Avocații Antena Group au cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București înlăturarea interceptărilor telefonice făcute de SRI în dosarul de șantaj al lui Dan Voiculescu la adresa RCS&RDS. Cererea apărării vine după decizia Curții Constituționale.

Termenul de miercuri în dosarul lui Dan Voiculescu, acuzat de șantaj la adresa companiei RCS&RDS, a adus o cerere a avocaților de eliminarea din dosar a interceptărilor și înregistrărilor ambientale, arătându-se faptul că și raportul de monitorizare a presei a fost efectuat tot de către SRI.

Avocatul firmei RCS&RDS și procurorul DNA s-au opus acestei cereri, motivând că procesul a trecut de camera preliminară, singura parte a procesului unde se pot ridica astfel de excepții și se verifică legalitatea probelor. Mai mult, procurorul de ședință a declarat că decizia Curții Constituționale nu se aplică retroactiv.

Amintim că judecătorii Curții Constituțjonale au declarat neconstituțională o prevedere ambiguă din Codul de procedură penală în baza căreia SRI efectua interceptări și filaje la cererea procurorilor și cu mandat de la judecător.

DNA i-a trimis în judecatăîn 2013 pe directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, și Dan Voiculescu, fiind acuzați în legătură cu folosirea instituțiilor media (televiziuni, publicații online și scrise) pentru șantaj cu scopul obținerii de foloase materiale ilicite însemnate.

În același dosar mai sunt judecați fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală Șerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat și administrator al societăților Antena TV Group, Antena 3 și Intact Production, care este și singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum și firmele Antena TV Group, Antena 3 și Intact Publishing.

În actul de acuzare, procurorii susțin că în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, amenințându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupție.

„În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenințare cu publicarea, prin intermediul entităților media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupție săvârșită de partea vătămată, în situația în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparținând Antena TV Group la un preț dorit de inculpat. Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată și a persoanelor din conducerea acelei societăți”, explică procurorii anticorupție.