Comisia Europeana a publicat previziunile economice de primavara potrivit carora redresarea progresiva a economiei UE tinde sa se confirme, deoarece previziunile pentru 2011 sunt ceva mai bune decat prognoza din toamna. Se preconizeaza ca PIB-ul va creste cu aproximativ 1,75% anul acesta si cu aproape 2% in 2012. Aceasta perspectiva este sustinuta de previziuni mai bune pentru economia mondiala si de starea de spirit generala optimista la nivelul intreprinderilor din UE.

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat: „Principalul mesaj al previziunilor noastre este ca redresarea economica a Europei este solida si continua in ciuda unor evenimente perturbatoare si tensiuni externe de data recenta de pe piata datoriilor suverane. Deficitele publice sunt clar in scadere. Este crucial in momentul de fata sa se consolideze aceste tendinte de crestere si de consolidare si sa se asigure de asemenea rezultate concrete in termeni de locuri de munca mai numeroase si mai bune. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de o consolidare bugetara continua si de o punere in aplicare ferma a reformelor structurale pentru crearea de locuri de munca si ameliorarea competitivitatii economiilor noastre.”

Redresarea economica isi mentine ritmul

Redresarea economica a UE continua sa progreseze, in ciuda vulnerabilitatilor persistente pe pietele financiare si a unui mediu extern care a devenit mai dificil. Redresarea se extinde si, potrivit estimarilor, va continua in acest sens in 2011, inscriindu-se in linii mari in previziunile din toamna trecuta. Investitiile in echipamente tind sa creasca considerabil anul acesta, fiind sprijinite de o revizuire in sens ascendent a cresterii exporturilor. Investitiile in sectorul constructiilor, dimpotriva, vor continua sa scada, reflectand ajustarile care au loc in prezent in mai multe state membre, potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Totodata, se estimeaza ca consumul privat va creste usor anul acesta in UE, iar revenirea sa progresiva trebuie sprijinita ulterior prin imbunatatirea treptata a conditiilor de pe piata muncii, prin cresterea moderata a veniturilor si prin rate mai reduse de economii. Cu toate acestea, ratele mai ridicate ale inflatiei au incetinit oarecum ritmul acestei consolidari progresive fata de previziunile din toamna. De asemenea, procesul de scadere a nivelului de indatorare, aflat inca in curs, in sectorul intreprinderilor si in gospodarii, cresterea aversiunii fata de risc si impactul consolidarii bugetare tind sa influenteze pe termen scurt cheltuielile de capital si pe cele ale consumatorilor.

Dupa cum se intampla de obicei in cazul redresarilor dupa crize financiare profunde, se asteapta ca relansarea economica a UE sa fie mai timida decat cele anterioare, desi odata cu consolidarea treptata a cresterii cererii interne din sectorul privat, redresarea se va autoalimenta din ce in ce mai mult. In ceea ce priveste mediile anuale, se estimeaza ca cresterea PIB-ului se va accelera treptat de la putin peste 1,5% in zona euro si 1,75% in UE in acest an la aproximativ 2% in ambele regiuni in 2012. Cifrele din 2011 sunt usor mai ridicate decat s-a preconizat in previziunile cuprinzatoare anterioare din toamna trecuta.
 
 Evolutii diferite de la un stat membru la altul

Imaginea de ansamblu mascheaza diferentele pronuntate existente intre evolutiile de la nivelul statelor membre. Unele tari, in special Germania, dar si unele economii de mai mici dimensiuni, orientate catre export, au inregistrat o relansare puternica a activitatii, in timp ce altele, mai ales unele tari periferice, raman in urma. Se asteapta ca ritmul redresarii economice in UE sa inregistreze in continuare diferente.

Corectia aflata in curs a dezechilibrelor din cadrul UE va continua in perioada analizata in previziuni. Ajustarea este cea mai pronuntata in tarile in care deficitele au fost foarte mari la declansarea crizei, in mare parte din cauza reducerii consumului. i unele surplusuri structural ridicate de cont curent par sa scada progresiv sub efectul unei cereri interne mai mari si al importurilor dinamice.
 
