Miniștrii au depus sâmbătă jurământul la Cotroceni în condiții speciale. După jurământ, președintele Klaus Iohannis a declarat stare de urgență.

UPDATE 

  • apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlament, s-a transmis un mesaj de unitate
  • partidele au înțeles greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare
  • prima prioritate: continuarea luptei împotrova epidemiei de coronavirus
  • guvernul e guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză
  • vom continua această luptă, noul guvern și cu mine ne vom dedica toate energiile, 100% pentru a gestiona eficient această criză și apoi pentru a guverna foarte bine pentru români.

”Dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine - dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români! Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților. Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice. Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu. Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități. Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii de vârstă școlară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinților, în condiții speciale, când școala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii”.


  • e foarte important ca măsurile să fie luate la timp, să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare.

 ”Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”.

+++

După votul din Parlament, miniștrii au depus sâmbătă seara la Palatul Cotroceni jurământul.

Prim-ministrul și miniștrii au venit unul câte unul în fața președintelui, la intervale de timp prestabilite, care au permis aplicarea măsurilor de dezinfecție a suprafețelor, precum și evitarea contactului unii cu ceilalți.

Toți miniștrii au purtat mască.

La ceremonie nu participă alți invitați sau jurnaliști.