Camerele de gardă ale spitalelor italiene sunt în pragul colapsului din cauza supraîncărcării de pacienți infectați cu gripă sezonieră și Covid-19, relatează Euronews.

În ultimele săptămâni, s-a înregistrat o creștere importantă a internărilor în spital pentru boli respiratorii, în special în rândul vârstnicilor.

Situația este critică în principalele orașe, de la Roma și Napoli până la Torino și Milano, unde locurile s-au epuizat. Potrivit Societății Italiene de Medicină de Urgență (SIMEU), în Capitală și în regiunea Lazio sunt peste 1.100 de pacienți care așteaptă să fie internați, în timp ce în regiunea Piemonte sunt în jur de 500.

În Lombardia, și în special la Milano, spitalizările programate au fost suspendate pentru a avea la dispoziție cât mai multe paturi disponibile, în timp ce pacienții sunt înghesuiți în sălile de așteptare. La Torino ar fi chiar și carență de tărgi.

Și regiunea Campania se află pe lista zonelor roșii întocmită de Institutul Superior al Sănătății. Miercuri, 3 ianuarie, Autoritatea Sanitară Locală (ASL) din Napoli a reunit de urgență unitatea de criză: blocarea spitalizărilor programate, redeschiderea unei secții ex-Covid cu 40 de paturi la Ospedale del Mare, consolidarea îngrijirii la domiciliu, primele măsuri adoptate pentru a face față valului de bolnavi.

Covid, gripa sezonieră și virusul respirator sincitial lovesc puternic: febră mare, vărsături, diaree, bronșită și pneumonie, care au devenit mai frecvente asociate cu gripa decât cu Covid-19.Cel mai recent sondaj al spitalelor santinelă realizat de Federația Italiană a Autorităților Sanitare și a Spitalelor (FIASO), referitor la ultima săptămână din 2023, înregistrează o scădere a spitalizărilor "pentru Covid", mai mici cu 16%, și a pacienților internați "cu Covid", care marchează un -22,5%.

După cum a confirmat și cel mai recent buletin epidemiologic al ISS, o scădere a cazurilor de Covid-19 este asociată cu o creștere a infecțiilor gripale. În săptămâna dinaintea Crăciunului, "curba epidemiei de gripă a arătat o valoare a incidenței niciodată atinsă în sezoanele precedente", iar situația este departe de a fi stabilizată.

Vârful, de fapt, nu a fost încă atins și este așteptat pentru săptămâna viitoare, odată cu redeschiderea școlilor după sărbătorile de Crăciun.

"De asemenea, observând datele din rețeaua RespiVirNet, putem vedea clar cum circulația crescută a gripei din ultimele săptămâni corespunde unei reduceri progresive a Covid", explică președintele FIASO, Giovanni Migliore.

"Virusurile gripale au un impact mai mare în termeni absoluți, în special asupra populației în vârstă și fragilă care aglomerează camerele de gardă în așteptarea spitalizării, pentru a face față consecințelor problemelor respiratorii".

Președintele SIMEU, Fabio De Laco, confirmă și că "virusul Covid-19 a scăzut ușor în ultima săptămână și gripa se răspândește". "Dar și alți viruși au provocat "supraaglomerarea" spitalelor și o presiune foarte puternică asupra serviciilor de urgență", a adăugat De Laco.

"Mai multe regiuni au activat planuri de combatere a supraaglomerării în spitale și la ASL pentru a găsi paturi suplimentare, dar din moment ce paturile de spital sunt deosebit de rare, practic nu mai rămâne nimic de făcut, decât să se ia paturile de la alte departamente, precum chirurgie. Desigur, asta nu rezolvă problema", a concluzionat De Laco.

Situația este critică și în Spania. Spitalele sunt în mare dificultate din cauza creșterii infecțiilor gripale și a cazurilor de Covid-19, care în unele zone au crescut cu 140% într-o săptămână. Dar cel mai rău nu a venit încă: vârful este așteptat pentru mijlocul lunii ianuarie.

Creșterea este legată de contacte sociale mai mari în perioada Crăciunului. Operatorii se concentrează încă o dată pe consolidarea asistenței medicale primare (medicul de familie) și insistă asupra importanței vaccinărilor, care anul acesta au fost mai scăzute decât de obicei.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA