A inceput conferinta "Adoptarea Euro in 2015: beneficii si vulnerabilitati - Masa rotunda organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Va fi Romania pregatita sa adopte moneda euro in 2015 sau nu? Ce implica adoptarea monedei euro? Care sunt beneficiile si care sunt riscurile adoptarii monedei europene?
EurActiv.ro face LIVE TEXT de la conferinta

Leonard Orban, consilier prezidential

Romania a ramas in urma in ceea ce priveste reformele structurale pentru aderarea la Euro si nu indeplineste majoritatea criteriilor pentru aderarea la Euro.

Romania a aderat la Pactul Euro Plus si ar trebui sa adopte masurile necesare, care ar fi benefice pentru Romania - precum combaterea evaziunii fiscale si altele.

Usile zonei Euro raman deschise. Aderarea la zona Euro va aduce si anumite probleme, limitari, pentru economia romaneasca dar si beneficii. Aceea a situarii in zona nucleului dur al deciziilor europene pe domeniul economic.

Adrian Vasilescu, Consilier Guvernator BNR

Termenul de adoptare a Euro pentru anul 2015 a fost stabilit de Banca Nationala. Noi am spus 2015 dar asta nu inseamna 1 ianuarie 2015. Sunt doi pasi importanti de facut pana atunci. Sa intram in zona tampon, camera de asteptare a zonei Euro, apoi sa mai treaca inca doi ani pentru a primi aprobarea de intrare in zona Euro.

In zona Euro se intra cu bilet. Noi nu avem bilet, ci doar intentia de a cumpara biletul.

Raspunsul la intrebarea "daca suntem pregatiti sa intram in zona Euro in 2015" din punctul meu de vedere este ca nu. Au fost si alte situatii in istorie in care nu am fost pregatiti dar in timp si cu ajutorul prietenilor am devenit pregatiti. Daca in 2015 vom primi biletul de intrare dar vom adera in 2016, nu va fi o problema. Intrebarea este "de ce sa ne grabim". Ceea ce ar fi important pentru Romania este ca ar face parte dintr-un grup select.

Polonia si Romania, doua tari care urmeaza sa intre in zona Euro, au cateva caracteristici specifice. Polonia a declarat ca se pregateste sa intre, dar nu a stabilit o data. Noi trebuie sa ramanem alaturi de Polonia in acest proces de aderare.

Ionut Dumitru, Presedinte, Consiliul Fiscal

Cehia, Polonia, chiar daca nu au tinte stabilite, ei au facut multe studii pentru a vedea costurile si beneficiile acestei aderari. Acest lucru ar trebui sa-l faca si Romania. Ministerul Finantelor ar trebui sa se implice mai mult in acest proces.

Dezavantajul major pe care aderarea il aduce este pierderea politicii monetare. Lucrul aceste poate aduce anumite riscuri daca tara nu este pregatita. Pot aparea asa numitele socuri asimetrice.

Romania in acest moment respecta doar criteriul datoriei publice. Cele mai mari probleme sunt la nivelul inflatiei. Avem cea mai mare inflatie din Europa si acest lucru ar putea continua si in viitor. Deficitul bugetar este inca foarte mare.

Suntem o tara saraca. Romania are nevoie de o crestere economica mult mai rapida decat a zonei Euro. Pana in prezent, cea mai saraca tara care a intrat in UE a fost Estonia, cu un PIB de aproximativ 60% din media europeana. In prezent, PIB-ul in Romania este de aproximativ 46% din PIB-ul UE. Ca atare, am fi cea mai saraca tara care adera la zona Euro pana in prezent.

Romania este cam cu doua semestre intarziere in corelarea ciculurilor economice.

Romania are mai multe slabiciuni structurale care trebuie rezolvate. In primul rand agricultura. Agricultura noastra se face cu dimensiuni agricole foarte mici. Suprafetele agricole trebuie comasate pentru a eficientiza agricultura in Romania.

Ingredientele necesare pentru a putea dera la zona Euro sunt: (1) trebuie sa ne axam pe cresterea competitivitatii, (2) politici publice coerente, (3) disponibilitatea zonei Eurode a primi noi state (4) agenda pentru reforme structurale. Romania are probleme in infrastructura, educatie, energie, combaterea coruptiei etc., care trebuie rezolvate pentru a avea o economie competitiva.

Amanarea aderarii la zona Euro ar scadea motivatia pentru implementarea reformelor structurale. Stabilirea tintelor este importanta. Este important sa fim ambitiosi si nu sa ne relaxam. Avem nevoie majora de reforme structurale.

Mihai Ionescu, Presedinte, Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor

Aderarea la zona Euro este o problema care trebuie sa framante toata societatea, nu numai stakeholderii in domeniu.

In lunile martie si aprilie cand a leul a cunoscut o apreciere toti exportatorii romani au suferit pierderi. Ca atare, daca ar trebui sa raspunda la intrebarea "trebuie Romania sa adere la zona Euro", exportatorii ar raspunde da.

Romania trebuie sa reuseasca sa iasa din aceast con de izolare si sa isi pastreze tintele propuse pentru aderarea la zona Euro.

