Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri că cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate, cele 8.500 de probe prelevate de ANSVSA dovedind acest lucru.

Ministrul Daea a declarat că Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor veghează în permanență asupra calității produselor care intră pe teritoriul României.

"Am vorbit aseară cu președintele Autorității Sanitar Veterinare. Spunea că cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat în România, toate aceste probe nu au prezentat depășiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman și consumului de furaje. Autoritatea urmărește zilnic și face control atât prin prelevare de probe în vamă cât și la destinație, știind unde ajung cerealele sau celelalte furaje", a declarat la Iași Petre Daea, relatează Agerpres.

Ministrul agriculturii a explicat că actualul conflict militar din Ucraina a creat probleme fermierilor români, întrucât cantități mari de cereale au ajuns în România pe culoarul de solidaritate.

"Noi am făcut demersurile necesare. În întâlnirea pe care am avut-o cu comisarul european pe probleme de agricultură am stăruit asupra acestei situații. Împreună cu alte state, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, am prezentat o informare în Consiliul de Miniștri cu situația care există. Am solicitat comisarului să activeze rezerva de criză, astfel încât să ajutăm fermierii pentru a trece peste acest moment dificil. Nu este ușor de realizat. Până la următoarea ședință a Consiliului de Miniștri sper să avem un răspuns din partea Comisiei Europene", a explicat Petre Daea.

Context

UE a reacționat la blocarea exporturilor ucrainene de către Rusia prin facilitarea comerțului. Pentru a aproviziona piața mondială și țările mai sărace, UE a creat așa-numitele linii de Solidaritate pentru a facilita procesarea și controlul mărfurilor agricole ucrainene la granițe. De asemenea, a eliminat temporar taxele de import pentru mărfurile ucrainene.Rezultatul a fost o creștere semnificativă a a importurilor de cereale în Europa de Est.

Potrivit documentului celor șase state, importurile de porumb din Ucraina au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone. Polonia, de exemplu, a importat 6.000 de tone de porumb din ianuarie până în noiembrie a anului trecut. În Ungaria importurile de porumb au crescut de la 5.000 de tone la 900.000 de tone.