Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seara, la Digi24, că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici.

Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Azi este nevoie de fiecare om în administrația publică. (...) Eu vă spun: în ceea ce mă privește, la Ministerul Finanțelor, nu s-a discutat așa ceva, nu există un astfel de proiect. (...) Problema este de moment și cred că putem face acest lucru și să suportăm toți costurile. Unii suportă azi, alții după acest moment. Cred că azi trebuie să ne concentrăm toate resursele pe care le avem în sectorul administrativ și în sănătate", a precizat la Digi 24 ministrul finanțelor.

Afirmația sa contrazice declarațiile premierului Ludovic Orban și ale miniștrilor muncii și economiei privind intrarea în șomaj tehnic, prin rotație, a unor categorii de bugetari.

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joia trecută că este gata o primă variantă realizată de Ministerul muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar.

Prim-ministrul a precizat că e nevoie de solidaritate, în condițiile în care epidemia cu COVID-19 a afectat foarte mulți angajați din mediul privat.

”Pregătim o Ordonanță de Urgență care urmărește introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgență, prin care, în sectorul public, jumătate dintre angajați să lucreze 15 zile - zilele lucrătoare din acest interval -, urmând apoi să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază, a declarat, la Antena 1, premierul Ludovic Orban, adăugând că nu e vorba de o reducere a salariilor, prevederile OUG fiind valabile doar pe durata stării de urgență.

Solidaritatea a fost invocată și de ministrul muncii, Violeta Alexandru, care a vorbit de ”o decizie asumată”.

”Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public”, a subliniat ministrul muncii.

Anterior, ministrul economiei, Virgil Popescu, precizase că sunt discuții în Guvern și sunt luate în calcul mai multe scenarii legate de salariații bugetari care nu lucrează în această perioadă din cauza pandemiei de COVID-19:

"Avem discuții în Guvern și evident că luăm în calcul mai multe scenarii referitoare și la personalul bugetar. În primul rând ar trebui să știți că un bugetar când stă acasă nu mai primește acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antenă, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primește. Se lucrează probabil la Ministerul muncii la o analiză pe acest subiect și sunt convins, am văzut și o declarație a premierului Ludovic Orban, că lucrează la acest lucru”.