 Se intrevede o redresare mai degraba caracterizata de lipsa de locuri de munca, insa finantele publice continua sa se amelioreze

Situatia de pe pietele europene ale muncii ramane variata, rata somajului atingand de la 4-5% in arile de Jos si Austria la 1721% in Spania si tarile baltice. Rata de ocupare a fortei de munca in UE a crescut usor in ultimul trimestru din 2010, ca efect al imbunatatirii situatiei din toate sectoarele, cu exceptia industriei si a constructiilor. Avand in vedere decalajul obisnuit dintre cresterea productiei si cea a ocuparii fortei de munca, se estimeaza o crestere modesta a celei din urma in ambele regiuni anul acesta. Previziunile privind somajul includ o scadere de aproximativ 1,5 de punct procentual in perioada analizata in previziuni in ambele regiuni. Cu toate acestea, desi din toamna s-a inregistrat o usoara tendinta pozitiva, relansarea ramane, in perspectiva, mai degraba caracterizata de lipsa de locuri de munca.

Finantele publice au inceput sa se amelioreze anul trecut. Datorita cresterii mai intense si a incheierii perioadei de aplicare a masurilor temporare de stimulare, se preconizeaza ca deficitul public general in UE va scadea de la aproximativ 6,5% din PIB in 2010 la aproximativ 4% in 2011 si la aproxiamtiv 3% in 2012, urmand un parcurs similar, in linii mari, insa la un nivel ceva mai scazut, pentru zona euro. Perspectiva este usor mai favorabila decat cea anuntata in previziunile din toamna. In ambele zone, reducerea cheltuielilor reprezinta cel mai important aspect al ajustarii. Gradul de indatorare, insa, ramane pe o curba ascendenta in perioada analizata in previziuni, ajungand la circa 83% din PIB in UE si la 88% in zona euro pana in 2012. 

Inflatia va creste

Inflatia destul de ridicata a preturilor de consum este prezenta in previziunile pentru ambele zone, UE si euro, pentru perioada urmatoare, desi este mult mai scazuta fata de varful atins in 2008. Provocata in principal de inflatia mai mare a preturilor la energie, se estimeaza ca inflatia IAPC va atinge o medie de aproape 3% in UE si 2,5% in zona euro in acest an, pentru ca in 2012 sa scada la aproximativ 2% si, respectiv, 1,3%. Se preconizeaza ca, in contextul unei economii inca destul de slabe, cresterea salariilor si inflatia subiacenta vor fi mentinute sub control, ceea ce ar compensa partial cresterile estimate ale preturilor la energie si la produsele de baza.
 
 Riscurile pentru crestere persista intr-un context de nesiguranta crescanda

Schimbarile politice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, precum si consecintele economice negative ale cutremurului si tsunamiului din Japonia au sporit gradul de incertitudine si reprezinta riscuri pentru activitatea economica mondiala, putand duce la o inflatie mai mare la nivel international si la o crestere mai lenta decat cele prevazute in scenariul de baza.

Pietele financiare, in special unele segmente ale pietei obligatiunilor suverane, raman vulnerabile, neputand fi total excluse unele circuite de feedback negativ. Sunt prezente si riscuri produse de tensiunile de pe pietele schimbului valutar

Printre ipotezele favorabile, cresterea mondiala mai puternica decat s-a estimat, ca urmare a unei cereri interne mai dinamice pe pietele emergente, ar putea stimula si mai mult cresterea exporturilor UE. Pe plan intern, orientarea cresterii PIB-ului UE catre cererea interna s-ar putea dovedi mai solida decat s-a estimat in previziuni datorita, de exemplu, faptului ca piata muncii ar putea produce surprize pozitive. De asemenea, dinamismul economiei germane ar putea avea efecte mai intense decat s-a estimat asupra altor state membre.

In ansamblu, balanta riscurilor pentru cresterea economica prezentata in aceasta prognoza prezinta in mod clar tendinte negative.

Raportul Eurostat: Majoritatea economiilor din statele UE isi revin din recesiune, mai putin Grecia si Portugalia

Economiile Greciei si Portugaliei sunt singurele din Uniunea Europeana care sunt pe minus in primul trimestru din 2011, potrivit Eurostat. Romania a inregistrat o crestere de 0,3%.

Estonia a inregistrat cea mai mare crestere -8%, urmata de Lituania -6,8%.

Economia Germaniei a crescut cu 4,8%, iar cea a Frantei cu 3%, se mai arata in comunicatul Eurostat atasat articolului.

Pentru ca o economie sa iasa tehnic din recesiune este nevoie ca PIB-ul sa creasca in doua trimestre consecutiv. In trimestrul patru din 2010, fata de precedentele trei luni, PIB a inregistrat o crestere usoara, de 0,1%.



" />

de I.B.