Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Managementul defectuos al unității a băgat în carantină tot municipiul.

”Având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, președintele Klaus Iohannis a retras Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava”, anunță Administrația Prezidențială.


Spitalul de Urgență din Suceava a atras mai multe milioane de euro de la Comisia Europeană pentru extindere, modernizare și dotare. 

Conducerea spitalului a luat o serie de decizii care au dus săptămâna trecută la închderea pentru 48 de ore a unității pentru dezinfectare, după ce zeci de medici și asistente au fost infectate. Bucureștiul a decis carantinarea municipiului Suceava după ce a constatat că circa 600 de cazuri confirmate de COVID-19 erau din Suceava. De asemenea, circa 35% din totalul persoanelor decedate sunt din Suceava. 

Managerul Vasile Rîmbu, un apropiat al președintelui CJ Suceava Gheorghe Flutur, a fost demis, iar șefa DSP Suceava, Silvia Boliacu, a demisionat.

Procurorii au deschis un dosar penal și au constatat că au fost făcute teste cu prioritate unor persoane care nu aveau neapărat nevoie de ele, în timp ce probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost înaintate către laboratoare specializate.