Aderarea la zona Euro nu este doar un proces tehnic, ci si unul politic.

Atata timp cat cursul a fost stabil in ultimiii doi ani, noi ne-am simtit ca membrii a zonei Euro. Si Romania a cunoscut o crestere economica extraordinara in aceasta perioada. Stabilitatea cursului este foarte importanta.

Exportul nu este subventionat. Orice joc al cursului il streseaza pe exportator si il pune in pozitia de a fi ezitant in momentul in care incheie un contract.

Din analizele facute asupra statelor care au derat la zona Euro, volumul schimburilor comerciale a unei tari abia iesite din zona extra euro si intrate in zona Euro se dubleaza.

Laurian Lungu, Managing Partner, Macroanalitica

Personal, cred ca ideea de a avea o data stabilita pentru a adera la Euro, este o idee perimata. Nu vad cum stabilirarea unei tinte poate motiva reformele. Mai degraba aderarea la Pact ar impulsiona aceste reforme.

Aderarea la zona Euro inseamna sa renuntam la independenta politicii monetare. Ca sa reactionezi la socuri ai nevoie de politici monetare si ficale. Romania nu va mai putea reactiona la aceste socuri. In zona Euro, politica economica a UE se realizeaza in concordanta cu economia Germaniei si a Frantei. Politica BCE nu va fi in sincron cu conditiile care ar fi potrivite pentru economia Romaniei.

Pe langa factorii structurali, Romania are problema inflatiei. La ura actuala avem nevoie de o rata a dobanzii mult mai mare decat cea a UE. In aceste conditii, inflatia ar scapa de sub control.

Nu poti sa intri in zona Euro atata timp cat economia nu este echilibrata. Aceasta criza a reprezentat o oportunitate pentru a avea o alta abordare cu privire la aderarea Euro. Neputand sa adopte politici monetare si fiscale nationale, adoptarea Euro nu trebuie sa fie un obiectiv in sine. Vom suferi multe socuri daca nu vom fi pregatiti sa aderam. Irlanda etc. Cehia si Polonia prefera sa amane aderarea la Euro in prezent.

Cristian Paun, Director Executiv, Societatea Romana de Economie

Romania e obisnuita sa printeze bani.

Cauzele inflatiei nu sunt structurale ci monetare.

Refroma structurala inseamna mai mult privat decat public. Mai putina interventie si control a statului. Pe parte de covergenta reala, Guvernul poate face foarte putin. NU poti sa cresti peste noapte comptetitivitate, PIB-ul. Trebuie sa dai mai multe sanse pietei libera. Asa cum se intampla in Franta si Germania. Trebuie regandita piata fiscala in Romania. In prezent, politica fiscala a Romaniei este un picior dat in fundul pietei libere.

Adrian Vasilescu, Consilier Guvernator BNR

Cauzele inflatiei sunt structurale. Daca ne uitam ce se intapmpla acum, cand curba consumului este negativa, este clar ca cererea de consum scade. Si in aceste conditii nu mai poti sa acuzi politica monetara ca stimuleaza cererea si cauzeaza inflatia. Din 2009 incoace creste numai cu 3% in date nominale, dar in date reale scade cu 4%. Trei lucruri sau intamplat in 2010. In ianuarie inflatia a crescut inflatia cu una saizeci si ceva unconditia in care acciza la tigari si combustibil a determinat aceasta crestere. Cauzele au fost tot fiscale. In februarie inflatia a intrat in coridorul de tintire. In iulie a crescut cu 5% TVA-ul, determinand din nou o crestere a inflatiei.

Ilie Serbanescu, Vicepresedinte, Societatea Romana de Economie.

Daca Romania ar intra in zona Euro in prezent, risca sa piarda peste 300.000, 400.000 agenti economici.

Inflatia are si o problema monetara. BNR nu isi asuma responsabilitatea. Si daca in ultimii doi ani masurile au fost fiscal bugetare, s-a intamplat datorita disponibilitatii Guvernului de a-si asuma aceste masuri. Dar nu este suficient. Masurile de austeritate vor fi probabil urmate de alte masuri de austeriate.

Libocor Florian, Economis sef

Ceea ce avem nevoie nu este neaparat stabilitatea preturilor, ci increderea. Fara incredere nu se poate construi nimic. Ceea ce s-a intmplat la noi in ultimul timp este o depreciere a incredere. Este pacat ca din exterior sa avem rapoarte pozitive asupra situatiei economice, iar in interior sa avem aceasta neincredere. Pacata ca nu suntem mai uniti.

Ionut Dumitru, Presedinte, Consiliul Fiscal

Avem nevoie de mult mai multe dezbateri pentru a intelege ce inseamna adoptarea Euro. Romanii nu prea inteleg despre ce este vorba. Trebuie sa stim la ce ne ancoram, care sunt plusurile si minusurile. Avem nevoie urgent de un studiu oficial, foarte elaborat, care sa cuantifice impactul acestei aderari la Euro, sa vedem experienta altora.

 Conferinta s-a incheiat. Transmisia live a fost asigurata de catre EurActiv.ro si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Download fișiere