Prevederea ca subcontractorii cu mai puțin de 5% din valoarea contractului să poată fi nedeclarați a fost eliminată din Legea achizițiilor clasice, în varianta finală a Guvernului. Vezi în siteză toate noutățile din legile care pleacă în Parlament.

Roxana Mînzatu, Președintele Agenției Naționale de Achiziții Publice a spus într-un interviu acordat EurActiv.ro că posibilitatea ca subcontractorii ce dețin mai puțin de 5% din valoare unui contract și nu vizează „activități esențiale” nu a fost păstrată în varianta finală a Legii achizițiilor clasice. 

EurActiv.ro a semnalat încă din luna august, la observația expertului Sorin Fusea că „Această excepție deschide practic o portiță pentru sifonarea banilor publici”. Unii oficiali au explicat ulterior, la solicitarea EurActiv că s-a introdus această facilitate la semnalele pieței și au menționat caracterul „neimportant” al acestor contracte față de obiectul principal al achiziției.EurActiv.ro a semnalat încă din luna august, la observația expertului Sorin Fusea că „Această excepție deschide practic o portiță pentru sifonarea banilor publici”. 

Cele patru legi care compun noua legislație a achizițiilor publice, ce trebuie să intre în vigoare începând de la 1 ianuarie 2016 au fost adoptate de Guvern în variantă finală și vor intra în dezbaterea Parlamentului.

Multe dintre doleanțele exprimate de experții din piață vor fi abordate în legislația secundară: norme de aplicare și ghiduri cu îndrumări, a mai spus Roxana Mânzatu pentru EurActiv.

Mai multe informații oferite de Președintele ANAP despre nooua legislație, în interviul acordat EurActiv.ro - aici.

Modificările în sistemul de achiziții publice și modificarea legislației au fost anunțate de Ministrul Eugen Teodorovici încă din primăvara anului 2014. A fost necesar mai bine de un an și jumătate pentru a fi adoptate de Guvern în varianta finală.