Marile banci germane expuse la titlurile de stat pentru datoria suverana a Greciei cer guvernelor europene mai multe garantii si stimulente pentru a participa la refinantarea datoriei, potrivit EurActiv. Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut zilele trecute creditorilor privati sa ajute la usurarea crizei datoriilor Greciei.
UPDATE: Guvernul grec a obtinut in noaptea de marti spre miercuri votul de incredere al Parlamentului, necesar pentru lansarea noului plan de austeritate, cu 155 de voturi pentru din 300, conform presedintelui Parlamentului, citat de AFP.

Federatia Bancara Germana a emis pe 20 iunie o declaratie cerand stimulente mai bune inainte ca bancile expuse sa fie solicitate sa extinda perioada de achitare a obligatiunilor suverane ale Greciei, fara a include alte clauze.

Reactia bancilor vine ca urmare a unui acord politic intre ministrii de finante ai UE care incurajeaza bancile care detin obligatiuni greacesti cu termen de rambursare in urmatorii trei ani sa-si prelungeasca expunerea si sa cumpare obligatiuni cu o scadenta mai mare.

Planul, numit "Viena plus" construit pe modelul initiativei de la Viena din 2009, a determinat o reactie foarte vehementa a bancilor din Germania care, alaturi de cele franceze, sunt cele mai expuse la obligatiunile suverane grecesti. Un astfel de plan este vazut ca piatra de temelie pentru orice nou pachet de asistenta financiara pentru salvarea Greciei.

Conform unui studiu realizat de banca britanica Barclays, 95% din datoria Greciei este detinuta in cadrul zonei euro de bancile europene.

Surse de la Bruxelles indica faptul ca numai bancile foarte mari vor fi chemate la "participare voluntara" si ca "nu exista nici un motiv pentru fondurile speculative ca sa fie de acord".

Specialistii din piata avertizeaza insa in legatura cu riscul ca titlurile de stat grecesti vor migra la fondurile speculative si fondurile de capital privat in incercarea de a evita o prelungire a datoriei.

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut zilele trecute creditorilor privati sa ajute la usurarea crizei datoriilor Greciei. Ea s-a intalnit vineri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy si cei doi lideri au cazut de acord ca orice implicare a sectorului privat trebuie sa fie "voluntara", nu obligatorie. Merkel si Sarkozy s-au intalnit la Berlin dupa ce guvernele lor si-au exprimat public dezacordul pe tema implicarii investitorilor privati in rezolvarea crizei indatorarii din Grecia.

Ministrii Finantelor din Zona Euro au oferit luni doua saptamani Greciei pentru a adopta un nou plan de austeritate daca doresc sa obtina noi finantari, de care tara are nevoie disperata pentru a evita un faliment care ar provoca o unda de soc mondiala.

de Ionut Baias