Ambasadei Chinei în România susține că măștile importate de Unifarm din China și ulterior înlocuite pentru că au fost considerate ”periculoase” erau în conformitate cu cerințele contractului și că nu erau măști chirurgicale.

După ce Unifarm a anunțat că a înlocuit un lot de măști importate din China, în urma unei alerte privind calitatea acestor produse, Ambasada Chinei în România precizează că consultat importatorii și exportatorii pentru a lămuri situația.

”Potrivit exportatorului chinez, acesta a furnizat măștile FFP2 în conformitate cu cerințele contractului, iar aceste măști nu sunt măști chirurgicale”, a precizat misiunea diplomatică.

”China a acordat întotdeauna o importanță deosebită calității produselor exportate, iar autoritățile competente au emis măsuri de reglementare mai stricte, solicitând întreprinderilor de export de materiale medicale relevante să furnizeze declarații scrise sau electronice atunci când declară marfa la vamă, asigurând astfel faptul că produsele exportate au obținut certificatul de înregistrare a produsului de echipament medical chinezesc, care întrunește standardele de calitate ale țării sau regiunii importatoare. Partea chineză este dispusă să consolideze în continuare cooperarea anti-epidemică cu comunitatea internațională, inclusiv România”, a mai precizat Ambasada Chinei la București.

Pe 28 aprilie, INFOCONS a transmis o alertă emisă prin Safety Gate privind mai multe loturi de măști cu filtru pentru particule importate din China. Alerta a venit din Belgia.

Alerta, de nivel grav, preciza că măștile de proiecție ”Daddy Baby” prezintă riscuri pentru sănătate, deoarece retenția de particule este insuficientă (valoarea măsurată este ≤ 49 %). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare.