Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede majorarea salariilor de bază ale personalului din mai multe instituții.

Legea completează anexa nr. III la Legea-cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Printre beneficiari se numără personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităților naționale, angajații Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R., Autorității Rutiere Române și Autorității Navale Române, precum și cei care lucrează în cadrul bibliotecilor naționale sau de importanță națională, Bibliotecii Academiei Române, precum și în muzeele de importanță națională.

Legea a fost inițiată în 2019 de actualul vicepremier Raluca Turcan și a fost adoptată de Parlament în 10 martie 2020.

Iohannis a anunțat că a semnat decretul de promulgare la doar o zi după ce Ministerul Muncii a comunicat că peste 860.000 de contracte de muncă au fost suspendate și aproape 174.000 de contracte de muncă au fost încheiate de tot.

Mai mult, Guvernul estimează că deficitul bugetar va fi în acest an de cel puțin 5% din produsul intern brut, în contextul în care salariile bugetarilor și pensiile reprezintă principala cheltuială a statului.