Proiecte cu valori intre 10.000 de euro si pana la peste un milion de euro, incluse in diferite componente ale Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Competitivitatii Economice (POS CCE) gestionat de Ministerul Economiei au fost afectate de fraude, potrivit unei antologii prezentate de catre Departamentul de Lupta Antifrauda la o conferinta recenta. Principala metoda folosita de intreprinzatori consta falsificarea mai multor tipuri de documente: certificate fiscale, scrisori de garantie bancara etc. Achizitiile de bunuri/utilaje din cadrul proiectelor nu au scapat nici ele de inventivitatea intreprinzatorilor.

Ioana Morovan

Echipa de control care a vizitat un proiect de 6.000.000 RON a constatat ca "nu au fost respectate etapele procedurii de achizitie, intrucat nu a fost elaborata documentatia de atribuire, nu a publicat anuntul de intentie intr-un ziar national/local si nu a transmis invitatii de participare la cel putin 3 potentiali ofertanti si ca achizitiile pentru realizarea primului obiectiv s-au facut prin atribuire directa." - acestea reprezentand numai o mica parte din problemele acestui proiect. In continuare, reprezentantii companiei au mintit in legatura cu prezenta in institutia gazda a directorului de proiect.

In Raportul intocmit in urma unei vizite pe teren, la un alt proiect, echipa de monitorizare a mentionat: << "toate utilajele achizitionate au un aspect invechit si/sau semne de uzura care sugereaza faptul ca sunt echipamente second hand, neeligibile in cadrul proiectului", "unele dintre utilaje sunt revopsite desi au fost achizitionate in 2011", "noua sectie de productie realizata prin proiect este la un stadiu nefunctional, unde cel putin pe moment nu se produce/repara nici un produs", "la momentul actual avem doar o hala aproape goala, cu exceptia celor 4 utilaje achizitionate prin proiect si unde nu produce nimeni nimic". >>

Acestea sunt numai doua din cele 19 cazuri prezentate intr-un “compendiu" realizat de catre Departamentul de Lupta Antifrauda, cu proiecte investigate in anii anteriori, si prezentat cu ocazia conferintei anuale a POS CCE (vezi toate cazurile prezentate de DLAF in documentul atasat).

"Fals si uz de fals", "nerespectarea achizitiilor publice" sunt vulnerabilitatile identificate la majoritatea proiectelor mentionate.

Potrivit raportului anual 2011 al Departamentului de Lupta Antifrauda, anul trecut actiunile de control au vizat sapte proiecte din cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice. Raportul anual poate fi consultat aici.

Proiectele investigate in cazul carora au existat trimiteri in judecata, in anul 2012, se gasesc aici.