probabil pe axele prioritate 2 si 3, dar va recomand sa studiati si axele 5 si 6 pentru ca sunt si activitati de formare care pot fi finantate. Detalii puteti gasi la
    www.fseromania.ro - proiecte stategice sau de grant. Pentru proiecte strategice, deja s-au lansat apeluri de propuneri iar pentru proiectele de grant se asteapta luna viitoare.
    - Pentru alte oportunitati de finantare UE puteti verifica si un instrument de informare online dezvoltat de catre Bancpost la fonduriue.bancpost.ro, care va permite sa cautati oportunitati pe criterii multiple (tip beneficiar, domeniu de interes, suma etc). In urma cautarii primiti o lista filtrata cu oportunitati si o fisa sintetica de prezentare.

  • Ioana Morovan - moderator: Va rugam sa ne spuneti cate ceva si despre proiectele finantate de BancPost, ca sprijin pentru asigurarea cofinantarii proprii, in urma selectiei pentru programele cu fonduri structurale. Cum s-a desfasurat activitatea de finantare in ultimul an?

Raspuns- Florian Filat: Pe scurt, mai prost decat ne asteptam in 2007, dar totusi bine, tinand cont de contextul ultimului an. Pana in prezent, am finantat mai multe proiecte care beneficiaza de sprijin nerambursabil de la UE, care se afla deja in faza de implementare. Domeniile acoperite variaza de la industria prelucratoare, industria alimentara pana la agricultura. Dinamica solicitarilor de credit a urmat dinamicii evaluarii proiectelor sau semnarii contractelor de finantare nerambursabila de catre Autoritatile de Management. Cele mai multe proiecte au venit de la beneficiari de FEADR sau POS Competitivitate.
Avand in vedere ca in primavara lui 2009, s-au semnat foarte multe contracte de finantare pentru companii, acest lucru s-a reflectat imediat si in dinamica co-finantarilor si cred ca acest trend se va mentine. Deja am facut un efort suplimentar, prin contractarea unei linii de finantare de la Banca Europeana de Investitii in valoare de 80 milioane EUR, pentru creditarea IMM-urilor pe termen mediu si lung. Intentionam ca aceasta linie sa o utilizam in mare parte pentru co-finantarea sau pre-finantarea proiectelor europene, la dobanzi mai mici decat cele practicate in mod obisnuit de banca. Suntem in faza finala de contractare a liniei si estimez ca din vara, fondurile BEI vor fi disponibile IMM-urilor, prin intermediul retelei Bancpost.

  • fonduri UE
    Adriana (07 Mai 2009 11:04):Credeti ca daca Romania ar fi optat pentru o gestiune "mai" descentralizata a fondurilor structurale, ar fi fost mai facila accesarea acestora ? Daca da, de ce nu s-a stabilit ca autoritatile de gestiune sa fie colectivitatile locale ? Democratie locala insuficient dezvoltata ? Lipsa de competenta a alesilor locali ?

Va multumesc.

Raspuns - Florian Filat : In acest moment, pentru anumite programe, exista deja un nivel relativ ridicat de descentralizare (la nivelul regiunilor). O gestiune mai descentralizata ar fi insemnat probabil ca acest lucru sa aiba loc la nivelul comunitatii locale. Dar utilizarea fondurilor europene trebuie sa se faca printr-un sistem integrat (institutii, proceduri etc) care sa fie primeasca acreditarea in prealabil de la Comisia Europeana. Nu cred ca aceasta acreditare ar fi fost practic posibila pentru comunitatile locale. Este adevarat ca la nivelul comunitatii sunt cunoscute cel mai bine nevoile si modalitatile optime de rezolvare a acestora, dar, nu cred ca, pentru moment, descentralizarea gestiunii fondurilor poate cobori pana la nivel de comunitate. Comunitatile oricum pot avea un rol foarte important in accesarea fondurilor prin participare la definirea si elaborarea proiectelor (in cazul unor anumite programe acest proces participativ este obligatoriu).

  • Conditii eligibilitate
    Ionut Gheorghiu (07 Mai 2009 14:38)
    Vreau sa infiintez o firma pentru accesarea unor fonduri europene (reciclare deseuri). Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a avea acces la creditare in cazul in care proiectul se aproba? Multumesc

    Raspuns- Florian Filat: Un start-up este intotdeauna mai dificil de finantat de catre orice banca, pentru ca nu are istorie. Iar istoria este importanta pentru ca pune premisele pentru viitor. Daca o companie a reusit sa obtina anumite rezultate in trecut atunci gradul de confort al bancii ca le va obtine si in viitor este mai mare. Altfel, trebuie sa iei in considerare experienta investitorului in managementul unor afaceri (de acelasi tip sau nu). Daca nici compania nu are experienta si nici investitorul atunci depinde foarte mult de proiect. Sunt sanse, dar mai mici. In astfel de situatii, o posibila solutie este implicarea in proiect a unor companii mai puternice care o pot sustine daca este nevoie (managerial, tehnic sau financiar).
    Pe scurt, ce conteaza este:
    - planul de afaceri al companiei (trebuie sa fie cat mai solid)
    - cash flow-urile estimate (cat mai realiste in noul context al pietei si tinand cont si de costurile financiare, de regula, mai ridicate in cazul unui start-up)
    - calitatea managamentului si actionarilor (experienta anterioara sau sustinere)
    - garantiile: proprii sau prin fonduri de garantare (trebuie avut in vedere ca, in cazul start-up-urilor, comisionul de garantare este mai mare decat in cazul unor companii cu experienta)
  • obtinere fonduri
    Popescu Elena (07 Mai 2009 12:15)

    As dori sa deschid un centru de reformare profesionala in Cluj-Napoca. Am experienta ca formator si diplomele necesare, dar nu am posibilitati financiare. Care sunt pasii pe care ar trebui sa-i fac pentru a obtine o finantare si ce sanse sunt in a obtine aceste fonduri?
    Va multumesc

    Raspuns- Florian Filat: In primul rand, as vrea sa precizez faptul ca fondurile europene nu sunt disponibile persoanelor fizice, deci trebuie sa va constituiti ca si companie sau, chiar mai bine, ONG. Programul pe care v-ati incadra pentru centrul de reformare profesionala este Dezvoltarea Resurselor Umane - Axa 2 sau Axa 3. Detalii gasiti la www.fseromania.ro. In cazul organizatiilor start-up, este obligatoriu sa aveti parteneri care sa demonstreze experienta (la nivel de organizatie) si resurse materiale si financiare. Nu este suficienta experienta Dvs. individuala. Solicitarea de fonduri o veti face astfel intr-un consortiu dintre organizatia Dvs. si celelalte organizatii partenere (va trebui de asemenea sa va definiti rolurile si responsabilitatile in cadrul parteneriatului). Apoi trebuie sa elaborati un proiect conform instructiunilor din ghidul aplicantului de la programul pe care va hotarati sa aplicati (in functie de obiectivele proiectului Dvs). Proiectul il puteti redacta fie singura, fie apeland la un consultant; dar avand in vedere ca exista multe chichite, recomandarea mea ar fi contactati o firma de consultanta specializata, cu experienta pe proiecte de resurse umane (in Cluj exista destule). Sansele de aprobare depind de calitatea parteneriatului si cat de bine este pregatit si scris proiectul de finantare. Intotdeauna la o organizatie noua este mai greu, dar nu imposibil.